דלג לתוכן

כיצד לנהוג לאחר ניתוח קיבה?

ניתוח קיבה עלול לגרום לתסמינים שונים כהפרעות מטבוליות, הפרעה בספיגת ויטמינים, סחרחורת, שיתוק קיבה או שלשולים - מדוע הם נגרמים וכיצד כדאי להתמודד עמם?

מאת: ד"ר ברד סלבה
תאריך פרסום: 11/11/2014 תאריך עדכון: 12/10/2021
3 דקות קריאה

לאחר הניתוחים לקיצור קיבה, שרוול ומעקף קיבה או תריסריון מתרחשים לא מעט שינויים פיזיולוגיים בקיבה. מאגר הקיבה קטן, עצבוב הקיבה משתנה ונוצר שיבוש של מנגנון השוער של הקיבה. בעקבות כך עלולים להופיע תסמינים שונים בקרב 25-50% מהחולים אך חשוב לומר כי רק 1-4% מהם יפתחו תסמינים חמורים ומתישים.

רופא מודד את היקפיו של אדם לאחר ניתוח לירידה במשקל
Africa Studio | Shutterstock

אנמיה הקשורה לברזל.  ברזל נספג בתריסריון באופן טבעי. בניתוחי כריתת קיבה ומעקף תריסריון (בילרוט 2, (Roux en Y אין ספיגה של ברזל משום שהסביבה כבר לא חומצית לאחר הניתוח. חשוב להזכיר כי אנמיה מחוסר ברזל מתרחשת פחות בניתוחים עם שמירת מהלך טבעי של מערכת העיכול (בילרוט 1).

אנמיה הקשורה לוויטמין B12. ספיגה של ויטמין B12  תלויה בגורם מהותי (Intrinsic Factor ) שנוצר על ידי תאים פריאטליים, שנמצאים בגוף הקיבה. בכריתה נרחבת של הקיבה, כפי שזה קורה בניתוח קיצור או מעקף קיבה, נשארים מעט תאים פריאטליים דבר הגורם להפרעה בספיגה של ויטמין B12.

הפרעה במטבוליזם של עצמות. עשויה להופיע בכמה מכמה סיבות: חוסר בסידן -  מופיע אחרי ניתוח כריתת קיבה עם מעקף תריסריון, משום שסידן נספג בעיקר בתריסריון; ירידה בספיגה של ויטמין D – ספיגת ויטמין D תלויה בשומנים, ירידה בשומנים תביא לירידה בספיגת הוויטמין; תת ספיגה של שומנים שנגרמת עקב ערבוב לא יעיל בין מזון, מרה ומיץ לבלבי.

תחושת "מלאות". לאחר הניתוח גם  הארוחות הקטנות ביותר גורמות להרגשת מלאות, אך במשך הזמן הקיבה לומדת להתמודד עם המצב החדש ומתרחבת. מומלץ לאכול ארוחות קטנות לעיתים קרובות (5-6 ארוחות ביום), ולהפריד נוזלים ומאכלים מוצקים.

תסמונת הצפה. תופעה זו מתרחשת כאשר נוצר מעבר מהיר של מזון למעי הדק. הסיבה העיקרית לכך היא איבוד השוער בין הקיבה והמעי הדק, דבר הגורם להתרוקנות מהירה של תוכן הקיבה למעיים. בעקבות כך נוצרת ירידה פתאומית בלחץ הדם, הרגשת סחרחורת, חולשה ודפיקות לב מהירות. התופעה מתוארת בכ-25% מהמנותחים ועוברת מעצמה עם הזמן.

תסמונת הצפה מחולקת לשניים:

הצפה מוקדמת –  שמתרחשת כ-10-30 דקות לאחר האכילה. תסמיניה הם הרגשת מלאות, בחילות, הקרות, כאבים, שלשולים, דופק מהיר והרגשת חום. מזון המגיע למעי הדק מביא הסטה של נוזלים מכלי דם למעיים. כדי למנוע תסמונת זו מומלץ לאכול ארוחות קטנות לעיתים קרובות, להפריד אוכל נוזלי ומוצק ולהימנע מפחמימות בריכוז גבוה.

הצפה מאוחרת – מתרחשת 2-3 שעות לאחר האכילה. סוכר שעובר למעי הדק גורם לעליית סוכר בדם, דבר המביא לעלייה באינסולין ולירידה משמעותית של סוכר בדם (היפו). הסימנים המופיעים הינם דופק מהיר, בלבול, חולשה וסחרחורת. כדי לטפל בהרגשה זו מומלץ לאכול מזון מתוק.

דלקת בקיבה עקב החזר מרתי (רפלוקס). תסמין זה מופיע בקרב 1-2% מהמנותחים ואינו מופיע מייד אלא מתפתח במשך כשנה. מנותחים אלה סובלים מכאב שורף ברום הבטן, הקרנה לגב, הקאה של מיצי מרה שלא מביאה הקלה. תסמין זה שכיח יותר בקרב מנותחים בניתוח מסוג בילרוט 2.

הטיפול התסמין זה כולל תרופות שמצפות את רירית הקיבה ותרופות שמתחברות לחומצות המרה. לעיתים נדירות נדרש טיפול ניתוחי.

שיתוק קיבה . תסמין זה מופיע בקרב 30-50% מהמנותחים, תלוי בהיקף כריתת הקיבה. מנותחים אלה סובלים משובע מוקדם, בחילות, הקאות, כאבי בטן ושיהוקים. מצב זה משתפר עם הזמן וניתן לטפל בו בעזרת אכילה של ארוחות קטנות ותרופות. גם בתסמין זה לעיתים נדירות נדרש טיפול ניתוחי.

חסימת מעיים המחוברים לקיבה.  מצב זה הינו נדיר מאוד ולרוב דורש פתרון ניתוחי.

שלשולים אחרי כריתת קיבה. תסמין זה מופיע בקרב 30% מהמנותחים, כאשר אצל רובם  הוא משתפר עם הזמן  אך מלווה בירידה במשקל, חולשה ותת ספיגת מזון.

הטיפול המומלץ הינו טיפול שמרני של הפחתה באכילת פחמימות, אכילת ארוחות קטנות, תרופות ולעיתים נדירות יש צורך בניתוח.

כיצד כדי לנהוג לאחר ניתוח קיבה?

להלן כמה קווים מנחים מומלצים לאחר ניתוח קיבה:

·  מומלץ לאכול לאט.

·  יש להפחית בצריכת סוכר (סוכר, דבש, ריבה, שוקולד).

·  יש לאכול ארוחות קטנות בזמנים קבועים לעתים קרובות.

·  יש להימנע משתיה ואכילת מוצק באותו הזמן.

·  רצוי לישון בתנוחה מעט מוגבהת.

·  לא לשכב לפחות חצי שעה לאחר אוכל.

·  בזמן שלאחר הניתוח יש להימנע מאכילת מאכלים עתירי סיבים: כקטניות (שעועית, עדשים, חומוס, אפונה), דגנים מלאים (קוואקר, לחם מחיטה מלאה), פירות וירקות טריים.

·  יש להימנע באופן מוחלט מאכילת המזונות הבאים: אפרסמון, פרי הדר, גויאבה, רימון, סלרי, אננס, מנגו, פופקורן, קליפות תפוחי אדמה.

·  מומלץ להפחית ממזונות העלולים לייצר גזים: כרוב, כרובית, ברוקולי או שתיה מוגזת.

·  לאחר ניתוח תיתכן הפרעה בספיגה הסידן, הוויטמינים, והברזל, לכן מומלץ אכילת מזונות עשירים בהם כגון חלב, גבינות, לחם, סרדינים העשירים בסידן, חמאה ביצים ודגים – העשירים בוויטמינים; ובשר אדום, כבד, דגים, סויה, לחם מלא – הנחשבים לעשירים בברזל.

ממשיכים לדבר על זה בפורום קיצור קיבה

עוד על ניתוחי קיצור קיבה (בריאטריים): ניתוח קיצור קיבהניתוח מעקף קיבה, ניתוח שרוול קיבה, ניתוחי מעקף תריסריון.

ניתוח קיצור קיבה, סיבוכים ותופעות לוואי

ד"ר ברד סלבה, מומחה בכירורגיה כללית, רופא בכיר במחלקה הכירורגית, בית החולים בילינסון

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' סמי ניטצקי
פרופ' סמי ניטצקי כירורגיה
סגן מנהל המחלקה לכירורגיה של כלי הדם והשתלות ברמב"ם
ד"ר רפאל אלון
ד"ר רפאל אלון כירורגיה
5.0
( 5 חוות דעת )
"הגעתי אל ד״ר אלון אחרי חודשים לא קלים ועם כאבים חמורים בגלל פיסורה שלא הגיבה לטיפול המסורתי, בהמלצת פרקטולוג שאצלו טופלתי ושאינו מנתח עוד. דר׳ אלון ברגישותו הרבה הבין את סבלי ודאג לי לשיבוץ מהיר לניתוח. באווירה נעימה, בביטחון ובחיוך, ענה על שאלותי ונסך בי בטחון לקראת הניתוח. ממליצה מאד!"
ד"ר מיכאל ביים
ד"ר מיכאל ביים כירורגיה
5.0
( 3 חוות דעת )
"דר מיכאל ביים רופא מלאךךך מרגיע סבלני עדין קשוב שהעביר לי את חווית הטיפול ברוגע ,בא למחלקה על הבוקר לראות אותי הטלפון שלו זמין תמיד אלוףףך"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום קיצור קיבה - כרורגיה בריאטרית

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו