דלג לתוכן

מחקר מצא: עישון יומיומי של קנאביס "מצמק" את המוח

מחקר חדש הבוחן את השפעת מריחואנה על המוח מצביע על פגיעה בתאים האפורים בעקבות עישון הסם לעיתים קרובות

מאת: אמילי האודי, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 23/11/2014 תאריך עדכון: 18/11/2020
2 דקות קריאה

מחקר העוסק בהשפעות ארוכות טווח של מריחואנה על המוח מצביע כי השימוש בסם גורם לאובדן תאי מוח אפורים. בנוסף מגלה המחקר כי על מנת ל"פצות" את אובדן התאים נוצרת עלייה בכמות ה”חיווטים” במוח. המדענים סבורים כי ברמה מסוימת האובדן בנפח המוח מאוזן על ידי היווצרות כמות גדולה יותר של קישורים בין תאי עצב, אך הם מזהירים כי אלה המשתמשים בסם לאורך זמן גדול מידי יסבלו מנזק.

מחקר זה שסרק את מוחם של משתמשי קנאביס הוא אחד המחקרים הראשונים שבודק את ההשפעות הנוירולוגיות ארוכות הטווח של שימוש בסם זה בקרב אנשים חיים.

ד"ר סינה אסלן מאוניברסיטת טקסס בדאלאס, שהינה אחת ממובילי המחקר, אומרת כי המיוחד במחקר זה הוא שהוא משלב שלוש טכניקות שונות של סריקות MRI כדי להעריך מאפיינים שונים במוח. "תוצאות המחקר מגלות כי נוצרה עלייה בכמות החווטים במוח הן מבחינה מבנית והן מבחינה פונקציונאלית, כנראה כדי לפצות על האובדן בתאי מוח. אולם, בסופו של דבר, הקישורים נהרסים בעת שימוש במריחואנה לאורך זמן".

במחקר השתתפו 48 משתמשי קנאביס בגילאי 20 עד 36 שהושוו עם קבוצת אנשים שלא משתמשים בסם. המשתמשים השתמשו בסם בממוצע 3 פעמים ביום.

הדמיות MRI הראו כי יש קשר בין שימוש יומיומי בקנאביס והצטמקות של אזור קליפת המוח האורביטו-פרונטלית, הקשורה בתהליכים של עיבודים מנטליים וקבלת החלטות. בנוסף נמצא כי השימוש בסם משפיע על התגובה לתגמולים ולמצוקה ומקושר בצורה חזקה ליכולת לאמפטיה. ממצא זה מתחבר לעובדה שמדעני מוח מאמינים כי נזק לקליפה האורביטו-פרונטלית עשוי להיות בסיס לצורות שונות של פסיכופתיה.

המחקר הראה כי בתקופה ההתחלתית של השימוש בסם נוצרת כמות גדולה של חיווטים מבניים ותפקודיים במוח. אחרי שש עד שמונה שנים של שימוש בקנביס המבנים מצטמקים, אך עדיין כמות החיווטים בקרב משתמשים גדולה יותר מאשר בקרב אלה אשר לא משתמשים בסם.

זו עשויה להיות הסיבה לכך שנראה כי אין שום בעיה בשימוש בקנאביס לאורך זמן למרות ההצטמקות הנראית בקליפת המוח האורביטו-פרונטלית, אומרת אחת ממחברות המחקר ד"ר פרנצ'סקה פילבי מאוניברסיטת טקסס. היא מוסיפה ואומרת כי עד כה המחקרים על ההשפעה ארוכת הטווח של שימוש במריחואנה על המוח אינם בעלי תשובה חד-משמעית בגלל המגבלות הקיימות על שיטות המחקר. 

מצמק את המוח. עישון קנאביס

"בעוד המחקר אינו מראה באופן חד-משמעי כי השינויים הנוצרים במוח מתרחשים כתוצאה משימוש במריחואנה, השינויים עצמם מרמזים על קשר בין גיל התחלת השימוש ומשך השימוש בסם", היא אומרת.

המחקר, שפורסם בירחון Proceedings of the National Academy of Sciences אומר כי נראה שהחומר האפור במוח רגיש יותר להשפעות THC (החומר הפעיל בקנאביס) מאשר החומר הלבן במוח. החומר האפור הוא המרכיב העיקרי של מערכת העצבים המרכזית והוא מורכב מתאי עצב, בעוד החומר הלבן מורכב מאקסונים שמשמשים כצינור להעברת מידע בתוך מערכת העצבים.

מדענים אומרים כי נדרש מחקר נוסף כדי לדעת אם השינויים שנוצרו במוח הפיכים בעקבות הפסקה בשימוש בסם והאם שינויים אלה מופיעים גם בקרב משתמשים מזדמנים.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יאיר זלוטניק
ד"ר יאיר זלוטניק נוירולוגיה
4.9
( 52 חוות דעת )
"ממליצה בחם על הטיפול המסור של ד"ר יאיר זלוטניק . הרגישות וההקשבה שלו למטופל ראויה להערכה."
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון נוירולוגיה
5.0
( 5 חוות דעת )
"אין מילים כדי לתאר את הנס שקרה לנו כשקיבלנו המלצה על דוקטור אוריון , אמא שלי הייתה ביום ה 6 לאשפוז בבי"ח שבו ככל הנראה טופלה לא נכון והסיקו שאין עוד דרך לשפר את מצבה ( הגיעו למסקנה שאין טעם בצנתור ונתנו טיפול שמרני שנראה שרק החמיר איתה). לצערנו לא היה לנו עם מי להיוועץ במהלך הרצף של חג-שבת, מיד בראשון בבוקר קיבלנו המלצה על דוקטור אוריון, הצלחנו להשיג אותו טלפונית והוא מיד ביקש שנעביר אליו את החומרים בעזרת תיאום עם המזכירה החומר הגיע אליו עד הצהריים וכבר בערב הוא נתן לנו אנליזה טלפונית ומכתב מיידי שאיפשר לנו להיכנס כבר באותו ערב למרכז בתל השומר. כבר כשהגענו לשם הבנו שאנחנו בידיים הכי טובות , מקצועיות ומסורות שיש ! לאחר מספר ימים ביצע דוקטור אוריון צנתור מוצלח שאחריו נראה שיפור נוסף מה שמאפשר כעת שיקום מוצלח יותר לאימי. באמת שאין מילים כדי לתאר את רמת המקצועיות והמסירות והעבודה מסביב לשעון שמבצע דוקטור אוריון . יצא לי לשהות בבית החולים גם בבוקר יום כיפור ונדהמתי לראות אותו מגיע ועובר בין כל המטופלים שלו בסבלנות ומסירות ודואג לשלום כולם . השיח מולו תמיד מכיל ומכבד ובגובה העיניים. כבר בשיחת הטלפון הראשונית הבנו שהגענו לאדם הנכון לטפל במצבה של אמי והמקצועי ביותר ככל הנראה בארץ למקרים האלה."
ד"ר סעד אבו סלאח
ד"ר סעד אבו סלאח נוירולוגיה
נוירולוג, בעל 'התמחות-על' במחלות נוירומוסקולריות
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו