דלג לתוכן

אשכוליות או לא להיות?

מחקרים מראים כי נטילת תרופות מסוימות יחד או בסמוך לאכילת אשכוליות או שתיית המיץ שלהן, עלולה להביא לפגיעה במערכות חיוניות ואף למוות. מתי אשכוליות הופכות להיות מסוכנות?

מאת: מירי קליין, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 15/01/2015 תאריך עדכון: 18/11/2020
2 דקות קריאה

מחקרים מראים כי נטילת תרופות מסוימות יחד או בסמוך לאכילת אשכוליות או שתיית המיץ שלהן, עלולה להביא לפגיעה במערכות חיוניות ואף למוות. מתי אשכוליות הופכות להיות מסוכנות? 


חשבתם שלאכול שפע של פירות הדר זה בריא? מתברר שזה לא תמיד נכון. מחקרים מגלים שאנשים שנוטלים תרופות עלולים לסבול מכאבי שרירים, להתעלף ואפילו לסכן את  חייהם אם ירבו לאכול אשכוליות או לשתות את המיץ שלהן.

בשנים אחרונות, חלה עלייה במספר המקרים המתועדים של שילובים מסוכנים בין תרופות שונות למזון, בעיקר אשכוליות. למרות שלא ניתן להעריך את שכיחות התופעה, המדענים מדווחים על למעלה מ-40 תרופות ששילובן יחד עם אשכוליות אף עלול לגרום למצבים מסכני חיים. הרשימה כוללת חלק מתרופות להורדת כולסטרול ממשפחת סטטינים, סוגים מסוימים של אנטיביוטיקה, הורמונים מסוימים, חלק מתרופות אנטי-סרטניות ותרופות לטיפול במחלות לב ויתר לחץ דם

אשכוליות. שילובן עם תרופות מסוימות עלול להיות מסוכן

הסיכון להחמרת תופעות לוואי עולה עוד יותר אצל אנשים מבוגרים או קשישים ואצל אנשים שנוטלים כמה תרופות מרשם.

אז מדוע אשכולית, שמזוהה אצלנו עם אורח חיים בריא, הופכת תרופות מסוימות לבעייתיות כל כך? החוקרים הצליחו לבודד קבוצת חומרים באשכוליות, פוראנוקומארינים, שחוסמים פירוק של אותן התרופות וגורמים להצטברותן בגוף. ללא בקרה מתאימה, ריכוז התרופות הבלתי מפורקות עלול להגיע לרמה רעילה ולגרום לתופעות לוואי חמורות עד כדי פגיעה באיברים חיוניים ואפילו מוות. 

מתי אשכוליות הופכות להיות מסוכנות?

החוקרים לא יכולים לומר מראש מתי ולמי השילוב עלול להיות מסוכן. המידה בה משפיעות האשכוליות תלוי בסוג התרופה, במינון שלה, בכמות שצורכים אשכוליות ובתדירות הצריכה שלהן. במקרים מסוימים, שתיית כוס מיץ סחוט טרי או משוחזר מתרכיז שעות לפני שלוקחים את התרופה עלולה ליצור מצב הזהה לנטילת מספר כדורים בבת אחת. 

לדוגמה, אם לוקחים תרופה בשם סימבסטטין יחד עם כוס מיץ אשכוליות (לבנות או אדומות), הרמה שלה בדם עולה פי 3.3 בהשוואה למה שהיה קורה לו התרופה הייתה נלקחת עם מים. במצב כזה קיים סיכון לפגיעה נרחבת בשרירים, שנקראת רבדומיוליזיס. 

גם פירות הדר נוספים, כמו פומלה וליים, עלולים להוות בעיה כי הם מכילים חומרים דומים, אך הם לא נחקרו מספיק. באופן כללי, הרופאים ממליצים להגביל צריכה של פירות אלו או להימנע מהם לחלוטין, כי התגובה עם תרופה עלולה להתרחש אפילו אם שותים מיץ אשכוליות 12 שעות לפני נטילת התרופה. 

חובה לקרוא את העלון לצרכן מאחר שהתגובה בין תרופה לאשכוליות היא מאד ספציפית, לא כל התרופות מאותה המשפחה תהיינה מסוכנות. לכן, אם ממש מתקשים לוותר על אשכוליות כדאי להתייעץ עם רופא אם ישנה חלופה לתרופה הבעייתית.


אנשים שאינם נוטלים תרופות שעלולות להגיב עם אשכוליות לא צריכים לחשוש משתיית המיץ או אכילת חצי אשכולית עלהבוקר כחלק מאורח חיים בריא. בכל מקרה, עדיף לבדוק עם הרופא או הרוקח לפני שמתחילים לקחת תרופה חדשה או לקרוא את העלון לצרכן שמצורף לכל קופסת תרופות.


חוקרים קנדיים, שסקרו את הדיווחים בספרות הרפואית, פרסמו רשימת תרופות שצפויות ליצור תגובות עם אשכוליות:


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
ד"ר מאיר קרופסקי
ד"ר מאיר קרופסקי ריאות
5.0
( 6 חוות דעת )
"ד״ר קרופסקי, הרשים אותי מאד כמומחה בתחומו, עם ידע רפואי נרחב ביותר. במקביל ״ולמרות״ מומחיותו, הוא צנוע, אנושי, ואמפטי ביותר. שלא נזדקק לו ולדומיו, אך אם וכאשר נזדקק, הוא כתובת ראויה ומומלצת ביותר."
ד"ר נטע לניאדו שריג - מומחית למשפחה, עוסקת ברפואת גיל המעבר
ד"ר נטע לניאדו שריג - מומחית למשפחה, עוסקת ברפואת גיל המעבר משפחה
5.0
( 4 חוות דעת )
"ד"ר לניאדו פתרה לי בעיה שרופאים אחרים לא התייחסו אליה כמו שצריך אחרי הרבה זמן ללא פתרון"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו