ניתוח פלסטי באף: למה לצפות בתהליך ההחלמה?
למרות היותו נפוץ מאד, נחשב ניתוח פלסטי באף למורכב יחסית בשל המבנה שלו והקושי לחזות במדויק בתוצאה הסופית. הוא מתאים למי שלא מרוצה מהמראה האסתטי שלו, אך גם כפתרון לקשיי נשימה. כיצד מתבצע הניתוח ומה לצפות בתקופה שאחריו?
למרות היותו נפוץ מאד, נחשב ניתוח פלסטי באף למורכב יחסית בשל המבנה שלו והקושי לחזות במדויק בתוצאה הסופית. הוא מתאים למי שלא מרוצה מהמראה האסתטי שלו, אך גם כפתרון לקשיי נשימה. כיצד מתבצע הניתוח ומה לצפות בתקופה שאחריו?
כאשר האף פרופורציונאלי הן מבחינת המיקום והן מבחינת המבנה שלו, הוא משתלב במראה הכללי ואנו לא מקדישים לו תשומת לב יתרה. אולם, לא כך הדבר כאשר ישנה בעיה אסתטית באף, הפוגעת במראה הכללי ועלולה להביא גם לפגיעה בביטחון העצמי.
לעיתים, בנוסף לבעיה האסתטית, גורם מבנה האף לבעיות של קשיי נשימה. אלה עשויים לנבוע מהמבנה התפקודי של האף עצמו, כמו במקרים של סטיית מחיצה, שבר באף או חבלה בילדות. כאשר המחיצה סוטה לאחד הצדדים, נגרם קושי בנשימה מאחד הנחיריים, ולעיתים מתלווה לבעיה גם הגדלה של אחת מהקונכיות, כונסי האוויר התלויים בדפנות הפנימיים של האף שתפקידם לחמם את האוויר שנשאף.
ניתוח אף מיועד לכל מי שאינו מרוצה מהמראה האסתטי של אפו, וכן לאנשים שנחבלו או סבלו משבר באף שגרם לעיוות או לסטייה מהציר המרכזי. בניתוח אף אסתטי ניתן לתקן גם את חסמי הנשימה שנוצרו בחלל האף ולהיפך - ניתן לנצל ניתוח אף בריאותי לשיפור המראה האסתטי.
מבנה האף
שלד האף עשוי מעצם, המכונה פירמידה (השליש העליון של האף), מערכות של סחוסים עליונים ותחתונים, סחוס אמצעי (מחיצה) וסחוסים קטנים נוספים, אשר ביניהם יש שרירים ומערכת גידים ואת כל זה עוטף עור. לכל אחד מחלקי האף יש תפקיד והשפעה מכרעת על תפקוד האף ומראהו.
האף נחשב לאזור הקשה ביותר לניתוח בכירורגיה פלסטית למרות היותו אחד מהניתוחים הנפוצים. לא כל המנתחים הפלסטיים ששים לבצע את הניתוח, כיוון שמבנה האף מורכב מאוד. הוא עשוי משילוב של שלד וכיסוי, תוצאות הניתוח לא תמיד צפויות ורמת הסיבוכים בו יכולה להיות גבוהה. כך למשל, אצל בעלי עור דק ניתן לראות את כל קימורי האף וכל עיוות קטן נראה דרך העור. אצל בעלי עור עבה, העור לא תמיד מתהדק על השלד בצורה שהיינו רוצים. לכן על מנתחי אף לבצע ניתוחי אף רבים, על מנת להגיע לשליטה גבוהה יותר בתוצאה הרצויה.
את ניתוחי האף ניתן לחלק לניתוח פתוח, סגור וחצי פתוח: בחירת סוג הניתוח תלויה במורכבות הניתוח ובצורך לבצע פעולות מורכבות בשלד האף. המקרים הפשוטים יותר מבוצעים בניתוח סגור, במהלכו החתכים מבוצעים בתוך הנחיריים במקומות מוסתרים ובניתוח אף פתוח, נוסף חתך ברקמת העור שבין הנחיריים. הניתוח מבוצע מתחת למעטפת העור, החלק הגרמי והסחוסי של שלד האף יקבלו עיצוב מחודש, מעטפת העור תקבל את הצורה החדשה של האף.
ניתוח פתוח שמור בדרך כלל למקרים מורכבים יותר או למקרי "תיקון", בהם המטופל כבר נותח בשיטה אחרת ולא הגיע לתוצאה הרצויה. גם מנתחים צעירים יותר מנתחים לרוב בשיטה זו, בה מורם העור וכל מבנה שלד האף נגלה אל מול העיניים וניתן לטפל בו במבט ישיר. ניתוח פתוח משאיר צלקת קטנה בחלק התחתון של האף (קלומלה).
שינוי קטן באף יכול להשפיע על כל מראה הפנים ויש להתאים את האף למטופל עצמו ולתווי פניו ולא לנסות להגיע לתוצאה מושלמת. לא בהכרח אף "מושלם" יתאים לכל פנים. לדוגמה, אם מבנה הפנים ארוך, כדאי להשאיר גם את האף קצת ארוך. אם מבנה הפנים רחב, נקפיד שהאף לא יהיה צר מידי.
למה לצפות לאחר הניתוח?
ביממה הראשונה אחרי ניתוח אף יתכן דימום עדין מהנחיריים, דימום זה מצריך החלפה תדירה של גזות ומומלץ לישון על הגב עם ראש מורם על כריות. טמפונים מיוחדים לעצירת הדימום מוסרים לרוב כבר למחרת הניתוח ואילו הגבס כשבוע לאחריו.
נפיחות וסימנים כחולים מסביב לעיניים יכולים להתגבר בשלושה ימים מתום הניתוח ולאחר מכן לסגת בהדרגה. מומלץ שלא להגביר הלחץ בחלל האף על ידי קינוח האף, אך ניתן להרטיב את הגבס ולרחוץ את חללי האף בזרם מים (טוש) דרך הנחיריים. בימים הראשונים לאחר הניתוח חללי האף נפוחים וסתומים ולכן יש לנשום דרך הפה.
בתקופה המונה כשבועות אחדים לאחר הניתוח, הנפיחות נסוגה, חללי האף נפתחים וצורתו של האף משתנה. מומלץ להימנע מחשיפה לשמש על מנת למנוע שינויי גוון בעור. יש להימנע מפעילות גופנית מאומצת, להשתמש במשקפיים בעלי מסגרת קלה. בדרך כלל לאחר כשלושה עד ארבעה שבועות ניתן לחזור לפעילות רגילה.
בשל מורכבותו של ניתוח אף, הבניה המחודשת של שלד האף והאיזון החדש שנוצר בין מעטפת האף לשלד, לא ניתן לדעת בוודאות מלאה את הצורה הסופית של האף סמוך לניתוח. צורת האף הסופית מתייצבת לאחר שישה חודשים לפחות. במידה ועולה הצורך בניתוח מתקן, מכל סיבה שהיא, יכול ניתוח כזה להתבצע רק בחלוף שנה מהניתוח הראשון. תקופת המתנה זו נחוצה על מנת לאפשר ריפוי וריכוך מלא של הרקמות.
מאת: ד"ר עופר ארנון, מנהל תחום ניתוחי מוז. עוסק בפיתוח דרכים חדשות ופשוטות לכריתת גידולי עור ובמחקר פיתוחי