הקיץ הגיע, קדחת מערב הנילוס כבר כאן
בחודש יולי אובחנו 3 חולים בקדחת מערב הנילוס, מה שמבשר על תחילת העונה של מחלה זו בישראל. מתחילת השנה זוהו 15 חולים, מהם 2 מאובחנים ו- 13 משוערים, מעפולה בצפון עד אשקלון בדרום
בחודש יולי אובחנו 3 חולים בקדחת מערב הנילוס, מה שמבשר על תחילת העונה של מחלה זו בישראל. מתחילת השנה זוהו 15 חולים בקדחת מערב הנילוס, מהם 2 מאובחנים ו- 13 משוערים, ב- 12 ישובים מאזור חיפה ועפולה בצפון עד לאזור אשקלון בדרום. באזור גוש דן זוהו עד כה 6 חולים
בשנת 2013 דווחו סה"כ 71 מקרים, מתוכם נפטרו 4 חולים. בשנה שקדמה לה, דווח על 89 מקרים, מתוכם נפטרו 2 חולים.
קדחת מערב הנילוס היא מחלה קלה לרוב, אך ישנם גם מקרים של תחלואה קשה ואף תמותה ממחלה זו. לכן, משרד הבריאות ממליץ לנקוט אמצעים למניעת עקיצות יתושים, כגון שימוש בתכשירים דוחי יתושים, רשתות לחלונות, ולבוש מתאים. בנוסף, אם אתם נתקלים בקרבתכם באזור של מטרדי יתושים ואו מאגרי מים עומדים, חשוב לדווח על כך מיד לרשות המקומית.
קדחת מערב הנילוס (West Nile Fever) נגרמת על ידי נגיף קדחת מערב הנילוס (קמ"ה), השוכן בטבע בציפורים. יתושים העוקצים ציפורים נגועות יכולות להעביר את המחלה לבני אדם.
לרוב ההדבקה חולפת ללא תסמינים. בחלק מהמקרים מופיעה מחלה דמוית שפעת, שחולפת מאליה. הסימנים שלה הם: חום, כאבי ראש, חולשה, כאבי פרקים ושרירים, דלקת בלחמית העין, פריחה ולעיתים בחילות ושלשולים. בכ- 1% מהמקרים המחלה היא קשה, עם סימנים נוירולוגיים שמתאימים לדלקת קרום המוח, דלקת מוח חדה או שיתוק רפה חד. תקופת הדגירה של המחלה היא לרוב 7 עד 14 ימים, ובמקרים יוצאי דופן, 3 עד 21 ימים.
אין טיפול ספציפי נגד המחלה, לכן עיקר המאמץ הוא במניעה שלה. הגנה מפני עקיצות יתושים היא הדרך הטובה ביותר למנוע את המחלה. לכן, משרד הבריאות ממליץ על 3 רמות של הגנה שכזו: ציבורית (הודעה לרשויות על מפגעי יתושים), ביתית (רשתות תקינות, הפעלת מזגן, סגירת דלתות) ואישית (לבוש ארוך ומריחת תכשיר דוחה יתושים בשעות אחה"צ והחשיכה).
במקרה של עקיצה, יש לנהוג כבכל עקיצה אחרת. במקרה הצורך, ניתן למרוח על מקום העקיצה חומר המרגיע את תחושת הגירוד. במקרה של תגובה אלרגית חריפה או זיהום משני, יש לפנות לרופא. אם 5 עד 21 ימים לאחר העקיצה מתפתחת מחלת חום דמוית שפעת, יש לגשת לרופא המטפל לאבחון וייעוץ.
מאת: מערכת אינפומד