"תוכנית למאבק באיידס בקרב הומואים"
על רקע העלייה במספר הגברים ההומוסקסואלים שאובחנו עם נגיף ה-HIV, משיק לראשונה משרד הבריאות תוכנית לאומית ראשונה מסוגה למאבק בנגיף בקהילה הגאה
בישראל חיים כיום 6,454 בני אדם עם נגיף ה-HIV. על רקע העלייה במספר הגברים ההומוסקסואלים שאובחנו עם הנגיף, משיק לראשונה משרד הבריאות תוכנית לאומית ראשונה מסוגה למאבק בנגיף בקהילה הגאה ובקרב גברים המקיימים יחסי מין עם גברים
על פי דווח משרד הבריאות, מתוך 7,990 נשאי HIV שדווחו אי פעם בארץ, 23.4% הם גברים המקיימים יחסי מין עם גברים. בשנת 2013 בלבד, 46% מכלל הגברים שדווחו כנשאי HIV חדשים שייכים לקבוצת סיכון של גברים המקיימים יחסי מין עם גברים.
בתמיכת שרת הבריאות יעל גרמן, התקיימו בחודשים האחרונים מפגשים בין ד"ר דניאל שם טוב, מנהל המחלקה לשחפת ואיידס במשרד הבריאות לבין הוועד למלחמה במחלת איידס, החברה הישראלית לרפואת איידס (איגוד רפואי האיידס) וארגוני הקהילה הגאה הכוללים את האגודה למען הלהט"ב בישראל, ארגון הנוער הגאה (איג"י) והבית הפתוח.
לראשונה בתולדות המדינה הושקה ביוזמת משרד הבריאות ובשיתוף עם עמותות העוסקות ב -HIV וארגוני הקהילה הגאה, תוכנית לאומית ראשונה מסוגה למאבק בנגיף בקהילה הגאה ובקרב גברים המקיימים יחסי מין עם גברים.
במהלך המפגשים הוחלט כי יש לנקוט ביוזמה שתסייע בצמצום מקרי ההדבקות החדשים ולקדם תוכנית לאומית בשיתוף פעולה עם הארגונים הפועלים בנושא ה–HIV והקהילה הגאה, בכדי לשלב כוחות לעצירת העברת הנגיף בקרב חברי הקהילה.
על מנת להוציא לפועל את התוכנית, הקצה משרד הבריאות תקציב מיוחד לשורה של פעילויות שמטרתן היא מניעת הדבקה ב-HIV, באמצעות החזרת הנגיף למרכז השיח של הקהילה הגאה, שיפור הרווחה האישית והפחתת ההתנהגות הסיכונית בקהילה, שיפור האבחון המוקדם והמעקב הרפואי אחר נשאי HIV ויצירת סביבה תומכת ומגינה עבור נוער גאה ומתלבט.
הצבת ניידות בדיקה, הנגשת מידע
בשבועות הקרובים יצאו לפועל חלק מהתוכניות במקומות המפגש של הקהילה, במדיה הדיגיטלית, במועדונים, באירועי רחוב, בארגוני נוער ובאינטרנט. הפעילויות השונות יובילו לעידוד בדיקות HIV באמצעות הצבת ניידות בדיקה באירועים קהילתיים, הנגשת מידע במגוון מקומות פיזיים ווירטואליים לגבי דרכי ההדבקה ומניעת הידבקויות, כולל מתן הדרכה ותמיכה בעובדי נוער וקהילה; וכן חלוקת קונדומים וחומרי הסברה במסיבות ובאירועי גאווה.
כמו כן, משרד הבריאות ושותפיו לתוכנית הלאומית מתכננים קמפיין רב שנתי להעלאת המודעות ל- איידס בקהילה הגאה, לעידוד בדיקות HIV, לשימוש בקונדום ולמיגור הסטיגמות כלפי אנשים החיים עם HIV בתוך הקהילה עצמה.
"אנו מאמינים שבמאמץ משותף, שמתמודד עם הסיבות והנסיבות של הדבקה ב-HIV בקהילה הגאה, אפשר להביא להיפוך המגמה ולהפחתה הדרגתית במספר הנדבקים ב-HIV בקרב הקהילה הגאה", אומר ד"ר שם-טוב.
"בשורה טובה לבריאות הקהילה"
מנכ"ל הוועד למלחמה באיידס, ד"ר יובל לבנת אומרת כי היוזמה של משרד הבריאות הינה "בשורה טובה לבריאות הקהילה הגאה". לדבריה, "התמיכה שמבטיחים במשרד הבריאות תסייע באופן משמעותי במאמצי המניעה והסברה ובבלימת העברת הנגיף בקרב גייז. משמח שהדבר קורה במקביל להתעוררות בקהילה עצמה, שמחליטה לשתף פעולה, לאחד כוחות ולפעול יחד למען מניעת התפשטות הנגיף."
ברחבי העולם מציינים היום את יום המודעות למגיפת ה-HIV, שנחשבת כאחת הקטלניות של העת הנוכחית.
בתקופה שבין 1981 לסוף 2013, התגלו בישראל 7,990 מקרים חדשים של נשאי HIV וחולי איידס, מתוכם 6,454 אנשים החיים היום בישראל . בשנת 2013 דווחו למשרד הבריאות על 476 מקרים חדשים (ירידה קלה של 10 מקרים לעומת אשתקד). ובכך, שיעור היארעות HIV בישראל בשנת 2013 הינו של 58.5 מקרים חדשים למיליון אוכלוסייה. שיעור זה נמוך מהמדווח במרבית מדינות מערב אירופה וצפון אמריקה, אולם קיימים פערים גדולים בין תת אוכלוסיות בארץ. עם זאת, מעריכים בשירותי הבריאות כי מספר המקרים הדווחים אינו משקף כלל את מספר האנשים החיים עם הנגיף.