המזונות הטובים ביותר נגד סרטן
שילוב של שני שלישים למזון מן הצומח בתזונה היומית שלכם, עשויה לסייע במלחמה בסרטן, כך טוענים במכון האמריקני לחקר הסרטן. מה כדאי לאכול וממה רצוי להמנע?
שילוב של שני שלישים למזון מן הצומח בתזונה היומית שלכם, עשויה לסייע במלחמה בסרטן, כך טוענים במכון האמריקני לחקר הסרטן. מה כדאי לאכול וממה רצוי להמנע?
זה לא סוד שניהול אורח חיים בריא, פעילות ספורטיבית סדירה ותזונה נכונה הם חלק מהכלים שלנו להפחית את הסיכוי לחלות בסרטן ואולי אף למנוע את המחלה לגמרי. כשמדברים על תזונה, אין אוכל מסוים אחד שיכול למנוע סרטן, אבל שילוב נכון של מזונות שונים יכול בהחלט לעשות הבדל.
נסו שהצלחת שלכם בארוחה תהיה מורכבת מלפחות משני שלישים מזונות מהצומח ולא יותר משליש חלבון מן החי. מינון זו הוא כלי חשוב למניעת סרטן, כך לפי המכון האמריקני לחקר הסרטן. לפניכם אפשרויות טובות יותר ופחות לשים על הצלחת:
ירקות ופירות הם עשירים בחומרי תזונה נוגדי סרטן, וככל שיש בהם יותר צבע, כך הם יותר מזינים עבורנו. מזונות אלו יכולים להוריד את הסיכון שלכם בדרך נוספת, על ידי כך שעוזרים לכם להשיג משקל גוף בריא. משקל עודף מעלה את הסיכון שלכם למגוון סוגים של סרטן, כולל סרטן המעי, כליות והקיבה. לכן, אכלו מגוון סוגים של ירקות, במיוחד עלים ירוקים כהים, ירקות אדומים וכתומים.
פולייט הוא הצורה הטבעית של ויטמין B, העוזר להגן מפני מחלות סרטן כגון סרטן המעי, הרקטום, או השד. פולייט אפשר למצוא בשפע על שולחן ארוחת הבוקר. דגני בוקר מלאים ומוצאים מחיטה מלאה מכילים כמות נאה של פולייט, וכך גם מיץ תפוזים, מלון, ותותים.
מקורות נוספים לופלייט הם אספרגוס וביצים. בנוסף, אפשר למצוא אותו בשעועית, גרעיני חמנייה, וירקות עליים כמו תרד או חסה. הדרך הטובה ביותר לקבל פולייט היא לא בצורת תוסף מזון, אלא על ידי אכילת מספיק פירות, ירקות, ומוצרים מחיטה מלאה.
נסו לדלג על אזור הנקניקים בסופר. נקניק או נקניקיה פעם בכמה זמן לא יגרמו לכם נזק, אבל בהחלט חשוב לצמצם ככל האפשר את הבשרים המעובדים שאתם צורכים, כמו נקניקי חזיר, סלאמי, ונקניקיות, כדי להוריד את הסיכון שלכם לכולסטרול גבוה ולסרטן הקיבה. בנוסף, אכילת בשרים משומרים או מעושנים עם מלח מעלה את החשיפה שלכם לכימיקלים שנמצאו קשורים למחלות סרטן שונות.
אכלו עגבניות. בין אם זה הליקופן - הפיגמנט שנותן לעגבניה את צבעה – לא משהו אחר, ישנם מחקרים שקשורים בין אכילת עגבניות לסיכון מופחת לכמה סוגים של סרטן, ביניהם סרטן הערמונית. עוד מראים מחקרים, כי מוצרים מעובדים מעגבניות כמו מיץ עגבניות, רוטב עגבניות ועוד מורידים את הסיכון לסרטן.
אדום עולה. עגבניה נגד סרטןלמרות שהעדויות לא חותכות, תה ובעיקר תה ירוק עשוי להוות גורם חשוב במלחמה נגד סרטן. מחקרי מעבדה מצאו כי תה ירוק האט ואף מנע התפתחות של סרטן בתאי מעי, כבד ושד. השפעה דומה נמצאה ברקמות של הריאה והעור. במחקרים ארוכי טווח יותר, תה נמצא קשור לסיכון מופחת לסרטן הקיבה וסוגים נוספים.
ענבים ומיץ ענבים, במיוחד ענבים סגולים ואדומים, מכילים רסברטול. רסברטול הוא אנטי אוקסינדנט חזק ואנטי דלקתי. מחקרי מעבדה מצאו שהוא מנע את סוג הנזק שנגרם על ידי תאים סרטניים בתאים. אין מספיק עדויות כמו לומר שאכילת ענבים או שתייתם במיץ או ביין יכולים למנוע סרטן, אך זו בהחלט המלצה חמה.
הגבילו את כמות האלכוהול שלכם. סרטן הפה, הגרון, השווט, הכבד והשד נמצאו קשורים לשתיית אלכוהול. אלכוהול עלול להעלות את הסיכון לסרטן המעי והרקטום. האגודה האמריקנית לסרטן ממליצה על הגבלת כמות האלכוהול כך שלא תעלה על שני משקאות ביום לגברים ועל משקה אחד ביום לנשים. נשים המצויות בסיכון גבוה לסרטן השד צריכות להיזהר במיוחד בצריכת אלכוהול ולהיוועץ עם הרופא בנושא.
שתו הרבה נוזלים ובעיקר מים. מים לא רק מרווים את צמאונכם, אלא יכולים גם להגן עליכם מפני סרטן שלפוחית השתן. הפחתת הסיכון לסרטן נובעת מדילול ריכוזים של סוכנים העלולים לגרום לסרטן בשלפוחית השתן. בנוסף, שתיית יותר נוזלים גורמת לכם לתת יותר שתן, מה שמפחית את כמות הזמן שסוכנים אלו נשארים בגופכם, במגע עם דפנות שלפוחית השתן.
אכלו שעועית. שעועית היא מאוד טובה בשבילכם באופן כללי, ובאופן ספציפי טובה למניעת סרטן. שעועית מכילה מספר פיטוכימיקלים המגנים על תאי הגוף נגד נזקים שעלולים להוביל לסרטן. במחקרי מעבדה, חומרים אלו נמצאו כמאטים גדילה של גידולים סרטניים ומונעים גידולים משחרור חומרים אשר עלולים להזיק לתאים סמוכים.
ירקות ממשפחת המצליבים כוללים ברוקולי, כרובית, כרוב, כרוב ניצנים, בוק צ'וי וקייל. משפחה זו יכולה להוות מנה נפלאה גם מאודה, ויכולה להקפיץ את הסלט שלכם בכמה רמות. חשוב לא פחות, בירקות אלו ישנם מרכיבים שיכולים לעזור לגוף שלכם להילחם בסרטן מסוגים שונים, כמו סרטן השד, המעי, הריאות, וצוואר הרחם.
ירקות עליים ירוקים כהים, כמו חסה, קייל, תרד ועוד הם עשירים ביותר בסיבים, פולייט וקרוטינואיד (פיגמנט אדום או צהוב בצמחים ובבעלי חיים). חומרים תזונתיים אלו יכולים להגן עליכם מפני סרטן הפה, הריאות, העור, הקיבה ועוד.