דלג לתוכן

חודש המודעות: כל מה שאת חייבת לדעת על סרטן השד

סרטן השד הוא סוג הסרטן השכיח ביותר בקרב נשים בעולם המערבי. למרות כל החידושים הרפואיים מספר הנשים הסובלות מסרטן השד רק ממשיך לעלות, אך גם מספר השורדות שמצליחות לנצח את הסרטן עולה משנה לשנה. אז מה באמת חשוב לדעת על סרטן השד?

מאת: מערכת אינפומד, יעל זמיר
תאריך פרסום: 30/09/2014
2 דקות קריאה

סרטן השד הוא סוג הסרטן השכיח ביותר בקרב נשים בעולם המערבי. למרות כל החידושים הרפואיים מספר הנשים הסובלות מסרטן השד רק ממשיך לעלות, אך גם מספר השורדות שמצליחות לנצח את הסרטן עולה משנה לשנה. אז מה באמת חשוב לדעת על סרטן השד?


סרטן שד – מה זה?

סרטן הוא מחלה בה קבוצת תאים בגוף מתחילה להתרבות באופן מוגזם, ללא ציות למערכות הבקרה של הגוף. סרטן שד הוא מצב בו קבוצת התאים המתרבים נמצאת בשד. השד של האישה כולל סוגים שונים של תאים כמו תאי בלוטות חלב, תאי שריר, תאים של צינורות החלב ועוד. כל אחד מסוגי התאים בשד יכול להפוך לסרטני, לכן קיימים סוגים שונים של סרטן השד, בהתאם לסוג התאים שהתחילו להתרבות.

עשי לך סימנים


כדאי שכל אישה תדע את הסימנים שיכולים לרמוז על סרטן בשד. מעקב אחר השינויים שחלים בשד הציל את חייהן של נשים רבות הסימנים הם: הופעה של גוש חדש בשד, הפרשה דמית או חלבית שלא בעת הנקה או הריון, הופעה של פיטמות שקועות, כאבים ואדמומיות מסביב לפיטמה, כאבים בשד וכל שינוי חדש אחר שנראה לך חשוד. אם את מוצאת אחד מסימנים אלו, כדאי לפנות לרופא כדי להיבדק. יש לזכור כי הסימנים יכולים גם לרמז על מיגוון של תופעות אחרות שלא קשורות כלל לסרטן.

מהם גורמי הסיכון לסרטן השד?


גורמי הסיכון לסרטן השד רבים מאד, חלקם נמצאים בשליטתה של האישה וניתנים למניעה ואחרים אינם כאלו. הגורמים האפשריים כוללים קבלת מחזור לפני גיל 12 או הפסקת המחזור אחרי גיל 55, חוסר הנקה, נטילת הורמונים בגיל המעבר, סיפור אישי או משפחתי של מחלות בשד או של סרטן השד, חשיפה לקרינה עוצמתית באזור בית החזה, שתיית אלכוהול, עבודה בלילות ועוד.

איך מאבחנים סרטן השד?


אולטרה סאונד של השד, צילום (ממוגרפיה) ובדיקת תהודה מגנטית (MRI) כולם בדיקות הדמיה טובות שעוזרות להבין אם יש סרטן שד ואיפה. עם זאת, חשוב לדעת שאבחנה ודאית של סרטן השד אפשר לבצע רק בעזרת ביופסיה. ביופסיה היא תהליך בו הרופא נוטל בעזרת מחט תאים מהשד של האישה ושולח אותם לבדיקה במעבדה. רק אחרי ביופסיה אפשר לדעת חד משמעית אם יש סרטן.


ממוגרפיה: למה היא חשובה?


ממוגרפיה היא צילום רנטגן של השד. מטרתה היא לגלות את סרטן השד בשלב מוקדם. בזמן הבדיקה, מופעל לחץ על השד ולכן המטופלת עלולה להרגיש כאבים או אי נעימות במשך כמה דקות של הבדיקה. במסגרת תוכנית לאומית לגילוי מוקדם של סרטן השד, כל אישה מגיל 50 ומעלה מוזמנת לבצע בדיקת ממוגרפיה אחת לשנתיים.


איך מטפלים בסרטן השד?

הגישה הטיפולית בסרטן השד תלויה מאד בסוג הסרטן, בגודלו ובמידת ממאירותו. הטיפולים הקיימים יכולים להיות ניתוח להסרת הסרטן, הקרנות, כימותרפיה וגם טיפול בעזרת תרופות הורמונליות שיכולות לדכא את התפתחותו של הסרטן.


מה אפשר לעשות?

שמירה על אורח חיים בריא הכולל משקל תקין, פעילות גופנית ותפריט בריא הם הצעדים הראשונים שמרחיקים את הסרטן. בנוסף, מומלץ להמנע מחשיפה לחומרים מסרטנים, מקרינה, מעישון ומאלכוהול ולהקפיד על הנקה, שנמצאה כמגנה מפני סרטן השד.



האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר לריסה ריבו
ד"ר לריסה ריבו אונקולוגיה
מנהלת המכון האונקולוגי בבית החולים אסותא אשדוד
ד"ר רונן ברנר
ד"ר רונן ברנר אונקולוגיה
מנהל תחום גידולי מערכת העיכול בביה"ח וולפסון
פרופ' יעקב שכטר
פרופ' יעקב שכטר אונקולוגיה
מנהל מכון אלה למלבאום לאימונו-אונקולגיה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום סרטן השד

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו