דלג לתוכן

"תרומות דם מהומוסקסואלים יצילו מיליוני אנשים"

לראשונה משנת 1977 שוקל ה-FDA לאפשר קבלת תרומת דם מגברים שקיימו יחסי מין עם גברים, תחת מגבלות מסוימות. בעוד שבארה"ב טוענים כי החלטה זו עשויה להציל את חייהם של מיליוני בני אדם, מקבלים הארגונים הגאים את ההחלטה בספקנות רבה

מאת: ברק מידן, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 03/12/2014
3 דקות קריאה

לראשונה משנת 1977 שוקל ה-FDA לאפשר קבלת תרומת דם מגברים שקיימו יחסי מין עם גברים, תחת מגבלות מסוימות. בעוד שבארה"ב טוענים כי החלטה זו עשויה להציל את חייהם של מיליוני בני אדם, מקבלים הארגונים הגאים את ההחלטה בספקנות רבה


מאז התפרצות מחלת האיידס בתחילת שנות ה-80, חל איסור עולמי על גברים אשר קיימו יחסי מין עם גברים אחרים לתרום דם. הסיבה העיקרית לכך הייתה שבאותה תקופה היה מדובר באוכלוסיה בסיכון, אשר סבלה משכיחות גבוהה של מחלות זיהומיות אשר מועברות ביחסי מין כמו HIV, הפטיטיס C ומחלות נוספות.


באותה תקופה לא בדקו באופן רוטיני את כל תרומות הדם אשר התקבלו, ועל מנת למנוע מתן מנות דם נגועות אסרו תרומת דם על כל גבר אשר קיים יחסי מין עם גבר אחר מאז שנת 1977 לתרום דם.

בשל כך, במדינות רבות בעולם וכולל בישראל, גברים שקיימו יחסי מין עם גברים, לא מורשים לתרום דם. בשנים האחרונות, לאחר דיונים רבים בנושא החליטו במספר מדינות בעולם לאשר תרומת דם גם לגברים אשר קיימו יחסי מין עם גברים אחרים תוך מגבלות מסוימות. העובדות שכיום חלה ירידה בשכיחות המחלה, ושכל תרומת דם נבדקת באופן רוטיני לנוכחות נגיף ה-HIV, הפטיטיס ומזהמים אחרים, סייעו לקבלת ההחלטה לגבי ההקלות הללו.

שיעור הדבקה גבוה בקרב הומוסקסואלים


הסיבה לחשש הגדול מפני תרומת דם מגברים אשר קיימו יחסי מין עם גברים אחרים היא שנגיף האיידס שכיח יותר באוכלוסייה הזו. מנגנוני ההישרדות של נגיף האיידס גורמים לכך שהוא יועבר בקלות בזמן יחסי מין אנאליים, ולכן הוא מדבק במיוחד באוכלוסיית ההומוסקסואלים. בעבר טענו שמחלת האיידס מופיעה רק בגברים אשר מקיימים יחסי מין עם גברים אחרים או בנרקומנים אשר נדבקים בנגיף לאחר שימוש במחטים נגועות, וגם כיום המחלה נחשבת לנדירה יחסית מחוץ לקבוצות הסיכון הללו. בשנת 2013, מתוך 490 מקרי הדבקה בישראל, 160 הופיעו אצל גברים הומוסקסואלים, ושיעור ההדבקה אצלם הוא ללא ספק גבוה ביותר.

"החלטה פופוליסטית"


בסוף שנות ה-70, התחילו להופיע מקרים של הדבקה באיידס לאחר קבלת מנת דם נגועה. בהתאם לכך, התקבלה ההחלטה לאסור על תרומות דם מגברים הומוסקסואלים, ובמקביל התחילו לבדוק את מנות הדם באופן רוטיני.

לאחרונה, עם העלייה במודעות למחלת האיידס, והירידה בשכיחותה בקרב אוכלוסיית ההומוסקסואלים, התקבלו במספר מדינות החלטות לגבי הקלה על האיסור הזה. בקנדה, החליטו לאפשר לגברים אשר קיימו בעבר יחסי מין עם גברים אחרים לתרום דם כל עוד לא קיימו יחסים עם בני מינם ב-5 השנים האחרונות. בבריטניה, התקבלה החלטה דומה אשר מאפשרת להומסקסואלים לתרום דם כל עוד לא קיימו יחסים עם גבר אחר ב-10 השנים האחרונות.

לעומת ההחלטות הללו אשר נחשבות לנוקשות יחסית, עמדת ה-FDA (מנהל התרופות האמריקני)  מתונה יותר. פורום יועצים ימליץ בקרוב לאפשר לגברים הומוסקסואלים לתרום דם כל עוד לא קיימו יחסי מין עם גבר אחר ב-12 החודשים האחרונים. ה-FDA ישקול את ההמלצות הללו וככל הנראה יקבל אותן.

"תרומות דם מהומוסקסואלים עשויה לעזור להציל חיים של מעל 1.8 מיליוני בני אדם"

בקהילה הגאה מגיבים בספקנות רבה לגבי ההמלצות הללו, שכן פרק זמן של כעשור מקיום יחסי מין בגברים נראה כלא סביר. ארגוני זכויות להט"בים טוענים כי מדובר ב"החלטה פופוליסטית, שאין בה כדי לשנות את המצב המפלה הקיים כיום".

"תרומות דם מהומוסקסואלים יצילו מיליוני אנשים"

ניתוח נתוני המחקר שבוצע במכון לחקר נטייה מינית וזהות מינית בבית הספר למשפט באוניברסיטת UCLA אשר בארה"ב מראים כי הסרת המניעה מגברים הומוסקסואלים לתרום דם יכולה להעלות את כמות התורמים ואת מנות הדם הנתרמות בצורה משמעותית. המספרים מדברים על מעל 4.2 מיליון גברים אשר יכולים לתרום דם (לפי ההגבלות הקיימות), לעומת 360,600 אשר סביר להניח שיתרמו דם. כלומר, כמות תרומות הדם השנתית בארצות הברית תגדל ב- 2-4%.


הצלב האדום האמריקני גורס כי כל תרומת דם היא בעלת פוטנציאל מציל חיים עבור שלושה אנשים. לפי ההערכות הארגון, הסרת המניעה מגברים הומוסקסואלים לתרום דם יכולה לעזור להציל חיים של מעל 1.8 מיליוני בני אדם.

ה- FDA (מנהל התרופות האמריקני) מנע מגברים המקיימים יחסי מין עם גברים לתרום דם החל משנת 1977, כאשר החלה מגפת האיידס בארה"ב, מסיבה אחת בלבד, והיא שכקבוצה, גברים אלו מצויים בסיכון גבוה יותר לחלות באיידס, הפטיטיס B ומחלות מדבקות אחרות שעלולות לעבור בעירוי, כך לפי האמור במסמכים רשמיים של ה- FDA. ארגון זה גם מבהיר, כי מדובר במדיניות הנובעת לא מהנטייה המינית של תורם הדם אלא בשל סיכון מוגבר מתועד למקבל העירוי.

לעומת זאת, ארה"ב וקנדה החלו לבצע שינויים בחוקים מסוימים, ונהלים חדשים בנושא נכנסו לפעולה גם במקסיקו, המקיימים קריטריונים חדשים לתרומת דם על בסיס גורמי הסיכון של מחלות המועברות בעירוי.

מעבר לשינויים במדיניות פנים ובינלאומית בנושא איסור על גברים הומוסקסואלים לתרום דם, משרד הבריאות האמריקני ממשיך בעמדתו הנוכחית. אפילו הוועדה המייעצת בנושא בטיחות ומינות דם ורקמות החליטה שלא להציע לבצע כל שינוי במדיניות הנוכחית, תוך ציון הכרח לבסס ולממן ראשית מערכת לניטור הדבקות אפשריות בעירוי אשר תרכז ותנהל את הנושא.

מכיוון שנהלי תרומת הדם בישראל פועלים על פי נהלי ה-FDA, במידה וההחלטה תתקבל ייתכן מאוד שגם בארץ האיסור על תרומות דם מגברים הומוסקסואלים יוסר, ויאפשרו את תרומת הדם בהתאם למגבלות שצוינו.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' ארנון ברוידס
פרופ' ארנון ברוידס אלרגיה ואימונולוגיה
5.0
( 5 חוות דעת )
"פרופסור ארנון התייחס סופר נחמדות ובמקצוענות ונתן פתרון תודה רבה"
פרופ' צבי בנטואיץ
פרופ' צבי בנטואיץ אלרגיה ואימונולוגיה
ד"ר בן ורנר
ד"ר בן ורנר אלרגיה ואימונולוגיה
4.8
( 24 חוות דעת )
"חוויה מעולה מרגע קביעת התור עד סיום הטיפול"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו