דלג לתוכן

כאבי מפרקים: כיצד ניתן להקל על הכאב

חולים רבים מדווחים על החמרה בכאבי המפרקים בעונות המעבר. מדוע זה קורה וכיצד תוכלו להקל על הכאב?

מאת: ד"ר אסתר רובינראוט
תאריך פרסום: 10/05/2015
2 דקות קריאה

חולים רבים מדווחים על החמרה בכאבי המפרקים בעונות המעבר. מדוע זה קורה וכיצד תוכלו להקל על הכאב? 

רופאים רבים שומעים תלונות ממטופלים על החמרה בכאבי מפרקים בחורף ובעונות המעבר, וכל אחד מאתנו מכיר מישהו  ש"מרגיש שהולך לרדת גשם", כי המפרקים מתחילים שוב לכאוב. האם מדובר בסיפורי מעשיות או שמדובר בתופעה מדעית?

הרעיון כי ישנו קשר בין שינויים במזג האוויר וכאבים מוכר עוד מימי הרומאים. היפוקרטס היה הראשון שתיאר את הקשר בין כאבי מפרקים ושינויים במזג האוויר, וזהו מקור הביטוי האנגלי "I'm feeling under the weather".

מחקרים רבים ניסו לבדוק את הקשר בין התופעות, אולם הספרות אינה חד משמעית. המשתנים שנבדקו היו קור, רוח, לחות גשם ושלג, אולם ככל הנראה הגורם הוא הלחץ הברומטרי. הלחץ הברומטרי מבטא את "משקל האוויר". התאוריה היא שכאשר ישנה ירידה בלחץ הברומטרי, כמו לפני גשם או סופה, הנוזלים במפרקים מתרחבים וגורמים למפרקים עצמם להתנפח כמו בלון, מה שגורם ללחץ על הרקמות ולכאבים.

תופעה דומה מתרחשת בטיסה, בה הלחץ הברומטרי יורד וכתוצאה מכך אצל רבים מופיעה נפיחות ברגליים, בעוד שכאשר אנחנו יושבים כמות דומה של שעות בגובה פני הים בעבודה ובמשרד לא נצפית תופעה דומה. בנוסף, באנשים הסובלים מכאבים כרוניים קצות העצבים יכולים להיות כבר מגורים כתוצאה מפציעה ישנה, דלקת, צלקת והידבקויות.

כאבי מפרקים. החמרה בעונות המעבר

יחד עם זאת, מחקרים שבדקו את הקשר בין שינויים במזג האוויר לכאב לא הגיעו לתוצאות חד משמעיות, וכנראה שיש אנשים שמושפעים ממזג האוויר - וכאלו שלא.

כיצד ניתן להקל על כאבי מפרקים?


1. חימום: החום עוזר בהרפיית שרירים ולכן מקל על הכאב. חשוב להקפיד על חימום הבית, לבישת בגדים מחממים ומספר שכבות. ניתן לחמם את הבגדים במייבש לפני היציאה מהבית ולהצמיד כרית חימום למפרקים הכואבים.

2. למנוע נפיחות: החום מקל על הכאב אבל לא מונע הופעת נפיחות. כפפות לייקרה ומגני ברכיים יכולים להקטין את הצטברות הנוזל במפרקים.

3. תנועה: לפני היציאה מהבית במזג אוויר קר חשוב להניע את המפרקים כדי למנוע נוקשות.

4. שיפור מצב הרוח: אנשים עם כאבים כרוניים סובלים יותר מדיכאון, חרדה ועצבנות. כאשר מצב הרוח משתפר ואנחנו עסוקים ופעילים, המוח יכול להתגבר ביתר קלות על הכאב.


בכל מקרה, חשוב לזכור שהכאב זמני. הגוף לומד להסתגל לשינויים בלחץ הברומטרי ומסיט את הנוזלים העודפים במפרקים בחזרה לגוף, כך שיש פחות כאבים ופחות נוקשות. אמנם איננו יכולים להשפיע על מזג האוויר, אבל הבנת התהליך, הידיעה שמדובר בתופעה זמנית וחולפת, וכמובן שימוש במשככי כאבים מתאימים בהחלט יכולה להקל.

הכותבת היא מרכזת תחום כף היד במרכז רפואי "יונתן" - המרכז הישראלי לבריאות המפרק והגב, רופאה בכירה באורטופדית כף היד בקופת חולים "מאוחדת"


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אנדריי אנדרחנוב
ד"ר אנדריי אנדרחנוב אורתופדיה
5.0
( 7 חוות דעת )
"רופא מעולה ,אדיב מומלץ"
ד"ר נאסים אלקרנאוי
ד"ר נאסים אלקרנאוי אורתופדיה
מומחה לכירורגיה אורתופדית
ד"ר אריאל אורן
ד"ר אריאל אורן אורתופדיה
5.0
( 3 חוות דעת )
"זה היה יותר ייעוץ קצר בתור התחלה, אבל היתה לי חווית טיפול מאוד נעימה"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום ניתוחי מפרק הירך והברך

בניהול ד"ר תומר כהן
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו