דלג לתוכן

שיזוף יתר: איך מטפלים בכוויות שמש?

בילוי ארוך בחוץ בימי הקיץ ללא שימוש באמצעי הגנה מתאימים עלול לגרום לכוויות שמש, לעתים אפילו בדרגה חמורה. כיצד ניתן להקל עליהן ומתי יש לפנות לחדר מיון? מדריך מיוחד

מאת: טובה צירלין, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 07/05/2015
3 דקות קריאה

בילוי ארוך בחוץ בימי הקיץ ללא שימוש באמצעי הגנה מתאימים עלול לגרום לכוויות שמש, לעתים אפילו בדרגה חמורה. כיצד ניתן להקל עליהן ומתי יש לפנות לחדר מיון? מדריך מיוחד 

חשיפה לשמש למשך מספר דקות ביום אמנם מועילה לייצור ויטמין D החיוני לגוף, אך כיום כבר ידוע כי חשיפה ממושכת עלולה לגרום לנזקים רבים. הנזק המיידי משיזוף יתר הוא, כמובן, כוויות שמש, אך ישנם גם נזקים ארוכי טווח, החל מקמטים ועד לסרטן העור. מה בקרני השמש גורם לנזקים הללו וכיצד מטפלים בכוויות? 

קראו עוד: 4 טעויות שגורמות לכם להיראות זקנים יותר

ישנם שני סוגי קרינה עיקריים החודרים לכדור הארץ מהשמש. הראשונה זוהי קרינת UVB, שעוצמתה משתנה בהתאם לעונות השנה ולשעות היום. קרינה זו בדרך כלל אינה חודרת דרך זכוכית, אך חשיפה ממושכת אליה גורמת לכוויות שמש. בנוסף היא עלולה לגרום לדלקת עיניים (פוטוקרטיטיס) ולגרום לסוגים שונים של סרטן העור.

סוג הקרינה השני הוא UVA, המהווה 95% מהקרינה שמגיעה מהשמש לכדור הארץ. קרינה זו יכולה לחדור דרך עננים ודרך זכוכית והיא חודרת עמוק יותר לעור מקרינת UVB. חשיפה לקרינה זו גורמת לקמטים, פיגמנטציה ולהזדקנות מואצת של העור. מחקרים שנערכו לאחרונה מראים שקרינת ה-UVA עלולה לגרום נזק לדנ"א בתאי העור וכן לגרום נזקים לעיניים (מחלות כגון קטרקט וניוון המקולה), ואף לגרום לסרטן עור, כולל מלנומה.

מה ניתן לעשות כדי להגן על העור מפני קרני השמש? ישנם מספר דברים שיגנו על העור וישמרו עליו מפני כוויות שמש:


1. שעות בטוחות 

מומלץ להמעיט את החשיפה לשמש בשעות החום הכבד. השעות המסוכנות הן בין עשר בבוקר לארבע אחר הצהריים. בשעות אלו השמש נמצאת ברום השמיים והקרינה המגיעה לכדור הארץ היא החזקה ביותר, משום שהמרחק שעוברות הקרניים באטמוספרה הוא הקצר ביותר. 

כוויות שמש. נגרמות משיזוף יתר

2. שהייה בצל

השתדלו לשהות בצל כמה שיותר כאשר אתם יוצאים מהבית. מומלץ להגביל גם את השהות בצל, מפני שגם שם אנו נפגעים מקרני השמש. למשל, בים ובבריכה הקרינה מוחזרת מהמים ומהחול ולכן מזיקה עוד יותר.

3. ביגוד מתאים

יש להקפיד על כיסוי הגוף בעזרת לבוש מלא שיגן על העור (חולצה עם שרוולים ומכנסיים ארוכים). הבדים שמספקים את מירב ההגנה מפני קרני השמש הם בדים באריגה צפופה, כמו כותנה. 

קראו עוד: 8 מרכיבים שיעזרו לעור שלכם להיראות נפלא

4. כובע

מומלץ לחבוש כובע רחב שוליים שיגן על הפנים, העיניים, הצוואר והעורף מפני קרני השמש. 

5. משקפי שמש

מומלץ להרכיב משקפי שמש המסננים את מעבר קרני השמש. 

6. תזונה 

מחקרים מראים שמזונות כמו רסק עגבניות (המכיל ליקופן) ונבטי ברוקולי (המכילים גלוקוסינולאטים) תורמים ליכולות ההגנתיות של העור.

7. מסנן קרינה 

מומלץ למרוח את העור החשוף לשמש במסנן קרינה בעל מקדם הגנה (SPF) של 34 ומעלה. יש למרוח כחצי שעה לפני היציאה, ולחדש את המריחה מדי שעתיים. עדיף להשתמש במקדם הגנה שאינו יורד במים וכן יש לשים לב שהוא נגד קרני UVB ו-UVA, כיוון שרוב הקרמים מועילים בעיקר נגד קרינת ,UVB אך בפועל מרבית הקרינה המגיעה לכדור הארץ מהשמש הינה UVA. יש לזכור כי מסנני הקרינה מיועדים לשימוש בנוסף לאמצעי ההגנה אחרים, ואין ביכולתם להגן באופן מוחלט על העור.

איך מטפלים בכוויות שמש? 

כווית שמש באה לידי ביטוי באדמומיות בעור, בגרד וברגישות למגע. כווית שמש חמורה עלולה לגרום לתופעות שונות, ביניהן בועיות בעור, נפיחות בעור ועליה בחום הגוף. סימני כוויית השמש לא תמיד מורגשים באופן מיידי, והכאב החמור עלול להופיע כשש עד 48 שעות לאחר החשיפה. כעבור מספר ימים תחלש האדמומיות והעור יהפוך שזוף או שיתקלף.

ההמלצות לטיפול בכוויות שמש והקלה על הכאב הן:

1. קירור העור בעזרת מים פושרים או מקלחת או אמבטיה קרה והקפדה על שתייה מרובה, כדי להשיב לגוף את המים שאבדו בעקבות ההזעה המוגברת וכדי לסייע לו להתקרר. יש להימנע משתיית אלכוהול, המגביר את הסיכון להתייבשות.

2. מריחת קרם לחות או קרם המיועד למריחה לאחר השיזוף. קרמים אלו מסייעים לקרר את העור ומוסיפים לו לחות, על מנת להקל על תחושת היובש.

3. ניתן להשתמש בתרופות כמו פראצטמול (Paracetamol) או איבופרופן (Ibuprofen) כדי להקל על הכאב ולצמצם נפיחות מקומית.

4. במקרה של כוויות שמש קשות יש צורך במריחת קרם לטיפול בכוויות ובחבישה מתאימה לכוויות. במקרים אלו חשוב להתייעץ עם רופא, אחות או רוקח. מקרים חמורים במיוחד מחייבים פנייה לחדר המיון.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יהונתן קפלן
ד"ר יהונתן קפלן עור ומין
4.8
( 104 חוות דעת )
"הביקור שלי במרפאה של ד"ר יהונתן קפלן הייתה יוצאת מן הכלל. הרופא היה מקצועי, סבלני ואכפתי, הסביר לי כל שלב בצורה ברורה ומרגיעה. תהליך קביעת התור היה פשוט ומהיר, היחס האישי שקיבלתי מהרגע הראשון מכל צוות המרפאה הותיר רושם חיובי מאוד. לאחר הבדיקה, הרופא והצוות דאגו להסביר בע"ם ואף לשלוח הנחיות מפורטות להמשך הטיפול – דבר שהראה אכפתיות אמיתית ומקצועיות ללא פשרות. ממליץ בחום על המרפאה ועל הרופא !"
ד"ר בועז גבאי
ד"ר בועז גבאי עור ומין
מומחה לרפואת עור ומין, טיפולים אסתטים
ד"ר בתיה דוידוביץ
ד"ר בתיה דוידוביץ עור ומין
רופאת עור ומין מומחית, מרצה בכירה באוניברסיטת תל אביב, אחראית מרפאת העור למושתלי איברים, מערך העור במרכז רפואי רבין
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום סרטן העור וניתוחי מוז (מוס)

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו