דלג לתוכן

היערכות נגד אבולה: נוסעים ממערב אפריקה יתושאלו

בעוד שמספר הקורבנות במערב אפריקה חצה את קו ה-4,000 בני אדם, מעלים בעולם המערבי כוננות מפני התפשטות המגיפה לתחומן. בטקסס: אחות נדבקה באבולה מחולה בו טיפלה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 12/10/2014
3 דקות קריאה

בעוד שמספר קורבנות האבולה במערב אפריקה חצה את קו ה-4,000 בני אדם, מעלים במדינות העולם המערבי כוננות מפני התפשטות המגיפה לתחומן. בטקסס: אחות נדבקה באבולה מחולה בו טיפלה

בזמן שמגיפת האבולה ממשיכה להשתולל במערב אפריקה, גובר החשש בעולם המערבי מפני התפשטות המחלה מחוץ ליבשת. בצעד חריג הורו אתמול השלטונות האמריקנים על סריקת הנוסעים, המגיעים ממדינות מערב אפריקה לנמל התעופה על שם קנדי שבניו-יורק, כצעד מנע להתפשטות האבולה לשטחי ארצות הברית.

בימים הקרובים צפויים נמלי תעופה בינלאומיים נוספים, בהם בארה"ב, בקנדה ובמדינות האיחוד האירופי להכריז על צעד דומה. במסגרת הסריקות הנערכות ב"קנדי", נמדד חום גופם של הנוסעים והם עוברים תשאול קצר על האפשרות שנחשפו לנגיף. גורמים מדיניים מאשרים הבוקר כי גם בישראל יתושאלו נוסעים שהגיעו מליבריה, סיירה ליאון וגניאה במאמץ לבלום את התפשטות הנגיף לשטחי ישראל.

בטקסט אושר לפנות בוקר (שעון ישראל) כי נינה פאם, אחות בת 26, אשר טיפלה בחולה באבולה שמת מהנגיף, אובחנה אף היא במחלה והושמה בבידוד. רשויות הבריאות האמריקניות מבצעות תחקיר על מנת להבין כיצד נדבק החולה על אדמת ארצות הברית, חרף כל הנהלים לבידוד.

בריטניה: מתרגלים "התפרצות"

בארגון הבריאות העולמי של האו"ם מדווחים על 4,000 קורבנות ידועים למגיפה ועל מספר חולים כפול מכך. בעוד שחשד למקרים בודדים כבר צצים בארצות הברית, מקדוניה וספרד,  מעלים השלטונות בבריטניה כוננות ומתרגלים מקרי התפרצות של אבולה במקומות הומי אדם.

"הבעיה הגדולה במערב אפריקה", כך אומר מנהל תחום הבריאות הבריטי סאלי דיוויס, "הוא שמספר בני האדם החולים מכפיל את עצמו מדי ארבעה שבועות וגדל במהירות, כך שלא יהיה מפתיע כשהמחלה תזלוג גם אלינו. ואני צופה מקרים אחדים בבריטניה בחודשים הקרובים".


מה היא אבולה?


מחלת הקדחת הדימומית אבולה היא מחלה קשה הנגרמת על ידי נגיף האבולה, פוגעת בבני אדם ובכמה סוגי יונקים, אין לה כל חיסון או טיפול מוכר, ורוב החולים מתים ממנה. היא גורמת לדימומי פנימיים וחיצוניים הפורצים מתוך העור, ומכאן שמה. היא התפרצה לראשונה באפריקה - היבשת בה נרשמו כמות המקרים הגדולה ביותר של התפרצות המחלה.

ההידבקות מתבצעת לרוב במהלך שהייה באזור אנדמי או עקב חשיפה לאדם נגוע (קרוב משפחה, מטפל וכו'). תסמיני המחלה מופיעים לאחר תקופת דגירה (incubation) של 3-8 ימים. תסמינים מוקדמים כוללים חום, פריחה ודלקות בגרון ובעיניים, ובשלבים מתקדמים יופיעו דימום מוגבר מחתכים קטנים ומרקמות ריריות (אף, פה, עיניים, איברי מין, פי הטבעת ועוד), דלקת בשריר הלב (Myocarditis) ובצקת ריאות.

תסמינים מאוחרים כוללים כאב שרירים, כאב נודד במפרקים, כאבי ראש, עייפות, אובדן תיאבון, צלצולים באוזניים, אובדן שמיעה ודלקת באשכים או הפסקת הווסת. הנגיף מתגלה בבדיקות סרולוגיות, תרבית רקמה ובדיקות אחרות. מאחר ואין טיפול ספציפי או חיסון לנגיף, מניעת ההידבקות מהווה מרכיב עיקרי בניהול המחלה, שאחוזי התמותה מגיעים ל-70% מהמאובחנים.

האם יהיה חיסון בקרוב?

בשל מצב החירום ביבשת אפריקה, הניסויים בבני האדם צפויים להתחיל מוקדם מהצפוי במטרה להפיץ את החיסון כמה שיותר מהר. העוסקים במלאכה מדגישים כי אין לפעול הפזיזות ויש להפיץ תכשירים שאושרו לניסוי על ידי ה- FDA  ונחשבים לבטוחים בלבד. 

מנגד נשמעים בעולם הרפואה קולות נגד הניסויים הללו, שכן הם עשויים לגזור על החולים מקבלי תרופת הפלאציבו גזר דין מוות. 


החיסון החדיש מכיל נגיף מוחלש, שלא קשור לנגיף האבולה, אך אחד מהגנים שלו הוחלף על ידי גן של נגיף האבולה. הגן ה"מושתל" בנגיף הוא חלבון לא מזיק המצוי על המעטפת של נגיף האבולה. הוא יאפשר למערכת החיסון לזהות אותו וליצור נגדו נוגדנים. הרעיון מאחורי החיסון הוא שמערכת החיסון תלמד לייצר נוגדנים נגד אותו חלבון, אשר במקרה של הדבקה באבולה יופיע על הנגיף עצמו ויגרום להפעלת מערכת החיסון באופן ספציפי לחיסולו. בדרך זו, הגוף ידע להתמודד עם הדבקה בנגיף האבולה וימנע את הסוף הטראגי של הנדבקים בו.


למרות שקיימים כיום חיסונים רבים בצורה של נגיף מוחלש או מהונדס גנטית, כל חיסון כזה עלול לסכן את חיי המתחסן, כך שיש לבדוק אותו בצורה מלאה כדי לוודא שהוא בטוח לשימוש. במקרה זה של החיסון נגד אבולה, החלבון שהוחדר לחיסון לא אמור לגרום לנזק, אך קיים סיכוי שהחיסון עצמו יגרום לתגובה דלקתית ולתופעות לוואי קשות, בעיקר בקרב אנשים הסובלים מכשל חיסוני. 



האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר משה מושיקו אמיר
ד"ר משה מושיקו אמיר רפואה אסתטית
5.0
( 15 חוות דעת )
"אלוף שבאלופים שרות אדיב בן אדם מקסים"
ד"ר לי הונג פן
ד"ר לי הונג פן רפואה סינית
בעלת תואר M.D מסין ופרופסור לרפואה סינית מסורתית
ד"ר אסתר גנלין - כהן
ד"ר אסתר גנלין - כהן נוירולוגיה
5.0
( 14 חוות דעת )
"הגעתי היום עם בתי לבדיקה אצל ד"ר גנלין- כהן אסתר ונפעמתי מהרגישות, ההתייחסות, הסובלנות והמענה האדיב לכל שאלה שבתי ואני העלינו בפני הד"ר. הרגשתי, כי מולי נצבת רופאה אשר רואה לנגד עיניה את טובת המטופלת ומוכנה לתת מענה מקצועי, מכיל ואיכפתי. כן ירבו רופאים כמוה!"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו