דלג לתוכן

אבולה: הבהלה לחיסון

התפרצות מגפת האבולה, אשר גבתה כבר את חייהם של מעל אלף אנשים באפריקה, יצרה בהילות לסיום פיתוח החיסון נגד המחלה. כספים מוזרמים לחברות, תהליכים מואצים, ויתכן שבקיץ הקרוב כבר ינוסה החיסון החדש

מאת: ברק מידן, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 17/08/2014
2 דקות קריאה

התפרצות מגפת האבולה הנוכחית, אשר גבתה כבר את חייהם של מעל 1000 אנשים במערב אפריקה, יצרה בהילות לסיום פיתוח החיסון נגד המחלה. כספים מוזרמים לחברות, תהליכים מואצים, ויתכן שאנחנו עומדים בפני חיסון חדש ופורץ דרך נגד המחלה הקשה. החברה שמפתחת את החיסון מתכוונת לנסות אותו כבר בקיץ הקרוב


"גז" על חיסון לאבולה


אחד המכשולים החשובים בייצור כל חיסון הוא בדיקת הבטיחות שלו. לרוב, כל תכשיר רפואי עובר כמה שלבים של בקרה שבודקים את הבטיחות שלו, ולאחר שמנסים את התכשיר במבחנה ועל בעלי חיים, בודקים את מידת הבטיחות שלו גם על בני אדם. על מנת שניתן יהיה להתקדם, על המפתחים חיסון לאבולה לעמוד בסטנדרטים גבוהים מאוד של מחקר פרה קליני.


לשם כך, קיבלו בשבוע האחרון החברות העוסקות בפיתוח חיסון לאבולה, כולל חברת NewLink, מענקים מהסוכנות למניעת סכנות של ממשלת ארה"ב (United Stated Defense Threat Reduction Agency) להשלמת המלאכה בזריזות. אם לפני קבלת המענק, מפתחי החיסון דיברו על 8-10 חודשים עד שיוכלו לבצע את ניסוי הבטיחות, כיום מדובר על מספר שבועות בלבד, וייתכן מאוד שבמידה שהחיסון יימצא בטיחותי לשימוש ומוצלח, יתחילו לחסן אוכלוסיות בסיכון להידבקות באבולה.


אילו בדיקות עומדות בפני אישור החיסון לאבולה?


על פי ארגון הבריאות העולמי, קיימים כיום מספר חיסונים ניסיוניים שפותחו על ידי מספר חברות, שיכולים להיכנס לניסויים קליניים. בשל מצב החירום ביבשת אפריקה, הניסויים בבני האדם יתחילו מוקדם מהצפוי במטרה להפיץ את החיסון כמה שיותר מהר. העוסקים במלאכה מדגישים כי אין לפעול הפזיזות ויש להפיץ תכשירים שאושרו לניסוי על ידי ה- FDA ונחשבים לבטוחים בלבד.

כדי לבדוק את החיסון, נדרשים 20-100 נבדקים, אשר ככל הנראה יהיו חיילים או אנשי רפואה החשופים לנגיף האבולה. שלבי הניסוי הראשונים יבוצעו בארה"ב, ובהמשך יבדקו את יעילות הניסוי גם מחוץ ליבשת אמריקה.


איך פועל החיסון?

החיסון החדיש מכיל נגיף מוחלש, שלא קשור לנגיף האבולה, אך אחד מהגנים שלו הוחלף על ידי גן של נגיף האבולה. הגן ה"מושתל" בנגיף הוא חלבון לא מזיק המצוי על המעטפת של נגיף האבולה. הוא יאפשר למערכת החיסון לזהות אותו וליצור נגדו נוגדנים. הרעיון מאחורי החיסון הוא שמערכת החיסון תלמד לייצר נוגדנים נגד אותו חלבון, אשר במקרה של הדבקה באבולה יופיע על הנגיף עצמו ויגרום להפעלת מערכת החיסון באופן ספציפי לחיסולו. בדרך זו, הגוף ידע להתמודד עם הדבקה בנגיף האבולה וימנע את הסוף הטראגי של הנדבקים בו.


הסיכונים בצד החיסון


למרות שקיימים כיום חיסונים רבים בצורה של נגיף מוחלש או מהונדס גנטית, כל חיסון כזה עלול לסכן את חיי המתחסן, כך שיש לבדוק אותו בצורה מלאה כדי לוודא שהוא בטוח לשימוש. במקרה זה של החיסון נגד אבולה, החלבון שהוחדר לחיסון לא אמור לגרום לנזק, אך קיים סיכוי שהחיסון עצמו יגרום לתגובה דלקתית ולתופעות לוואי קשות, בעיקר בקרב אנשים הסובלים מכשל חיסוני. כמו כן, למרות הצלחת הניסויים, יעילות החיסון בבני אדם עדיין לא ברורה, וכולנו תקווה שחיסון זה אכן יאפשר להתמודד בצורה טובה יותר עם המגפה ולהביא לסיומה.

מאת: ברק מידן, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר בן ורנר
ד"ר בן ורנר אלרגיה ואימונולוגיה
4.8
( 22 חוות דעת )
"ד״ר בר עזר לי רבות להתמודד עם האלרגיות שלי, איכות החיים שלי השתפרה רבות בעקבות הטיפול"
ד"ר יהודה שוורץ
ד"ר יהודה שוורץ ריאות
מומחה ריאות ילדים ומבוגרים
פרופ' צבי בנטואיץ
פרופ' צבי בנטואיץ אלרגיה ואימונולוגיה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו