יום מעונן: כיצד מטפלים בדיכאון חורף?
מי מאתנו לא חווה פעם את תחושת העייפות והדכדוך, שמביא עמו החורף? אך רק כשמדובר בפגיעה תפקודית משמעותית, מגדירים זאת כדיכאון חורף. מדוע הוא נגרם וכיצד ניתן לשפר את המצב?
מי מאתנו לא חווה פעם את תחושת העייפות והדכדוך, שמביא עמו החורף? אך רק כשמדובר בפגיעה תפקודית משמעותית, מגדירים זאת כדיכאון חורף. מדוע הוא נגרם וכיצד ניתן לשפר את המצב?
דיכאון עונתי המופיע בחורף הינו מצב מוכר ושכיח למדי, שחומרתו נעה מסימפטומים קלים ועד מצבים קשים שיכולים אף לגרום למחשבות אובדניות. בהתאם לחומרת המחלה קיימים כיום רצף טיפולים הכולל שינויים באורחות חיים ועל טיפולים המתמקדים בגירוי אזורי המוח הידועים כמקושרים למצב הדיכאוני.
מהו דיכאון חורף?
בעבר הפסיכאטריה המודרנית הגדירה מחלה נפרדת שנקראה הפרעת מצב רוח עונתית או Seasonal Affective Disorder - SAD. תחת מחלה זו נכללו חולים שסבלו משינויים במצב הרוח בעונה מסוימת, כשהמצב השכיח היה דיכאון בחורף, אך היו גם תבניות אחרות כמו דיכאון בקיץ ועוד.
חלק חשוב באבחנת SAD כלל הישנותם של מצבי דיכאון אלו בתחילת החורף, שחלפו באופן מלא כאשר הסתיימה העונה. הסימפטומים הקלאסיים המופיעים ב-SAD כוללים עודף שינה ועודף תאבון בעוד שדיכאון המופיע בקיץ מלווה לרוב בסימפטומים הפוכים לגמרי הכוללים בחוסר שינה וחוסר תאבון.
מדוע הוא נגרם?
מחקרים רבים שנערכו בשני העשורים האחרונים הביאו לכך שכבר בשנת 1994 הוצאה האבחנה הזו מספר האבחון. זאת, משום שהוכח כי מדובר במצב שכמעט תמיד מלווה מחלות אחרות כדיכאון חד-קוטבי או מחלה דו-קוטבית (מאניה דיפרסיה). נמצא עוד כי חולים הסובלים ממחלה דו-קוטבית רגישים הרבה יותר לנושא העונתיות ביחס לחולים שסובלים ממחלה חד-קוטבית.
כיום עדיין לא ידוע בדיוק מה הגורם שמביא לרגישות הגדולה לעונות השנה אצל חלק מהאוכלוסיה. רוב התאוריות מתמקדות בהשפעת האור או ליתר דיוק בירידה בכמות האור הטבעי, עקב מזג האוויר והתקצרות שעות היום. ידוע כי הרגישות לעונות השנה שכיחה הרבה יותר בקרב נשים, מאשר אצל גברים והיא מופיעה בדרך כלל אצל אנשים צעירים.
דיכאון חורף. מלווה תמיד במחלות אחרות כדיכאון חד-קוטבי או מחלה דו-קוטביתחשוב להבין שסימפטומים של דיכאון חורף יכול להופיע, לדוגמה, בצורת דכדוך, עייפות, הסתגרות חברתית, רעב לפחמימות, מבלי שתהיה פגיעה תיפקודית ממשית. אך רק כאשר הסבל רב ויש פגיעה תיפקודית משמעותית, אזי מוגדר המצב כחולי.
כיצד מטפלים בדיכאון חורף?
באופן עקרוני, לאנשים הסובלים מירידה מתונה יחסית במצב הרוח בחורף, ללא פגיעה תיפקודית משמעותית, וכשהמצב חולף לחלוטין באביב, ניתן להציע מכלול טיפולים פשוטים, הכוללים, למשל, שיהיה בחוץ זמן רב יותר, קירוב שולחן העבודה לחלון, הדלקת מנורה בחדר השינה באופן אוטומטי, חצי שעה לפני שעת ההשכמה, תוספת של ויטמין D או תוספת של אומגה 3, שימוש במלטונין ועוד.
במקרים חמורים יותר ניתן להציע טיפול באור הנעשה באמצעות מנורות מיוחדות, שמפיצות אור בעוצמה חזקה דיה על מנת לפצות על המחסור באור הטבעי בחורף.
במקרים שאינם מגיבים למכלול התערבויות זה ניתן להציע טיפולים נוספים שיכולים לשפר את המצב הדיכאוני המופיע בחורף:
טיפול בטכנולוגיית נוירופידבק מבוסס על היכולת לאמן איזורי מוח מוגדרים. אימון של איזורי המוח הקשורים למצב הדיכאוני יכול להביא לשיפור קליני באופן מהיר וללא תופעות לוואי. במקרים קשים עוד יותר ניתן להעזר בתרופות נוגדות דיכאון או בגריה מגנטית עמוקה.
גריה מגנטית עמוקה היא שיטת טיפול שמבוססת על מתן גירוי מגנטי של אותם איזורי מוח הגורמים למצב הדיכאוני. הגריה משפעלת את אותם איזורים וכתוצאה מכך ניתן לקבל שיפור מלא במצב הדיכאוני ללא תופעות לוואי כמו עליה במשקל או ירידה בחשק המיני, האופייניים בעת טיפול בתרופות נוגדות דיכאון.
מאת: ד"ר דורון תודר, פסיכיאטר, מנהל המרכז הרפואי נוירוקליניק בר"ג ובב"ש לטיפול בנוירופידבק; מנהל מרפאת החרדה והיחידה לנוירופיזיולוגיה קלינית במרכז לבריאות הנפש בב"ש;