דלג לתוכן

אולי בשנה הבאה, לא ישקו יותר את האוכל שלכם במי ביוב

אתמול (27.8.14) פרסם משרד הבריאות פסק דין תקדימי העוסק בענישה של זוג חקלאים אשר השקו את שדותיהם במי קולחין, בניגוד לחוק. על הסיבות הבריאותיות מאחורי המאבק בתופעה

מאת: יעל זמיר
תאריך פרסום: 28/08/2014
2 דקות קריאה

שימוש חוזר במי ביוב לא נשמע כמו משהו שאתם רוצים שיהיה במציאות, אבל כשאין מספיק גשם ומים הם מצרך נדיר, גם מי ביוב הופכים למשאב כלכלי. אתמול (27.8.14) פרסם משרד הבריאות פסק דין תקדימי העוסק בענישה של זוג חקלאים אשר השקו את שדותיהם במי קולחין, בניגוד לחוק. על הסיבות הבריאותיות מאחורי המאבק בתופעה


מי קולחין: מי ביוב ממוחזרים


מי קולחין הם מי שפכים (מי ביוב) שעוברים 'מיחזור'. למה? כי בנוסף לעובדה שבאופן טבעי, למי ביוב מראה וריח לא נעימים, הם גם עשירים בחיידקים ווירוסים רבים כמו: צהבת, פוליו, כולרה ועוד. כדי שנוכל להשתמש במים פעם נוספת, הם חייבים לעבור תהליך של ניקוי וסינון. בסופו של התהליך, המראה של המים משתפר, עוצמת הריח יורדת, ובעיקר מצליחים להקטין באופן משמעותי את כמות המזהמים השונים שעלולים לגרום למחלות קשות.


החקלאים: ניסו לחסוך ע"י השקיית ירקות במי קולחין

שנת 2008 (תשס"ח) היתה שנת שמיטה, שנה המתאפיינת בעלייה במחירי הירקות והפירות בישראל, שכן על פי ההלכה היהודית, אסור לחקלאים יהודים לעבד את שדותיהם הנמצאים בתוך ארץ ישראל. בשנה זו, זוג חקלאים ישראליים החליטו להשתמש במי קולחין להשקייה של 700 דונם, בהם שדות של ירקות הנאכלים חיים. ההחלטה להשקות את הירקות התקבלה ללא אישור של משרד הבריאות ובניגוד לחוק, כאשר השיקול היה כמובן כלכלי.  

שנת שמיטה מגיעה אחת לשבע שנים, כך ששנה הבאה, 2015 (תשע"ה) היא שוב שנת שמיטה. על כן, משרד הבריאות מפרסם את פסק הדין עם עונשם החמור של אותם חקלאיים במטרה להתרות בחקלאים ולהגביר את האכיפה בתחום השימוש במי קולחין.


מתי ולמה חוקי להשתמש במי קולחין?

מי קולחין עלולים להכיל מזהמים מסוכנים. לכן, על פי חוק, השקייה במי קולחין ללא קבלת היתר מטעם משרד הבריאות היא עבירה פלילית. רוב השימוש במי קולחין נעשה להשקיית מספוא וגידולי שדה שלא נאכלים חיים על ידי בני אדם. עם זאת, כדאי לדעת שבתנאים מסוימים, כמו תהליך ניקוי מחמיר של המים ובאישור משרד הבריאות, נעשה שימוש במי קולחין גם להשקייה של פירות וירקות.


לשימוש במי קולחין יתרון כלכלי עצום. מים הם מצרך יקר בארצנו, והשימוש במי קולחין הוא דרך טובה לחסוך ולחזק את ענף החקלאות. מדינת ישראל, המתמודדת עם שנים יבשות ומיעוט גשם, נמצאת בחזית בכל הקשור למתקנים העוסקים בטיהור מי שופכין ושימוש במי קולחין בחקלאות.


הסכנות הבריאותיות של מי קולחין

מי קולחין הם בסופו של דבר מים מזוהמים, שעדיין מכילים המון חיידקים ווירוסים. למרות תהליך הניקוי, עדיין נותרים בהם מזהמים והם עלולים להעביר מחלות לכל מי שבא במגע עם המים, כולל גידולים שהושקו במי קולחין. סכנה נוספת היא זיהום מי התהום - מי קולחין עלולים לחלחל אל תוך האדמה ולזהם את מי התהום. חשש נוסף הוא זיהום מקורות השתייה בעקבות תקלות אפשריות בצנרת.

מאת: יעל זמיר, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר יהודה שוורץ
ד"ר יהודה שוורץ ריאות
מומחה ריאות ילדים ומבוגרים
ד"ר אדוארדו שחר
ד"ר אדוארדו שחר אלרגיה ואימונולוגיה
רופא מומחה לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית
פרופ' צבי בנטואיץ
פרופ' צבי בנטואיץ אלרגיה ואימונולוגיה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו