האביב כאן: איך מטפלים באלרגיה עונתית
תחילתו של האביב היא סימן לפתיחתה של עונת האלרגיות. כיצד תדעו שאתם סובלים מאלרגיה עונתית ומהם הטיפולים האפשריים? רופאה מסבירה
תחילתו של האביב היא סימן לפתיחתה של עונת האלרגיות. כיצד תדעו שאתם סובלים מאלרגיה עונתית ומהם הטיפולים האפשריים? רופאה מסבירה
בעונות הפריחה אנו נחשפים לאלרגנים רבים, אבקנים של צמחים ועצים שונים המרחפים ומתפזרים באוויר. אותם אלרגנים הם למעשה מבנים חלבוניים קטנים של אותם צמחים ועצים, שמטרתם להגיע כמה שיותר רחוק לשם הפריה עצמית. הם נישאים ברוח למרחקים גדולים וחודרים לכל מקום. באביב זה קורה במלוא העוצמה, כחלק מתהליך של הטבע. זו הסיבה שבגינה באביב מתגברות תופעות האלרגיה, כמו נזלת, עיניים דומעות, שיעול ולפעמיים אפילו קוצר נשימה.
קראו עוד: מותר לקחת תרופות לאלרגיה בהריון?
האם כולנו סובלים מאותו סוג של אלרגיה?
לא כולם סובלים מאותן אלרגיות ולא כולם סובלים מאותה רמה של אלרגיה .יש, כמובן, נטייה גנטית במשפחות עם רקע אטופי (אלרגי). נזלת אלרגית היא דוגמה לכך. היא יכולה להיות בעוצמה שונה אצל כל אחד. נזלת אלרגית נגרמת בשל רגישות לאלרגנים שונים כגון עצים, פרחים, עשבים, דשא, פרווה של בעלי חיים וקרדית אבק הבית, שהיא הסיבה השכיחה ביותר.
כל אדם עשוי לסבול מרגישות לאלרגן אחד או למספר רב של אלרגנים. לכל מי שאלרגי רגישות לצמח אחר ומידת רגישות אחרת. האלרגיה גם יכולה להתפתח עם השנים ולהשתנות בחומרתה. יש שבעייתם תתמקד רק בעיניים, ותגרום להם בעונת האביב לדלקת של לחמיות העין, ויש אחרים, שרגישותם כה גבוהה עד כדי התקפי אסתמה ואפילו התפתחות בעיות עור ותפרחות.
כיצד מאבחנים אלרגיה?
האבחון לאלרגיה על סוגיה השונים נעשה אצל רופא מומחה לאלרגיה. אלרגיה לנשאפים, כגון אבקנים של עצים, צמחים, עשבים, שערות חתול, שערות כלב וקרדית אבק הבית, ניתן לאבחן באמצעות תבחיני עור. התבחינים מתבצעים על ידי טפטוף טיפה מהאלרגן על האמה ודקירה שטחית של הטיפה. תגובה נחשבת חיובית אם במקום הדקירה מתפתחת נפיחות ואודם מקומי.
אלרגיה. האבחון נעשה על ידי רופאמיהן קבוצות הסיכון ללקות באלרגיה בחודשי האביב?
בעשור האחרון יש עליה בשיעורי האלרגיה בכלל האוכלוסייה. נזלת אלרגית נעה בשיעורים של בין 15% ל-30%. יש מרכיב גנטי מובהק במשפחות עם נטייה אלרגית. בנוסף, ילדים ומבוגרים הסובלים ממחלות אלרגיה נוספות, כמו אטופיק דרמטיטיס (אסטמה של העור), אלרגיה למזון ואסטמה נמצאים בסיכון מוגבר יותר לסבול מנזלת אלרגית.
מהם הטיפולים האפשריים לסובלים מהתופעה?
הטיפול הבסיסי באלרגיה הינו מניעתי, ורצוי שיכלול הפחתה של מגע עם האלרגנים הנשאפים. זה לא קל, בעיקר משום שהאבקנים נישאים באוויר. כדאי להימנע מפתיחת חלונות בעונות האביב ובנוסף להימנע מטיולי טבע באזורים בהם ישנה פריחה, אליה ידוע כי ישנה רגישות.
אם ידוע כי ישנה אלרגיה לקרדית אבק הבית, חשוב להקפיד לכבס בגדים ומצעים היוצאים מהארון, לנגב אבק ולשאוב אותו באופן תדיר יותר, לעשות שימוש במסנן אוויר בחדרים ולהימנע משטיחים.
בנוסף, אם ידוע על אלרגיה לעץ פקאן או זית, השכיחים בארצנו, ניתן להפחית חשיפה על ידי הסרת האיום מהאזור (למשל, לא לטפח עץ פקאן בגינה). מומלץ גם לא להכניס חתול או כלב חדשים הביתה אם ידוע על רגישות לפרוותו, וכמובן לא לעשן בבית - או בכלל.
בנוסף, ישנו גם טיפול תרופתי וכן חיסונים. הטיפול התרופתי כולל תרופות אנטי היסטמיניות, הנוגדות את פעולות ההיסטמין, במבוגרים וגם בילדים. טיפול זה בטוח בילדים, כמעט ללא תופעות לוואי, אבל דורש התאמת מינון נכון. בנוסף, רצוי לשלב טיפול מקומי באף באמצעות תרסיס וטיפות עיניים. כמו כן, אם התסמינים מלווים בקוצר נשימה יכלול הטיפול משאפים ואינהלציות בהתאם לצורך ועל פי המלצת הרופא המטפל.
כאשר מניעה וטיפול תרופתי אינם עוזרים, קיימת האפשרות למתן חיסונים נגד גורמי האלרגיה כבר מגיל חמש או שש. לאחר זיהוי האלרגן על ידי תבחיני עור ניתן להתחיל במתן החיסונים. החיסון הינו טיפול במהלכו ניתנות לזרוע זריקות תת-עוריות של תמציות המכילות את האלרגנים השונים להם רגיש החולה, במטרה לחסנו מפניהם.
בהדרגה מעלים את הריכוז בתמציות ומורידים את תכיפות ההזרקה, כך שממצב התחלתי של זריקה אחת בשבוע מגיע החולה לשלב בו יקבל זריקה אחת בחודש. השיפור באלרגיה צפוי לבוא לידי ביטוי רק לאחר מספר חודשים, ולכן מומלץ להמשיך בטיפול לפחות שלוש שנים על מנת להגיע לאפקט מקסימלי.
כיום, החיסון קיים גם בטיפות, שהן בעלות יעילות זהה. ראוי לציין כי בילדים טיפול בטיפות יכול להיות פתרון טוב ומאיים פחות לילד, בעיקר כי ניתן לבצעו על ידי ההורים בבית, ובצירוף מעקב סדיר במרפאת האלרגיה.
הטיפול בחיסונים אמנם ארוך וכרוך בהתמדה, אך מביא איתו שיפור ניכר בתסמינים לאורך זמן ולפעמים אפילו גורם להעלמתם לאורך השנים ומפחית משמעותית שימוש בתרופות אנטי אלרגיות.
האם ישנה דרך למנוע אלרגיה עוד לפני ההתפרצות?
ניתן, כמובן, לעשות זאת על ידי טיפול סביבתי, כפי שצויין קודם. בנוסף, מומלץ להתחיל את הטיפול התרופתי עוד לפני תחילתו של האביב, כלומר לפני הופעת התסמינים, ובכך להקדים תרופה למכה. יש להתייעץ עם רופא מומחה על מנת לקחת את התרופה הנכונה והמתאימה.
הכותבת הינה מומחית לאלרגיה ולאימונולוגיה, המרכז הרפואי "הלל יפה"