עזרה ראשונה: מה עושים במקרה של טביעה
המרחק בין חיים ומוות עשוי להיות קטן מאוד במקרים של טביעה. רכישת מיומנות בסיסית של עזרה ראשונה עשויה במצבים אלו כפעולה מצילת חיים. כך ניתן לסייע לאדם טובע
ריבוי מקרי הטביעות השנה המחיש את הסיכון הרב של שחיה בים ובבריכה ואת הצורך בידע בסיסי בהגשת עזרה ראשונה לאדם טובע. אמנם בכל הבריכות המוסדרות ובחופי הים המוכרזים נמצאים תמיד מצילים ומגישי עזרה ראשונה אשר מטפלים במצב, אך חשוב מאוד להכיר את הכללים הבסיסיים לטיפול באדם טובע על מנת לדעת להתמודד גם במקרים בהם אין איש מקצוע באזור
הזעיקו עזרה
גם אם אתם מגישי עזרה ראשונה מיומנים, חשוב מאוד להזעיק איש מקצוע אשר יגיע למקום עם הציוד המתאים שיסייע לטיפול בטובע. למרות שבסרטים ובסדרות טלוויזיה שונות החייאת טובע מסתיימת בהצלחה גם ללא כל סיוע, אין כך הדבר במציאות, וזכרו שסיכויי ההצלחה משתפרים מאוד לאחר הגעת צוותים עם ציוד רפואי מתאים. במקרים אלה, ניתן לקרוא למציל או מגיש עזרה ראשונה אשר נמצא באזור במידה ומדובר במקום מסודר, או להזעיק את מד"א אשר יגיעו תוך מספר דקות לכל מקום אחר.
הרחיקו את הטובע מאזור הסכנה
כאשר הטובע נמצא בתוך המים הוא כמובן אינו יכול להמשיך לנשום ומצבו מתדרדר, ועל כן יש להוציאו מאזור הסכנה כמה שיותר מהר. עם זאת, חשוב לזכור שהמים הם מקום מסוכן מאוד, ולצערנו הרב כבר קרו מקרים בעבר בהם טבעו אנשים שניסו לחלץ טובעים מהמים. ועל כן, חשוב להבין את הסיכון שבניסיונות החילוץ, ולעשות זאת רק במידה ואתם בטוחים שלא תיפגעו גם כן. באופן כללי, חילוץ מבריכה נחשב לפשוט יותר ואפשרי בהחלט, ולעומת זאת חילוץ מים סוער או ממעיין בו עומק המים לא ברור הוא מסוכן יותר ודורש לעתים היערכות מיוחדת.
פתחו את נתיב האוויר
לאחר חילוץ הטובע והעברתו למקום בטוח, יש לפתוח את נתיב האוויר שלו ולאפשר מעבר בטוח של אוויר אל הריאות. בשלב זה יש להשכיב את הטובע על הצד, ולסלק את ההפרשות ושאריות המים מהפה שלו. יש להמשיך בתנוחה זו כל עוד הטובע מקיא או סובל מקשיי נשימה, עד שכל השאריות יוצאות החוצה.
הנשמה מפה לפה
לאחר פתיחת נתיב האוויר יש לבדוק את הנשימה של הטובע, ובמידה ואינה תקינה לבצע הנשמה מפה לפה או באמצעות מסיכת הנשמה (אמבו). בדיקת הנשימה מתבצעת על ידי הסתכלות על התרחבות בית החזה או התקרבות אל פניו של הטובע להרגשת תנועת האוויר, ובמקרים בהם הנשימה לא תקינה יש להתחיל בניסיונות הנשמה. על מנת לבצע את פעולת ההנשמה בצורה יעילה, יש להטות את ראשו של המטופל אחורה על מנת לאפשר זרימת אוויר טובה יותר, ולאחר מכן להצמיד את השפתיים אל שפתיו של המטופל ולנשוף בחוזקה אל תוך פיו. במידה ומדובר בילד קטן, מומלץ להצמיד את השפתיים סביב הפה והאף, ולנשוף פנימה בצורה דומה. מומלץ לבצע 2-3 הנשמות טובות, ולאחר מכן לשאוף אוויר היטב ולהמשיך להנשים בצורה דומה. במהלך ההנשמה, חשוב להסתכל הצידה ולבדוק אם בית החזה של המטופל אכן מתרחב במהלך פעולות ההנשמה, ולתקן את ההנשמה במידת הצורך. חשוב להדגיש שהנשמה מפה לפה אינה אפקטיבית כמו הנשמה בעזרת מכשירים, ועל כן הגעת צוות עם ציוד מתאים חיונית להצלחת התהליך.
עיסוי לב
בשלב הבא, במידה ולא נמוש דופק יש להתחיל בעיסויי לב. חשוב להדגיש שלאנשים לא מיומנים קשה מאוד להרגיש דופק באחרים, ועל כן מומלץ להתחיל בעיסויים בכל מקרה בו רואים ששלבי ההחייאה האחרים לא מקדמים את המטופלים. עיסוי הלב מתבצע על ידי הנחת שתי כפות הידיים אחת על השניה על עצם החזה (הסטרנום) וביצוע לחיצות. מומלץ לבצע 30 לחיצות רצופות, ולאחר מכן לבצע 2 הנשמות וחוזר חלילה. חשוב מאוד לא לבצע הפסקות ארוכות מדי, ולהקפיד על עיסויים עמוקים וטובים.
פעולות החייאה מתקדמות
לאחר הגעת צוותי ההצלה, מתחילים בפעולות החייאה מתקדמות במידה ואין התקדמות בתהליך ההחייאה הבסיסי. פעולות מקצועיות אלה כוללות החדרת צינור אל קנה הנשימה על מנת לפתוח את נתיב האוויר, שימוש בתרופות וביצוע פעולות מצילות חיים נוספות. סיכויי ההצלחה של התהליך תלויים כמובן בחומרת המצב, ופרק הזמן אשר עבר בין הטביעה לחילוץ ולתחילת פעולות ההצלה. בכל מקרה, עד הגעת כוחות ההצלה, פעולות החייאה טובות על פי הכללים שהוזכרו יכולות לשפר באופן משמעותי את סיכויי הצלחת ההחייאה ולהציל את חיי הטובע, ועל כן מומלץ להבין את הכללים הבסיסיים ולבצע אותם כאשר נתקלים בכל מקרה של טביעה.