ניתוח לייזר לטיפול בסרטן הגרון
ניתוח באמצעות לייזר נחשב כיום כטיפול המועדף להסרת גידולים סרטניים מהגרון. בשלבים המוקדמים למחלה, טיפול זה אף מחליף שימוש בהקרנות ובכימותרפיה ויכול לרפא אותה לגמרי. במה כרוך הטיפול, למי מתאים ומהם סיכויי ההחלמה
ניתוח באמצעות לייזר נחשב כיום כטיפול המועדף להסרת גידולים סרטניים מהגרון. בשלבים המוקדמים למחלה, מחליף טיפול זה שימוש בהקרנות ובכימותרפיה ויכול לרפא אותה לגמרי. במה כרוך הטיפול, למי מתאים ומהם סיכויי ההחלמה
עד לפני כעשור, התבסס הטיפול המקובל בסרטן במיתרי הקול על שימוש בהקרנות, גם במידה שאובחן בשלבים מוקדמים של המחלה. במקרים מתקדמים יותר נעשה גם בשילוב עם טיפול כימותרפי. אך עם ההתפתחות הטכנולוגית, ולאחר שנים של ניסיון בשימוש בטכנולוגית לייזר ברפואה, הצליח צוות רופאים בגרמניה לרפא סרטן גרון לראשונה, על ידי ניתוח להסרה של הגידול בעזרת לייזר.
התוצאה הייתה מדהימה: ללא שימוש בקרינה כלל, הצליחו הרופאים להגיע לאותן תוצאות ריפוי ועם הרבה פחות תופעות לוואי. וזו הייתה רק ההתחלה, הטיפול החל לצבור תאוצה בעולם הכירורגיה, וכיום הוא נחשב לטיפול העדיף בסרטן גרון בשלבים מוקדמים באירופה בארה"ב ובישראל.
מהו ניתוח באמצעות לייזר?
לייזר מוגדר כהגברת אור על ידי פליטה מאולצת, בדמות אלומה בעלת כיווניות אחת וצבע אחד. קרן אור צרה זו הינה בעלת עוצמה רבה, ויכולה לשמש אף לחיתוך יהלומים ופלדה.
מכיוון שאור הלייזר נחשב ככלי מדויק, שניתן לכיוון ושינוי, הוא יכול גם לשמש לניתוחים עדינים, הדורשים רמת דיוק גבוהה או לחתכים ברקמות במקומות שבהם האזמל המסורתי של חדרי הניתוח, אינו יכול להגיע. הלייזר יכול לשמש לכריתה של אזורי הגידול הסרטני, תוך שמירה על הרקמה הבריאה, לסגור כלי דם ולעצור דימומים, לגרום לנזק תרמי לאזורים חולים ולהרוס אותם ועוד.
כיום טכנולוגיה זו נחשבת ליעילה ביותר לטיפול בסרטן גרון מוקדם, שלא ערב עדיין את הרקמות העמוקות, ולא פרץ את גבולות הגרון. מכאן גם נובעת החשיבות הגדולה של האבחון המקודם: לפני החלטה על הניתוח, יש לבצע ביופסיה של הנגע והדמית סי.טי של הגרון והצוואר.
הניתוח מבוצע בהרדמה כללית, עם ציוד מיוחד לניתוח לייזר, כולל הרדמה ייעודית, כיסוי העיניים להגנה והפנים, לרינגוסקופ, מכשיר בעזרתו ניתן לראות את מיתרי הקול והגרון בזמן הניתוח, ושימוש במיקרוסקופ, המחובר למכוון הלייזר.
טיפול בלייזר עשוי, בחלק גדול מהמקרים, להיות הטיפול היחידי שלו יזדקק החולה ואחריו אף משך ההחלמה קצר למדי: לאחר הניתוח נשאר המנותח להשגחה בת יום אחד בלבד ומשתחרר לביתו לשאר זמן ההחלמה.
לאחר הניתוח מומלץ לצרוך אוכל רך ופושר במשך שלושה ימים, לאפשר מנוחה קולית כשבוע ויש להקפיד על נטילת תרופות להורדת חומצת קיבה, בכדי להקל על ריפוי הפצע בגרון. כשבוע לאחר הניתוח מוזמן המנותח לביקורת ראשונה ולאחריה יש צורך בביצוע ביקורת חודשית, בשנה הראשונה מהניתוח, ובהמשך מדי שלושה חודשים, בדומה לכל חולה בסרטן גרון.
מהם היתרונות של ניתוח באמצעות לייזר?
ניתוח בעזרת לייזר נחשב למדויק יותר מאשר כלים כירורגיים סטנדרטיים, ולכן הוא גורם לפחות נזק לרקמות התקינות, ואילו עצירות הדימום נעשית כמעט באופן מידי עקב התכונות התרמיות שלו. הוא נחשב למהיר יותר, וגורם לפחות כאב בהשוואה לניתוח סטנדרטי, ולירידה בתחושת דמוית מחנק, הנגרמת עקב נפיחות המאפיינת ניתוחי גרון.
יתרון משמעותי נוסף, במידה וטיפול באמצעות קרינה נכשל, השלב הבא הינו כריתת הגרון כולו, בעוד שבמקרה שניתוח הלייזר נכשל, ניתן לחזור עליו או לפנות לטיפול הקרנתי.
מהם סיכויי ההחלמה?
במקרה של סרטן גרון בשלב המוקדם (T1), ניתוח להסרת גידול באמצעות כריתה בלייזר יביא לריפוי מלא ללא כל צורך בטיפול נוסף בכ-95% מהמקרים. ככל שהגידול גדול ומתקדם יותר סיכויי הריפוי יורדים. במידה וכבר נפגעת התנועה של אחד המיתרים עקב התפשטות הגידול סיכויי הריפוי יורדים ל-60-75% החלמה. בגידולים אשר נחשבים נרחבים יותר ומערבים את שני המיתרים, כבר ישנה הגבלה בתנועה והנטייה היא לתת טיפול דוגמת קרינה עם או בלי כימותרפיה.
מאת: ד"ר יקי כהן, מומחה בעל שם עולמי בנושא הפרעות קול ובליעה. מנהל תחום צרידות ומיתרי הקול באינפומד