50% לא מאובחנים: 4 עובדות על גלאוקומה
70 מיליון איש סובלים ממנה ברחבי העולם, והיא מהווה את הגורם השני בשכיחותו לעיוורון בעולם המערבי. כל מה שאתם צריכים לדעת על גלאוקומה
70 מיליון איש סובלים ממנה ברחבי העולם, והיא מהווה את הגורם השני בשכיחותו לעיוורון בעולם המערבי. כל מה שאתם צריכים לדעת על גלאוקומה
היא גורמת לנזק בלתי הפיך לעצב הראיה ולפגיעה בשדה הראייה ההיקפי - ולבסוף גם המרכזי. הגלאוקומה, מחלת עיניים ממנה סובלים יותר מ-70 מיליון איש ברחבי העולם, היא הגורם השני בשכיחותו בעולם המערבי. אבל מה אנחנו באמת יודעים עליה?
1. 50% מהסובלים מגלאוקומה - לא יודעים על כך
מחקרי סקירה שנערכו בשנים האחרונות מצאו כי 50% מהנבדקים סבלו מגלאוקומה - ולא היו מודעים לכך. מדובר בנתון קשה, כיוון שגילוי מוקדם, וכן טיפול קבוע על ידי רופא עיניים, מעלים משמעותית את הסיכוי של החולה לראות טוב כל חייו. לעומת זאת, אם אדם לוקה במחלת הגלאוקומה ואינו מודע לה, הוא יסבול מאובדן הדרגתי של הראייה, מבלי שיחוש בכך.
קראו עוד: גלאוקומה: כך תצילו את העיניים מעיוורון
הסיבה שרבים אינם מודעים לכך שהם סובלים מגלאוקומה נובעת מכך שהמחלה לא גורמת לכאב ואובדן הראייה נעשה באופן איטי, ולא פתאומי. כשאדם שם לב לכך שמשהו לא בסדר בראייה שלו זה לרוב בשלב מאוחר של המחלה, אחרי אובדן ניכר של הראייה.
מכאן עולה המסקנה הברורה שיש להיבדק באופן שגרתי על ידי רופא עיניים במטרה להביא לאבחון מוקדם של המחלה, לטפל בה ולמנוע נזק משמעותי לראייה. לכל אדם מומלץ להיבדק בפעם הראשונה סביב גיל 40, ומדי מספר שנים לאחר גיל 50.
2. אין קשר ישיר בין לחץ תוך עיני גבוה וגלאוקומה
רבים חושבים שאם הלחץ התוך עיני גבוה מהנורמה הדבר גורם לגלאוקומה ושאם הלחץ שנמדד הוא ״נורמלי״ - אז העין בטוחה. הדברים, לצערי, אינם פשוטים כל כך. הלחץ התוך עיני הנורמלי הוא עד 21 מילימטר כספית, אך יש אנשים עם לחץ גבוה יותר שאינם סובלים מגלאוקומה, ולהיפך.
גלאוקומה. חשוב לבדוק סימנים למחלה בעצב הראייהזה נכון שככל שהלחץ גבוה יותר גובר הסיכון לפתח גלאוקומה בעתיד, אך הלחץ התוך עיני עצמו אינו הדבר שמגדיר את המחלה. רק נזק לעצב הראייה, שניתן לראות בבדיקה שנעשית על ידי רופא עיניים, ובמיוחד לאחר הרחבת אישונים, מאבחן גלאוקומה. מכאן, שכאשר אתם נבדקים על ידי רופא העיניים חשוב שתשאלו לא רק ״מה הלחץ״, אלא ״האם יש סימנים לגלאוקומה בעצב הראייה שלי?״.
3. הסיכון לעיוורון מגלאוקומה נמצא במגמת ירידה
אמנם גלאוקומה ממשיכה להיות הסיבה העיקרית לעיוורון, אך מספר מחקרים שנעשו לאחרונה הצביעו על כך שהסיכוי להתעוור מהמחלה הולך ויורד. במחקר אמריקאי רחב, שנערך לאורך שנים ארוכות, נמצא שהסיכון להתעוור מגלאוקומה פחת ב-50%. מחקר שבוצע לאחרונה בישראל מצא שמספר תעודות העיוור שניתנו בשל גלאוקומה פחת בעשרות אחוזים ב-20 השנים האחרונות.
הסיבה לירידה החדה נובעת מכך שבשנים האחרונות חל שיפור רב באבחון המוקדם, ולכן גם בטיפול במחלה. המודעות לגלאוקומה באוכלוסייה גברה מאוד בעקבות פעילות הסברה של רופאי עיניים, יוזמות מקומיות ובינלאומיות של עמותות וגופים שונים למניעת עיוורון, ופעילות חינוכית של חברות התרופות, שמשקיעות בכך חלק מרווחיהן. הדבר חשוב במיוחד לאור העובדה שתוחלת החיים עלתה, וצפויה לעלות עוד יותר בשנים הקרובות, שכן נדרש שימור הראייה למשך שנים רבות יותר מאשר בעבר.
4. רפואת גלאוקומה הינה על-מומחיות ברפואת עיניים
כל רופאי העיניים יודעים לאבחן, לטפל ולעקוב אחר הסובלים מגלאוקומה, אולם יש רופאי עיניים המכונים "מומחי גלאוקומה", מאחר והם מתמקדים ועוסקים בעיקר במחלה זו. בנוסף, אותם רופאים לרוב השתלמו בתחום הגלאוקומה במרכז רפואי גדול בעולם. בישראל פועל איגוד של כ-50 רופאים מומחי גלאוקומה, שמקיים פעילויות ומפגשים מקצועיים מספר פעמים בשנה.
אם אתם סובלים מגלאוקומה, מומלץ לבצע מעקב שגרתי וסדיר אחת למספר חודשים אצל רופא העיניים שלכם, המכיר אתכם היטב ודואג למכלול הצרכים של העיניים שלכם. מומלץ, בנוסף, לשלב גם ביקור אצל מומחה גלאוקומה אחת לשנה-שנתיים על מנת לקבל חוות דעת נוספת רק בתחום זה, ולוודא שהטיפול מתאים והמחלה אינה מתקדמת.
הכותב הוא מומחה לגלאוקומה ויושב ראש החוג לגלאוקומה