דלג לתוכן

"ההצהרה כי צריכת שומנים גורמת למחלות לב - אינה נכונה"

דו"ח חדש שולל את ההנחיה המקובלת לפיה צריכת שומנים פחותה מקטינה את הסיכוי למוות ממחלות לב. כותבי הדו"ח טוענים כי לא רק שההמלצה אינה נכונה, אלא היא אף "לא הייתה צריכה להתפרסם כלל"

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 11/02/2015
2 דקות קריאה

דו"ח חדש שולל את ההנחיה המקובלת לפיה צריכת שומנים פחותה מקטינה את הסיכוי למוות ממחלות לב. כותבי הדו"ח טוענים כי לא רק שההמלצה אינה נכונה, אלא היא אף "לא הייתה צריכה להתפרסם כלל"


במשך שנים רבות אמרו לנו להקפיד על צריכת מזון דל שומן על מנת להגן על עצמנו ממחלות לב וכלי דם. אולם דו"ח חדש טוען כי קווים מנחים אלה, הממליצים על צריכת עד 30% שומן מכלל הקלוריות שאנו אוכלים ועד 10% שומן רווי – אינם מגובים בדי מחקרים, כפי שהוצג תחילה.  למעשה, כותבי הדו"ח החדש טוענים כי ההמלצה הזו כה לא מדויקת ש"אינה הייתה צריכה להתפרסם כלל".

ההמלצה על צריכת שומן נמוכה פורסמה לראשונה בשנת 1977, על ידי רשויות הבריאות האמריקניות ואומצה שש שנים לאחר מכן גם על ידי רשויות הבריאות בבריטניה, במאמץ לצמצם את תחלואת הלב וכלי הדם, שזינקה בשנים אלה בעולם המערבי בשיעורים חסרי תקדים. אך כיום מאשרים גורמים בכירים ברשות הבריאות האמריקנית כי העדויות שהובילו להצהרה זו לא היה חד משמעיות, כפי שצוין בדו"ח המקורי.

מאז פרסום ההנחיות החל גל מאסיבי של שינויי תזונה בקרב העולם המערבי, שהחל לנהור לעבר מדפי ה"דיאט" בסופרמרקטים, על מנת להעדיף את המצרכים דלי השומן, אך לעיתים עתירי נתרן וסוכרים, בחשבו כי בכך יסייע בהפחתת הסיכויים למחלות לב קטלניות. עם זאת, שיעורי התמותה ממחלות אלו, רק ממשיך לעלות.

אין הבדל בשיעורי התמותה

"ההוכחות מעולם לא היו שם", אומר ד"ר ג'יימס ג'יי דניקולנטוניו, מהמכון האמריקני  לחקר הלב בקנזס, בהתייחס להצהרה לפיה צריכת שומן נמוכה מפחיתה את הסיכון למחלות לב. יחד עם עמיתיו, ערך דניקולנטוניו מחקר בהתבססו על נתונים קליניים שונים. הם מצאו ששה מחקרים המתמקדים בקשר שבין צריכת שומן, רמות כולסטרול ומחלות לב.

המחקרים גילו כי הקפדה על דיאטה דלת שומן לא הפחיתה את שיעורי התמותה ממחלות לב או כל סיבה נוספת למוות, לדברי דניקולנטוניו. באחד המחקרים אף דווח על שיעורי תמותה ממחלות לב גבוהים יותר בקבוצת המשתתפים שצרכו עד 10% שומן רווי מכלל הקלוריות שנהגו לאכול. 

בסך המחקרים שנבדקו על ידי אנשי המכון האמריקני לחקר הלב השתתפו 2,400 איש, כולם גברים. לא נמצא כל הבדל בשיעורי המוות בין קבוצת המשתתפים שצרכו מעט שומן לעומת אלו שצרכו יותר שומן באוכל שלהם. בשתי הקבוצות שיעור התמותה ממחלות לב היה הגורם המרכזי למוות. 

המחקר גילה כי למרות שאנשים שאכלו פחות שומן, סבלו מרמת כולסטרול נמוכה יותר, סטטיסטית הם אינם בעלי סיכון נמוך יותר למות ממחלת לב. למעשה, כיום סבורים כי הכולסטרול ה"רע" נוצר דווקא בגוף ואין מקורו במזון, וכי הנטייה לרמות גבוהות שלו הינה תורשתית.

אורח חיים מאוזן

כיצד יש לנהוג? על פי ההמלצה הגורפת של רשויות הבריאות העולמיות, יש לשמור על אורח חיים מאוזן, כדי לצמצם את הסיכוי למחלות כרוניות במערכת הלב והדם, בניגוד להימנעות מרכיב תזונתי אחד, כשומן (כשם שאין מאמינים כי סוג אחד של מזון מביא להירפאות ממחלה).  הקפדה על פעילות גופנית, תזונה מאוזנת הכוללת שומנים איכותיים, חלבונים, ויטמינים ומינרליים ופחמימות מורכבות, שמירה על משקל תקין והימנעות מעישון - הינה המפתח לאריכות ימים. 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר ירון סטנובסקי
ד"ר ירון סטנובסקי קרדיולוגיה
5.0
( 11 חוות דעת )
"ד"ר ירון סטנוסקי מקצועי מאוד!אמשיך טיפולים רק אצלו!תודה."
פרופ' ערן לשם
פרופ' ערן לשם קרדיולוגיה
5.0
( 7 חוות דעת )
"מרגע ראשון של ביקור הרגשתי נועם ואמפטיה, תשומת לב לכל פרט, יחד עם מקצויות גבוהה ונכונות לעזור."
פרופ' עמירם ניר
פרופ' עמירם ניר קרדיולוגיה
מנהל היחידה לקרדיולוגית ילדים ומומי לב במבוגר, המרכז הרפואי שערי צדק, ירושלים
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום קרדיולוגיה וצנתור לב

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו