דלג לתוכן

מה קורה כשמשנים לאנשים את צבע וצורת התרופה? לא תאמינו

מחקר חדש מזהיר מפני תופעה בעייתית ביותר בשל שינוי בצורה ובצבע של התרופה, בעקבות מעבר לתרופה מקבילה. המחקר בדק חולים רבים שטופלו במספר תרופות מרשם באופן קבוע, וגילה תופעה מדאיגה ביותר

מאת: ברק מידן, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 21/08/2014
3 דקות קריאה

מחקר חדש שפורסם בכתב העת Annals of internal medicine מזהיר מפני תופעה של הפסקת טיפול תרופתי בשל שינוי בצורה ובצבע של התרופה. המחקר בדק חולים רבים שטופלו במספר תרופות מרשם באופן קבוע, וגילה שאחת הסיבות העיקריות להפסקתם את הטיפול היתה החלפת התרופה בתרופה גנרית בעלת מראה שונה


מהי תרופה גנרית?


שוק התרופות כולל שני סוגים עיקריים של תרופות: תרופות מקוריות ותרופות גנריות. תרופות מקוריות הן תרופות שפותחו לאחרונה על ידי חברת התרופות, ויש עליהן פטנט בתוקף. התרופות המקוריות משווקות אך ורק על ידי חברת התרופות שפיתחה אותן, עד אשר יפוג תוקפו של הפטנט (מספר שנים מאוחר יותר). לאחר שתוקף הפטנט פג, חברות תרופות נוספות יכולות לייצר את התרופה ולשווק אותה כתרופה גנרית. העובדה שחברות נוספות משווקות את התרופה עליה פג הפטנט גורמת כמובן לירידה משמעותית במחיר התרופה, המאפשרת לציבור החולים לרכוש אותה במחיר זול בהרבה לעומת התרופה המקורית.

התרופה הגנרית זהה בדיוק לתרופה המקורית מבחינת המרכיב הפעיל ומנגנוני הפעולה שלה, אך יכולה להיות שונה ממנה בצורה, בצבע ובאלמנטים חיצוניים נוספים. לדוגמא, אחת התרופות הנפוצות ביותר היא פרצטמול, אשר נמכרת כתרופה גנרית המשווקת תחת שמות רבים, כמו אקמול, דקסמול, נובימול ועוד. 

תרופה שנראית אחרת מעוררת בנו רתיעה


אנשים רבים נרתעים משימוש בתרופות גנריות לעומת התרופות המקוריות. המחיר הנמוך, הצורה השונה והשמות הבלתי מוכרים מרתיעים אנשים רבים מהתרופות הגנריות וגורמים להם לחשוב שמדובר בתרופה טובה פחות מהמקורית. למרות שרוקחים רבים מדגישים בפני הלקוחות כי מדובר בתרופה זהה לחלוטין למקורית, אנשים רבים לא שלמים עם השימוש בתרופה הגנרית.

הבעיה גדלה כאשר מדובר באנשים שנוטלים תרופות באופן קבוע לאורך שנים. אותם אנשים, שרגילים לתרופה מסוימת, בעלת צורה וצבע מסוימים, נאלצים אחת לתקופה להחליף את התרופה בתרופה גנרית אחרת, משיקולי מלאי ושיקולים כלכליים של קופת החולים והמבטח. לרוב, התרופות מוחלפות לתרופות שנראות אחרת, ועל פי המחקר שפורסם, מראה שונה של תרופה הוא אחת הסיבות לכך שאנשים מפסיקים להשתמש בה. 

המחקר סקר את השימוש בתרופות על ידי אנשים שעברו התקף לב, בין השנים 2006-2011, ומצא ש- 29% מהנבדקים דיווחו על שינוי בצבע או בצורה של התרופה, בשל מעבר לתרופה גנרית, ורבים הפסיקו על דעת עצמם את השימוש בתרופה בשל מעבר לתרופה גנטית אשר נראית שונה.

המחקר מצא, שהסיכוי להפסקת טיפול תרופתי בעקבות שינוי צבע התרופה עומד על 34%, והסיכוי להפסקת טיפול בעקבות שינוי צורתה של התרופה הוא 66%. חשוב לזכור, כי הפסקת טיפול רפואי קבוע, בעיקר אצל חולים במחלות כרוניות (כמו חולי הלב שנבדקו במחקר) עלול להיות קריטי לבריאותם ובאופן גורף יתר, לבריאות הציבור הכללי, כך שהפסקת טיפול בשל שינוי צבע או צורת התרופה היא משמעותית ביותר.



שינוי בתרופות: סיכון גדול יותר לבלבול


מלבד הפסקת הטיפול, אנשים רבים מתלוננים על כך ששינוי בצבע ובצורה של התרופות שלהם מוביל לבלבול שלהם. הצרכנים העיקריים של כמות רבה של תרופות בשוטף הם אנשים מבוגרים אשר משתמשים בתרופות רבות, ובמקרים רבים מכירים את התרופות רק על פי הצבע והצורה שלהם. כך, אותם אנשים עלולים להתבלבל בין התרופות ולסבול בשל כך מבעיות שונות כמו אינטראקציה בין תרופתית, תופעות לוואי ועוד. לדוגמא, אם אדם יודע שהכדור ה"מרדים" הוא בצבע הכחול ועליו לקחת אותו לפני השינה, שינוי הצבע שלו לצבע אחר עלול לגרום לבלבול ולכך שייקח אותו בטעות בשעות הבוקר.

תרופות גנריות - טוב או רע?


בסופו של דבר, המחיר הנמוך יותר של התרופות הגנריות מאפשר טיפול יעיל וטוב יותר לאנשים רבים. אם לפני ייצור התרופה הגנרית, התרופה היתה יקרה, כיום קופות החולים יכולות לספק לחולים רבים יותר תרופות גנריות שונות אשר יאפשרו להם לטפל בבעיות הרפואיות שלהם בצורה טובה יותר.

עם זאת, חשוב להיות מודעים לכך שתרופות גנריות עלולות להיות שונות בצורה ובצבע, לשים לב לכך, וכמובן שלא להפסיק טיפול או לשנות אותו ללא התייעצות עם הרופא.

מאת: ברק מידן, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר מוחמד כליפה
ד"ר מוחמד כליפה כירורגיה
4.7
( 10 חוות דעת )
"ד״ר מוחמד כליפה הוא איש טוב לפני הכל בנאדם אחר כך נותן יחס טוב אפילו מעולה למטופלים שלו, סובלני מאוד, מקצועי ברמה גבוהה . ממליצה עליו בחום"
פרופ' משה פפא
פרופ' משה פפא כירורגיה
מנהל (בדימוס) המחלקה לכירורגיה אונקולוגית ומרכז "מירב" לבריאות השד, כירורג בכיר באסותא בתחום השד וכירורגיה של מחלות ממאירות
ד"ר שחר לקס
ד"ר שחר לקס כירורגיה
מומחה בכיר כירורגיה כללית ואונקולוגית
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו