שפעת בזמן היריון: כיצד לצמצם את סיכויי ההידבקות
שפעת אינה נעימה לאף אחד, אך עלולה להיות קשה יותר ומסוכנת לנשים בהריון. מדוע זה כך וכיצד ניתן להקטין את הסיכויים להידבק בנגיף?
שפעת אינה נעימה לאף אחד, אך עלולה להיות קשה יותר ומסוכנת לנשים בהריון. מדוע זה כך וכיצד ניתן להקטין את הסיכויים להידבק בנגיף?
אף דולף, חום גבוה תחושה כללית רעה - מחלת השפעת גורמת סבל לרוב האנשים, אך עבור נשים בהיריון היא יכולה להוות סיכון של ממש. על כן, אי זה זה מפתיע שמספר הנשים בהיריון שבוחרות לעשות חיסון נגד שפעת נמצא בעלייה מתמדת. על פי המרכז האמריקני לבקרת מחלות ומניעתן (CDC), בחרו 52% מהנשים בארה"ב להתחסן נגד שפעת. עם זאת, לאור הגילוי כי החיסון נגד שפעת אפקטיבי רק ב-23% נגד הווירוסים הדומיננטיים בעונה זו, ייתכן שהמחוסנות כלל לא מוגנות מפני המחלה.
שפעת והיריון: שילוב מסוכן
היות והמערכת החיסונית של נשים חלשה יותר בזמן ההיריון, הן רגישות יותר לשפעת ומושפעות ממנה בצורה רצינית יותר. מאחר והלב והריאות של נשים בהיריון עובדים קשה יותר, הגוף כולו עובד קשה יותר, דבר שעשוי לגרום לגוף להיות פגיע יותר לווירוסים.
השפעת מגדילה את הסיכויים להפלה, בייחוד אם היא מתרחשת בשליש הראשון להיריון. היא גם עשויה לגרום לצירים מוקדמים וללידה מוקדמת. שפעת בזמן ההיריון ועד לשבועיים לאחר הלידה מגבירה את הסיכון לאשפוז בבית חולים ואף למוות.
הנזק שעלולה השפעת לגרום לנשים בהיריון הוא רק חלק מהבעיה, בנוסף קיימים גם נזקים אותם עלולה השפעת לגרום לתינוק. לדוגמה, אם אישה בהיריון חווה קשיי נשימה ותינוקה אינו מקבל מספיק חמצן עלולים להיווצר מומים מולדים. הרופאים יכולים לוודא שהתינוק מקבל מספיק חמצן על ידי בדיקת אולטרסאונד במהלכה הם עוקבים אחר תנועותיו. ולכן, נדרש טיפול רפואי ומעקב ראוי בכל מקרה של הידבקות בשפעת במהלך ההיריון, כדי למנוע כל סיבוך אפשרי.
שפעת בהריון. חשוב להקפיד על מעקב וטיפולאיך למנוע שפעת?
החדשות הטובות הן שישנן כמה דרכים שעוזרות למנוע את ההידבקות, ולהישאר בריאות בזמן ההיריון:
התחסנו נגד המחלה - אפילו אם החיסון של השנה הזו אינו אפקטיבי ב-100%, זה עדיין יותר טוב מכלום וייתכן אף שהסימפטומים שלכן יהיו מוחלשים במידה ותחלו. הנוגדנים אותם הגוף שלכן מייצר עוברים לתינוק ומגנים עליו עד שהוא מגיע לגיל 6 חודשים, אז הוא יכול לקבל את החיסון בעצמו. על פי מגזין Clinical Infectious Disease חיסון השפעת אפקטיבי ב-92% במניעת אשפוז של פעוטות כאשר נוגדנים אלה מועברים גם דרך חלב האם.
שטפו את ידיכן - ודאו שאתן שוטפות את ידיכן לעיתים קרובות כדי להימנע מהידבקות בווירוס. השתמשו במים חמים ובסבון, שפשפו את כף היד ואת גב היד, בין האצבעות ומתחת לציפורני ידיכן לפחות 20 שניות. כאשר סבון ומים אינם בנמצא השתמשו בחומרי חיטוי על בסיס אלכוהול.
הימנעו מלגעת בפנים שלכן - וירוס השפעת יכול לעבור בקלות דרך הפה, האף והעיניים לכן נסו עד כמה שניתן לא לגעת בפניכם עד שתשטפו את ידיכן.
הרגו את החיידקים והווירוסים - חטאו את המשטחים בהם אתן נוגעות לעיתים קרובות בבית ובעבודה, במיוחד אם מישהו היה חולה בקרבתן.
אכלו בריא - אכלו פירות וירקות לרוב. 5-9 מנות ביום ייתנו לכן את כמות נוגדי החמצון שיעזרו לכן לשמור על מערכת חיסונית חזקה.
הימנעו משהייה בקהל - אם אתן מתכננות לשהות בקרבת קהל רב חשבו על כך שוב, משום ששהייה בין כמות אנשים גדולה מעלה את סיכוייכן לחלות בשפעת. אם אתן מתכננות לטוס הקפידו לשטוף את ידיכן לעיתים קרובות ונקו את המשטחים הנמצאים בקרבתכן על המטוס בעזרת מגבונים מחטאים.
שיקלו לקחת תוספי מזון - ויטמין C, ויטמין D ושאר תוספי מזון יכולים לעזור לכן להדוף את השפעת. התייעצו עם הרופא שלכן לגבי תוספי המזון הטובים עבורכן בזמן ההיריון.
מנוחה ורגיעה - נכון ששינה אינה קלה בזמן ההיריון, אך הקפידו על מנוחה רבה משום שהיא תעזור לכן לשמור על מערכת חיסון חזקה. טלו חלק בפעילויות מרגיעות כמו יוגה ליולדות, מדיטציה, יום בספא ואף סקס יכולים לעזור.