האם גם אתם תחלו בשפעת השנה?
עוד חורף קרב ובא ואיתו הקריאות של משרד הבריאות להתחסן מפני מחלת השפעת. מהי חשיבותו של החיסון ומדוע השנה באמת חשוב להקפיד על קבלת החיסון? כל התשובות בכתבה שלפניכם
עוד חורף קרב ובא ואיתו הקריאות של משרד הבריאות להתחסן מפני מחלת השפעת. מהי חשיבותו של החיסון ומדוע השנה באמת חשוב להקפיד על קבלת החיסון? כל התשובות בכתבה שלפניכם
כמו כל חורף, גם בחורף 2014-2015 רבים מאיתנו יחלו בשפעת. על פי משרד הבריאות, בכל שנה חולים במחלת השפעת כ-30% מהילדים ועד 10% מהמבוגרים, ומדובר באחת המחלות המדבקות ביותר. למרות שרוב האנשים מתמודדים עם השפעת ללא בעיה וחוזרים לשגרה תוך 3-4 ימים, קיימים מקרים בהם המחלה יכולה להסתבך, להביא לדלקת ריאות, לאשפוז ואף להיות קטלנית. אי לכך, משרד הבריאות ממליץ להתחסן כנגד המחלה בכל חורף, על מנת להפחית את סיכויי ההדבקה ולמנוע את הסיבוכים השונים.
האם השפעת תהיה קשה יותר השנה?
משרד הבריאות מעריך שהחורף הקרוב עומד להיות קשה מאוד מבחינת התחלואה בשפעת. כידוע, נגיף השפעת משתנה מדי שנה, ובכל עונה מופיע זן אחר בעל פוטנציאל אלימות שונה. גורמי בריאות שונים טוענים שהתפרצות השפעת השנה עלולה להיות קשה יותר מבעבר, ושייתכן מאוד שחדרי המיון יקרסו תחת העומס הרב של חולי השפעת.
ההשערות הללו עולות בשל עונה קשה במיוחד של מחלת השפעת באוסטרליה ובחלקים נוספים מהכדור הדרומי אשר מעידה על כך שככל הנראה הנגיף אשר תוקף השנה הוא אלים ואגרסיבי יותר מבעבר. וכך, כאשר המחלה תתפרץ בחצי הכדור הצפוני היא תהיה קשה יותר, תדביק אנשים רבים יותר ותגרום לסיבוכים קשים.
אי לכך, משרד הבריאות חוזר ומתריע על חשיבות קבלת החיסון, וממליץ לכל אדם מעל גיל 6 חודשים להתחסן כנגד נגיף השפעת.
הנגיף אמנם לא השתנה, אך הסיכון לחלות עולה
למרות שכל המחקרים טוענים שנגיף השפעת אשר יתקוף בחורף 2014-2015 יהיה זהה לנגיף אשר תקף בשנה שעברה, ולא יופיעו בו מוטציות חדשות, החורף הקרוב עומד להיות ככל הנראה קשה יותר. מלבד הדיווחים לגבי המחלה הקשה בחצי הכדור הדרומי, יש הטוענים שמכיוון שהחורף הקרוב עומד להיות קשה וגשום, ייתכן מאוד שגם מחלת השפעת תהיה קשה יותר. בנוסף, מכיוון שהצפי השנה הוא ליותר חולים, פוטנציאל ההדבקה של המחלה יעלה ויותר חולים יסבלו ממחלת השפעת.
חשיבותו של החיסון
החיסון לשפעת נחשב מזה שנים לאחד האמצעים החשובים להגנה מפני המחלה. בכל שנה מתאימים את הרכב החיסון לזנים הרלוונטיים לעונה הנוכחית, ויעילותו במניעת הדבקה מוערכת בלמעלה מ-60% מהמקרים.
החיסון יעיל במיוחד באוכלוסיה אשר נוטה לפתח סיבוכים, כמו נשים בהריון, ילדים קטנים, קשישים ואנשים החולים במחלות רקע שונות. במקרים אלה החיסון הוכח כיעיל במניעת ההדבקה וכמו כן בהפחתת הסיבוכים, וניתן לומר שהוא הציל את חייהם של רבים.
למרות יעילותו הרבה, ההיענות לחיסון בקרב האוכלוסייה הכללית נמוכה מאוד, ועל פי ההערכות פחות מ-20% מהאוכלוסיה מתחסנת בכל שנה. חשוב להדגיש כי החיסון לשפעת יכול אמנם לגרום למעט נזלת ושיעול בימים שלאחר קבלתו, אך תסמינים אלה מינוריים לעומת הדבקה אמיתית בשפעת, במיוחד באנשים בהם המחלה יכולה להיות קשה ולהסתבך.
למי כדאי להתחסן?
למרות שהחיסון לשפעת אינו חיסון חובה, משרד הבריאות ממליץ על חיסוני שפעת לכל האנשים מעל גיל 6 חודשים. עם זאת, האוכלוסיות שבמיוחד צריכות להקפיד להתחסן הן אוכלוסיות אשר נוטות לפתח סיבוכים, הכוללות:
נשים בהריון. הסיכון לפתח את סיבוכי השפעת במהלך ההריון גדול מאוד, וסיבוכים קשים אף יכולים להשפיע על בריאות העובר או לגרום להפלה, ולכן משרד הבריאות ממליץ לכל הנשים בהריון להתחסן כנגד המחלה. חיסון כנגד שפעת הוכח כבטוח במהלך ההריון וכמפחית סיכון להפלה וללידת פגים. בנוסף, אישה בהריון אשר מתחסנת מספקת גם הגנה לתינוק, ומפחיתה בצורה משמעותית את הסיכון שיחלה בשפעת בחצי השנה הראשונה לחייו.
מבוגרים מעל גיל 65. חיסון לשפעת למבוגרים מעל גיל 65 הוכח כיעיל במניעת סיבוכים ואשפוזים. באוכלוסיה המבוגרת, הסיכון לפתח סיבוכים ולהתאשפז כתוצאה מהמחלה עולה, ומחלת השפעת אף יכולה לגרום למוות. הוכח כי חיסון לשפעת מפחית את הסיכון להתאשפז ב-27%, ומפחית את סיכויי התמותה מהמחלה ב-48%, ולכן מומלץ לכל המבוגרים.
ילדים. חיסון לשפעת מומלץ החל מגיל חצי שנה, והחל מגיל שנתיים ניתן לבצע אותו בתרסיס לאף.