חיסונים בחזית האבולה: ניסויים נרחבים יערכו עוד השבוע
האם נמצאה התרופה למגיפה הקטלנית ביותר מזה 40 שנה? ארגון הבריאות העולמי מכריז כי שני חיסונים מבטיחים נגד אבולה ינוסו בקרוב בחזית האבולה במערב אפריקה
האם נמצאה התרופה למגיפה הקטלנית ביותר מזה 40 שנה? ארגון הבריאות העולמי מכריז כי שני חיסונים מבטיחים נגד אבולה ינוסו בקרוב בחזית האבולה במערב אפריקה
בניסויים שנעשו במספר מתנדבים נמצא כי החיסונים בטוחים ויכולים לעורר את המערכת החיסונית להגיב אליהם. ניסויים נוספים על אלפי אנשים ייערכו באפריקה, כולל בעובדי מחלקת הבריאות, אם כי עדיין לא ברור כמה הגנה מספק החיסון.
שני החיסונים המובילים הינם מתוצרת GlaxoSmithKline ו-Merck ועוברים כרגע בדיקות בטיחות בארה"ב, בריטניה ובמדינות נוספות. ארגון הבריאות העולמי טוען כי הם בעלי פרופיל בטוח באופן יחסי והינם מוכנים להיבדק בחזית. עם זאת, עדיין לא ברור אם החיסונים מספקים הגנה כנגד כל מוטציות הנגיף, ששיעורי התמותה ממנו עומדים על יותר ממחצית הנדבקים.
"העולם מחכה שנשיג חיסון אבולה ונציע אותו לאנשים שצריכים אותו בקהילות שלהם" אומרת ד"ר מארי פאול קייני, המשמשת כסמנכ"ל ארגון הבריאות העולמי (WHO).
אזור המוכה באבולה. ניסויים נרחבים יחלו השבועבארגון הבריאות העולמי עושים מאמצים נרחבים על מנת להתחיל עם הניסוי ההמוני בחיסון מהר ככל האפשר. ליבריה צפויה להתחיל בניסויים עוד השבוע ובסיירה ליאון וגינאה יחלו בניסויים באמצע פברואר, שם יתמקדו בעובדי מערכת הבריאות. לדברי ד"ר קייני, שנת 2015 "תיזכר כשנה בה האנושות השתמשה במיטב המוחות המדעיים כדי להילחם חזרה במגיפה".
תולים תקווה בחיסונים החדשים
מחלת האבולה היא מחלה נגיפית קשה ומדבקת ביותר אשר גורמת לחום, דימומים ובסופו של דבר למוות. התפרצות האבולה הראשונה תוארה בשנת 1976 בסודאן ובקונגו, ולאחר מכן התפרצה שוב ביבשת אפריקה ליד נהר האבולה, וכך קיבלה את שמה. ההתפרצות הנוכחית, אשר מתרחשת במערב אפריקה נחשבת לאירוע המורכב והקשה ביותר מאז גילוי המחלה, וכיום דווח כבר על יותר מקרי מוות כתוצאה מהמחלה לעומת כל התפרצויות העבר יחדיו.
אחת הטענות לגבי ההתפרצות הנוכחית היא שהמחלה הועברה מאדם לאדם בגלל טקסי הלוויה המוניים, בהם המשתתפים באו במגע עם המתים, אשר בדיעבד התברר שהיו חולים באבולה. ולכן, בתקופות כאלה יש להימנע מלבוא במגע עם אנשים או בעלי חיים חולים, וחשוב לזכור שלאחר שמחלת האבולה מדבקת, ההתמודדות איתה קשה ביותר.
אין כיום טיפול מוכח למחלת האבולה, ועיקר הטיפול בחולי אבולה הוא טיפול תומך אשר כולל נוזלים וטיפול סימפטומטי. מכיוון ש"אין מה להפסיד", כיום בודקים תרופות מסוגים שונים, הכוללות מוצרי דם ואימונותרפיה, אשר יכולות לסייע לחולים אך יעילותם עדיין לא הוכחה. על כן, מחזיקים אצבעות ברחבי העולם, ובעיקר במדינות מוכות האסון, ותולים תקווה בחיסונים בפוטנציאליים החדשים.