מחקר: משקאות ממותקים מאיצים התבגרות מינית בנערות
רבות נכתב בגנות משקאות ממותקים: מעלים את הסיכוי להשמנת יתר ולסוכרת, פוגעים בשיניים ואף עלולים להביא להיחלשות העצמות. כעת מגלה מחקר חדש ומקיף כי משקאות אלה אף גורמים להופעת וסת מוקדמת יותר בקרב בנות
רבות נכתב בגנות משקאות ממותקים: מעלים את הסיכוי להשמנת יתר ולסוכרת, פוגעים בשיניים ואף עלולים להביא להיחלשות העצמות. כעת מגלה מחקר חדש ומקיף כי משקאות אלה אף גורמים להופעת וסת מוקדמת יותר בקרב בנות
מחקר חדש שפורסם החודש במגזין Human Reproduction מלמד כי נערות השותות משקאות ממותקים לעיתים קרובות נוטות לקבל מחזור מוקדם יותר מאשר נערות שאינן שותות משקאות אלה. ממצאים אלה חשובים לא רק משום הנטייה הגוברת של בני נוער ללקות בהשמנת יתר במדינות המפותחות, אלא גם משום שקבלת מחזור בגיל צעיר מקושרת עם הנטייה לחלות בסרטן השד מאוחר יותר במהלך החיים.
במחקר הראשון שבדק את ההשפעות הקיימות בין שתיית משקאות מסוכרים וגיל קבלת המחזור בקרב נערות עקבו החוקרים אחר 5,583 נערות בין הגילאים 9-14 בין השנים 1996-2001. המחקר מצא כי נערות ששתו יותר מ-1.5 מנות של משקאות מסוכרים ביום קיבלו את המחזור שלהן 2.7 חודשים מוקדם יותר מנערות ששתו שתי מנות או פחות של משקאות מסוכרים בשבוע. השפעה זו נלקחה בנפרד ממבנה גוף הנערות, משקלן, כמות המזון שהם אוכלות ושאר משתנים כמו פעילות גופנית ועוד.
פרופסור קארין מייקלס, מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת הרווארד, שהובילה את המחקר, אמרה כי "המחקר שלנו מתווסף לדאגה הגוברת לצריכה המוגברת של משקאות ממותקים בקרב ילדים ומבוגרים בארה"ב ובשאר העולם. הדאגה העיקרית היא להשמנת יתר בקרב ילדים, אך המחקרים שלנו מרמזים כי המחזור הופיע מוקדם בקרב נערות ששתו כמות גדולה של משקאות ממותקים, ללא קשר למשתנים אחרים. ממצאים אלה חשובים בהקשר לנושא ההתבגרות המוקדמת שנצפתה בקרב נערות במדינות מפותחות ואשר הסיבה לכך אינה ידועה".
כותבי המחקר כותבים כי "הממצאים שלנו מראים כי צריכה תדירה של משקאות ממותקים עשויה להיות מקושרת עם הופעת המחזור מוקדם יותר. ההערכה אומרת כי הופעת מחזור מוקדמת יותר בשנה מעלה את הסיכוי לחלות בסרטן השד ב-5%, לכן הקדמה של 2.7 חודשים במחזור גם היא בעלת השפעה על הסיכוי לחלות בסרטן זה".
כמות הצריכה הגדולה ביותר של הבנות שנבדקו במחקר הייתה של 1.5 מנות משקה ביום, אך החוקרים מעריכים כי במקומות אחרים כמות הצריכה גדולה יותר ולכן צופים החוקרים כי המחזור מקדים אף יותר בקרב נערות במקומות אלה.
משקאות ממותקים. צריכה מוגברת מאיצה התבגרות מינית בנערותהחוקרים מזהירים כי אין להתעלם מצריכה מוגברת של משקאות ממותקים בגיל ההתבגרות משום שלא רק הקדמת המחזור עומדת על הפרק אלא גם הסכנה לחלות בסרטן השד, ולא כמו גורמים אחרים עליהם לא ניתן לשלוט, את שתיית המשקאות הממותקים ניתן למתן.
הנערות במחקר זה היו חלק ממחקר שנקרא Growing up Today Study ("לגדול היום"), שעוקב אחר 16,875 ילדים שגרים ב-50 המדינות בארה"ב. בזמן התחלת המחקר אף אחת מהנערות עדיין לא קיבלה את המחזור שלה. בסיום המחקר כל הבנות מלבד 3% מהן (159 בנות) קיבלו מחזור.
החוקרים השתמשו בשאלונים כדי לברר מה הרכב התזונה של הבנות במהלך המחקר, כולל שאלות לגבי המשקאות אותם הן נוהגות לשתות. בין התשובות האפשריות לסוגי משקאות נמצאו משקאות מסוכרים ומשקאות דיאטטיים (המכילים ממתיקים מלאכותיים), משקאות מתוקים באופן טבעי (כמו מיצי פירות) ומשקאות תוססים ולא תוססים. כך גם נבדקה השפעת ממתיקים מלאכותיים והשפעת הקפאין שנמצא בחלק מהמשקאות, דוגמת קוקה קולה ותה קר.
הגיל הממוצע בו קיבלו מחזור בנות ששתו 1.5 מנות של משקאות מסוכרים ביום היה 12.8 שנים. לעומתן, בנות ששתו את הכמות הקטנה ביותר של משקאות מסוכרים קיבלו מחזור בגיל 13 שנים. שאר המשתנים בקרב הבנות כגון גזע, משקל בעת לידה, BMI, פעילויות ספורט, אתניות ואף הרכב משפחתי נלקחו בחשבון בעת ההשוואה.
ריכוז גבוה של הורמוני מין
החוקרים מסבירים כי משקאות ממותקים הינם בעלי ערך גליקמי גבוה יותר מאשר משקאות מתוקים באופן טבעי כמו מיצי פירות. מזון בעל ערך גליקמי גבוה גורם לעלייה בריכוז האינסולין בגוף שעלול לגרום לריכוזים גבוהים של הורמוני מין, דבר שנמצא כי הוא קשור להופעת המחזור בגיל צעיר יותר. גם ריכוזים גבוהים של קפאין בגוף נמצאו כמקושרים להופעה מוקדמת של המחזור.
החוקרים מצאו כי לא נוכחותו של הקפאין היא הפושעת בסיפור, אלא נוכחותם של הסוכר המתווסף למשקאות ממותקים מוגזים היא הבעייתית. ממצאים אלה רק מחזקים את הקריאה הציבורית לצמצם את צריכת המשקאות הממותקים בקרב ילדים ובני נוער.