בקרוב: פירות וירקות שלא נרקבים לאורך זמן?
חוקרים פיתחו פולימר ייחודי שמונע הצטברות של חיידקים וכך יאפשר בעתיד להאריך את חיי המדף של פירות וירקות רבים. אחרי שנים רבות של מחקר בתחום, נראה שאנו עומדים על סף פריצת בתחום
חוקרים פיתחו פולימר ייחודי שמונע הצטברות של חיידקים וכך יאפשר בעתיד להאריך את חיי המדף של פירות וירקות רבים. אחרי שנים רבות של מחקר בתחום, נראה שאנו עומדים על סף פריצת בתחום
למה פירות וירקות מתקלקלים כל כך מהר?
כולנו מכירים את האכזבה כאשר אנו פותחים את המקרר ומגלים עגבנייה מלאה בעובש או מלפפון רקוב. אחת הסיבות לחיי המדף הקצרים יחסית של פירות וירקות היא הצטברות של חיידקים ומזהמים נוספים על קליפת מוצרי מזון אללו ובסביבתם. החיידקים מגיעים אל מוצרי המזון ממקומות רבים - האריזה, כפות הידיים שנוגעות בהן, המדף במקרר או בחנות ועוד. בסופו של דבר, החיידקים שמגיעים לפירות והירקות מצטברים שם וגורמים לנזק המתבטא בירידה באיכות ובריקבון מוקדם של מוצרי המזון.
אחת הדרכים הביולוגיות שמאפשרות לחיידקים הללו לשרוד בצורה טובה היא ביופילם - שכבה של חיידקים אשר גדלים בצמוד זה לזה, "נדבקים" אחד לשני וכך שורדים טוב יותר. המבנה הצפוף של החיידקים מספק להם עמידות טובה יותר נגד גורמים חיצוניים (כמו אנטיביוטיקה, קור או כל גורם אחר), ומאפשר להם להזין זה ולתקשר באמצעות סיגנלים שונים. בסופו של דבר, הביופילם הוא מבנה המאפשר לחיידקים לשרוד בצורה מצוינת ולמשך זמן רב, לכן ניתן למצוא ביופילמים רבים במקומות שונים בגוף ומחוץ לו.
פיתוח חדשני: דרך להרחיק חיידקים מהמזון שלנו
אחד הפיתוחים החדשניים בתחום המיקרוביולוגיה הוא פיתוח פולימר חדש המפחית את התקשורת בין החיידקים השונים בביופילם. מדובר בחומר המכיל מולקולות שונות, אשר מונעות מהחיידקים לתקשר זה עם זה בצורה טובה, וכך יכולתם להצטבר ולצמוח זה לצד זה נפגעת. בדרך זו, יכולתם של החיידקים לשרוד ולשגשג פוחתת, והשפעתם המזיקה מצטמצמת.
אחד המרכזים המובילים בחקר הביופילם ופיתוח פתרונות נגדו נמצא בפקולטה לרפואת שיניים באוניברסיטה העברית, בו החוקרים, בראשותו של פרופ' דורון שטיינברג, מפתחים דרכים שונות להילחם בתופעה. החוקרים עוסקים בעיקר בפיתוח אמצעים ללחימה בפלאק הדנטלי, אך גם מפתחים דרכים שונות למלחמה בביופילמים במקומות נוספים, כמו על פירות וירקות.
אחד הרעיונות של החוקרים, הוא ציפוי משטחים המשמשים לאחסון פירות וירקות בפולימר הייחודי. לפי ההשערות, ציפוי המשטחים בפולימר ימנע שגשוג של ביופילמים במשטחי האחסון ובהמשך גם על הירקות והפירות עצמם, וכך יאריך את חיי המדף שלהם וימנע את הופעת הריקבון.
חשיבות רבה לבריאות שלנו
להארכת חיי המדף של הפירות והירקות חשיבות ותרומה רבה לבריאות כולנו. כידוע, תזונה עשירה בפירות וירקות חיונית לבריאות הגוף, ומספקת לו ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים. יתרה מכך, צריכת ירקות ופירות טריים ולא קפואים או משומרים ידועה כבריאה יותר, ועל כן חיי מדף ארוכים יותר של פירות וירקות טריים יתרמו לבריאות של כולנו. על כן, במידה והפולימר המדובר אכן ייושם בשטח בצורה מוצלחת, ייתכן מאוד שנוכל להשתמש בפירות וירקות טריים למשך תקופה ארוכה, ולא רק למשך מספר ימים בודדים.
מאת: ברק מידן, מערכת אינפומד