גינוי ישראל בכתב עת רפואי מוביל - הרופאים הישראלים לא נשארים חייבים
ב- 23 ביולי התפרסם בכתב העת הרפואי היוקרתי The Lancet מכתב פתוח לאוכלוסיית עזה ע"י רופאים ומדענים אירופאים, היוצא נגד ישראל. המכתב חריף ביותר ועורר זעם רב, ולבסוף את תגובת ההסתדרות הרפואית בישראל
ביקורת חריפה על ישראל בכתב-עת רפואי יוקרתי
ב- 23 ביולי 2014 התפרסם בכתב העת הרפואי היוקרתי The Lancet מכתב פתוח לאוכלוסיית עזה (An open letter for the people in Gaza) על ידי רופאים ומדענים מכמה מדינות באירופה היוצאים נגד ישראל. המכתב יוצא דופן בחריפותו ובטענות המובאות בו, אולם למרות שאינו מאמר רשמי של מערכת Lancet, הוא מוצג במקום מרכזי בו, ועורר זעם רב בישראל על הדרך שבה מוצגת ישראל והרופאים במיוחד.
כותבי המכתב מתחילים בביקורת על מבצע "צוק איתן" ועל "התעמולה הישראלית" המצדיקה טבח מסיבי ומתמשך באזרחי עזה בתירוץ שמדובר במלחמה מוצדקת בטרור, וממשיכים בכך שחולקים על אופן הצגת העובדות על המצור בעזה מאז שנת 2006 בידי ישראל בכלל. הם סוקרים את מצבה העגום תחת המצור שגרם למחסור במים, חשמל, מזון ואספקה רפואית, וכי העזתים המיואשים מצפים למותם הוודאי מידי ישראל בגלל המצור ובגלל ההפגזות. הם מוחים על תוקפנותה של ישראל דווקא כעת, כשנעשה ניסיון הפיוס בין הפלגים הפלסטיניים של פתח וחמאס, ואינם מאמינים לטענות ישראל כי ההרס הנרחב בעזה נועד רק לפגיעה בטרור.
כמו כן, הם דוחים את "תעמולת ישראל" כי נעשה מאמץ לפגוע באזרחים כמה שפחות: "התנהגות ישראל היא עלבון לאנושות ולאינטליגנציה, ומעליבה הן את הכבוד והן את האתיקה המקצועית שלנו ומאמצינו. גם אלה מאתנו שרוצים לבוא ולעזור אינם מורשים לעשות זאת בגלל המצור".
עוד הם טוענים, כי אם יאוששו הטענות על שימוש בגז מדובר בפשע מלחמה הדורש נקיטת סנקציות נגד ישראל והפסקת כל שיתוף פעולה מסחרי ואחר עמה מצד אירופה. הם מגנים את ארצות הברית ומדינות אירופה המשתפות פעולה עם ישראל ודורשים להניח למשלחות סיוע רפואי גישה חופשית לעזה ולאזרחיה על מנת לבדוק את מצבם ולטפל בהם. הם מסיימים במורת רוח מכך שרק 5% מאנשי הקהילה המדעית בישראל חתמה על התנגדות למהלך הצבאי ותוצאותיו.
ההסתדרות הרפואית בישראל לא נשארת חייבת
בעקבות פרסום מכתב זה, שלחו ד"ר ליאוניד אידלמן, יו"ר ההסתדרות הרפואית, ופרופ' ארנון אפק, מנכ"ל משרד הבריאות, מכתב תשובה חריף לא פחות ל- Lancet, בו הם יוצאים בראש ובראשונה נגד מערכת כתב העת, על שיקוליה התמוהים ב"פרסום מניפסט פוליטי ולא רפואי, במראית עין של פרסום רפואי מבוסס לכאורה בכתב עת מדעי מכובד", ומזכירים כי דבר מתועב דומה נעשה כבר בעבר בזמן שלטון הנאצים ב-1938 בכתב עת אחר, Nature, בפרסום מדעי לכאורה נגד היהודים.
כמו כן, הם מזכירים כי ה- Lancet עצמו כבר נתן במה למכתב תמוה אחר שטען כי ישראל משתמשת בפצצות שקטות הגורמות לאידוי כל חומר חי בשטח שאליו הוא נורה. כעת, הם אומרים, במכתב זה הוסיף ועשה כתב העת בשדלו אנשים לחתום עליו, ואינו מתיימר אפילו להיות אובייקטיבי או אמין מקצועית ומדעית.
למרות זאת, הם אומרים, לקורא מגיע לקרוא את העובדות המבוססות והנכונות על המצב בעזה, שרק משפט אחד במכתב נכון בתיאורו: אכן, האנשים שם סובלים. אולם בניגוד למה שהוצג במכתב, הם מצביעים על האשמים האמיתיים במצבם העגום – החמאס. ארגון הטרור האכזרי השתמש בכספי הסיוע והתרומות לבנות מנהרות טרור רצחניות ולהתחמש במקום לבנות תשתיות אזרחיות ולהשקיע בשגשוג ובתושבים. ישראל התאפקה ככל האפשר עד שלא נותרה לה ברירה אלא לצאת למבצע זה כדי למגר את הסכנה האורבת לה מהחמאס בעזה.
ריבוי האבידות האזרחיות נובע גם מכך שהחמאס יורה מתוך בתי ספר, בתי אזרחים ובתי חולים, ומונע מאזרחים להתפנות כדי שהפגיעה תשרת טוב יותר את צורכי התעמולה שלהם נגד ישראל. כמו כן, הישראלים מדגישים שאף אונרוו"א עצמו גינה את השימוש הצבאי שהחמאס עושה במתקניהם וגם ההסתדרות הרפואית העולמית גינתה את השימוש לרעה על ידי החמאס. עוד הם מפריכים את הטענות למחסור בצרכים הומניסטיים כתוצאה מהמחסור על ידי פירוט מדוקדק של הסחורות ומספר המשאיות שהעבירו אספקה לעזה במשך השנים וגם בזמן מבצע "צוק איתן".
בתגובה להאשמת הרופאים הישראלים באדישות לעזה, המכתב מפרט את שיתוף הפעולה הרפואי עם הפלסטינים לאורך שנים ובמיוחד כעת, תוך כדי הפגזות בלתי פוסקות על ריכוזי אוכלוסייה ישראליים, בין היתר על בתי החולים הקרובים לעזה. תושבי עזה באים בצורה סדירה לבתי החולים בישראל לקבלת טיפול רפואי כל השנים ובמיוחד כעת, ברכבת אווירית, בהם אף נכדתו של איסמעיל הנייה, ראש ממשלת החמאס בעזה, לצד טרוריסטים שנפגעו בקרבות.
ישראל הקימה ב-20 ביולי בית חולים שדה במעבר ארז שבצפון רצועת עזה כדי לתת מענה רפואי לאזרחים שנפגעו בלחימה, נוסף על שירותי רפואה דחופה אחרים ומרפאת יולדות, אולם חמאס מונע מהאזרחים לבוא לקבל טיפול. מלבד אחד, כל האמבולנסים שביקשו היתר כניסה לישראל נענו בחיוב, ואספקה של ציוד רפואי הומניטרי נתקלה בסירוב של החמאס להכניס אותה לעזה. הכאב והאבל על האבדות האזרחיות גדול, אבל רופאים ישראלים ופלסטינים משתפים פעולה הן בעזה והן בישראל למרות המצב. רופאי ישראל אף מסייעים גם לתושבי סוריה השכנה בזמן מלחמת האזרחים שם ומנסה להיעזר בארגון הרפואי הפלסטיני ברשות הפלסטינית להגיע לכל מי שזקוק לעזרה.
ד"ר אידלמן ופרופ' אופק מסיימים בטענה נוספת נגד כתב העת Lancet, על כך שמתוך שיקולים זרים ולא מקצועיים, הוא שמח לסייע בפרסום לא מדעי חסר ביסוס עובדתי אך ורק כדי לקדם אג'נדה פוליטית.
מאת: אילת מריה מיטש, מערכת אינפומד