האו"ם מכריז על מצב חירום: "המגפה החמורה ביותר ב-40 שנה"
ארגון הבריאות העולמי מגיב להתפרצות האבולה במערב אפריקה, שגבתה מעל אלף קורבנות בנפש ומכריז עליה כחמורה ביותר בארבעת העשורים האחרונים: "המצב יחמיר בטרם ישתפר"
ארגון הבריאות העולמי מגיב להתפרצות האבולה במערב אפריקה, שגבתה מעל אלף קורבנות בנפש ומכריז עליה כחמורה ביותר בארבעת העשורים האחרונים: "המצב יחמיר בטרם ישתפר"
כשהוא עומד בפני התפרצות מגפת האבולה החמורה ביותר שתועדה עד כה, שגבתה את חייהם של יותר מ-1,000 בני אדם במערב אפריקה, מכריז ארגון הבריאות העולמי מטעם האו"ם על מצב חירום לאור התפשטות המחלה.
הארגון הוציא אזהרת מסע חמורה למדינות אלה וכן ממליץ בתוקף על איסור הסחר עם המדינות שבהן התגלה נגיף האבולה, זאת מתוך מטרה לעצור את ההתפשטות המהירה של המגפה הקטלנית.
ארגון "רופאים ללא גבולות" הגיב במהלך סוף השבוע להצהרת הארגון בטענה שתגובת האו"ם הינה איטית מדי ויש לבצע גיוס רחב היקף של מומחי רפואה בתחום המגיפות המדבקות. "המגפה גובה את חייהם של בני אדם רבים בשל התגובה האיטית של האו"ם", כך נאמר בהודעת רופאים ללא גבולות.
במסיבת עיתונאים שנערכה בסוף השבוע הצהירה מנהלת ארגון הבריאות העולמי ד"ר מרגרט צ'אן כי זו המגיפה החמורה ביותר, המורכבת ביותר ורחבת ההיקף שתועדה ב-40 השנים האחרונות".
צ'אן הוסיפה כי ההתפרצות היא מקור לדאגה בקנה מידה בינלאומי והכריזה עליה באופן רשמי כמצב חירום. הצהרה זו מחייבת את האו"ם לפעול הלכה למעשה לטיפול בהתפשטות המגיפה. "למדינות שבהן התפרצה האבולה אין את היכולת לבלום אותה בכוחות עצמן", אמרה צ'אן.
ד"ר קג'י פוקודה, ראש חטיבת האבטחה הרפואית של ארגון הבריאות העולמי הצהיר במסיבת העיתונאים כי לא צפוי שיפור משמעותי בקרוב והעריך כי "המצב יהיה גרוע יותר בתקופה הקרובה, בטרם ישתפר וכי המאבק לבלימת ההתפרצות עשוי להימשך חודשים".
מחלת הקדחת הדימומית אבולה היא מחלה קשה הנגרמת על ידי נגיף האבולה, פוגעת בבני אדם ובכמה סוגי יונקים, אין לה כל חיסון או טיפול מוכר, ורוב החולים מתים ממנה. היא גורמת לדימומי פנימיים וחיצוניים הפורצים מתוך העור, ומכאן שמה. היא התפרצה לראשונה באפריקה - היבשת בה נרשמו כמות המקרים הגדולה ביותר של התפרצות המחלה.
בינואר השנה החלה התפרצות חדשה ואלימה של המחלה בגיניאה שבאפריקה, והיא נחשבת לקשה ואלימה במיוחד גם משום שהיא בכל זאת מתפשטת וגם משום שגבתה את חייהם של מאות אנשים. מאז העדכון האחרון של ארגון הבריאות העולמי דווחו כ- 1,600 מקרים וקרוב ל- 1000 כבר מתו ממנה במערב אפריקה - בגיניאה, סיירה ליאון, ליבריה וניגריה.
בשבוע שעבר ניתן לשני חולים אמריקאים שאובחנו שנדבקו במחלה טיפול ניסיוני. אחד מהם מת על אף הטיפול, והחוקרים רחוקים מהפקת חיסון שעשוי לבלום את ההתפרצות האחרונה.
המגפה החמורה ביותר בארבעת העשורים האחרונים
הנחיות לנוסעים ולשבים מגיניאה, ליבריה וסיירה לאונה
משרד הבריאות ממליץ להימנע ככל האפשר מנסיעה למדינות בהן המחלה מתפשטת: גיניאה, ליבריה וסיירה לאונה. אם בכל זאת, אתם נוסעים למדינות אלו, להלן המלצות משרד הבריאות:
- יש להימנע ממגע עם חולים, הפרשותיהם וחפציהם
- יש להקפיד על הגיינה אישית
- יש להימנע ממגע עם בעלי חיים והפרשותיהם, פגרים ואפילו אכילת בשר
- במידת האפשר, רצוי להימנע מביקור במוסדות בריאות. מומלץ להימנע מקבלת שירות בבתי חולים מקומיים במדינות אלו, אלא אם מדובר בבעיה רפואית דחופה.
לאחר החזרה לישראל
אם מופיעה מחלת חום מעל 38 מעלות תוך 21 ימים לאחר החזרה לישראל ממדינות אנדמיות (גיניאה, ליבריה וסיירה לאונה), יש לפנות לחדר מיון בבית חולים ולהודיע כי הופיע חום לאחר שהות במדינה נגועה באבולה. יש לפנות בתקופה זו בשל מחלת חום לטיפול רפואי רק למיון. יש להודיע מיד בכניסה לבית החולים על נסיבות המקרה כדי לקבל הנחיות מיגון מתאימות.
לדברי משרד הבריאות, בהתאם להערכת המצב הנוכחית, הוא אינו צופה התפרצות של המחלה בישראל, אך יתכנו מקרים מיובאים, אשר מערכת הבריאות ערוכה להתמודד איתם.
מאת: מערכת אינפומד