המדריך המלא: איך למנוע עקיצות יתושים?
הטמפרטורות שעולות מביאות איתן גם את מכת עקיצות היתושים. אילו צמחים כדאי לגדל שדוחים יתושים ומה יעזור להקל במקרה שכבר נעקצתם? מדריך מיוחד
עונת הקיץ מביאה עימה גם את היתושים, המהווים מטרד בשל העקיצות הלא נעימות של הנקבות, המוצצות את הדם על מנת לקבל חלבון וברזל, שנחוץ להן ליצירת ביציהן. העקיצה שנוצרת מגרדת בגלל חומר נוגד קרישה המגיע מהרוק שלהן.
קראו עוד: מהתייבשות ועד מכת חום: כך תמנעו פגיעות שרב
למה חלקנו נעקצים ואחרים לא?
יש כאלה הנעקצים לעתים קרובות, לעומתם אחרים כמעט ואינם נעקצים כלל. אחת הסיבות העיקריות לשונות היא שלכל אחד מאיתנו יש ריח ייחודי, שאת רכיביו היתושים יכולים לזהות מרחוק.
ישנם מספר גורמים שהופכים את גופנו למושך יותר עבור היתושים:
חיידקים: יש טריליונים של מיקרובים החיים על העור והם משפיעים על ריח הגוף. חלק מהם מושכים ביותר עבור היתושים.
רכיבים כימיקלים: יתושים נמשכים למספר רכיבים כימיקלים שהם יכולים לזהות ממרחק רב. מחקרים הראו שכמה מהרכיבים האהובים עליהם הם חומצה לקטית, אמוניה, חומצה קרבוקסילית, אוקטנול (הנמצא בנשימה ובזיעה) ופחמן דו חמצני. אנשים שאוכלים מזונות המכילים את אחד הרכיבים שהם אוהבים או אנשים הפולטים יותר פחמן דו חמצני, ימשכו אליהם היתושים יותר מאחרים.
עקיצות יתושים. הנקבות מוצצות את הדם על מנת לקבל חלבון וברזלסוג דם: מחקר מצא שיתושים נמשכים לבעלי סוג דם O בשכיחות כפולה מזו של בעלי סוג דם .A כאשר אלה עם סוג דם B נמצאים באמצע הטווח.
קראו עוד: כך תטפלו בהתייבשות בילדים
תנועה וחום: יתושים נמשכים לתנועה וחום. במצב זה, הזיעה גוברת והנשיפה גדולה יותר. לכן, אנשים המתאמנים בטבע בליל קיץ חם יהוו מטרה נוחה עבור היתושים.
מה ניתן לעשות כדי למנוע עקיצות יתושים?
כדי למנוע עקיצות יתושים ישנם כמה דברים שמומלץ לעשות:
לייבש מקורות מים עומדים הנמצאים בסמוך לבית ולחצר: כולל קערות של חיות מחמד, פחים, קיני יונים, וכדומה. יתושים אמנם אינם חיים במים, אך נקבות ממינים רבים מטילות את ביציהן במקורות המים. ייבוש מקורות אלו מסייע למנוע את התרבות היתושים.
ביגוד: מומלץ ללבוש בגדים בהירים, רפויים, ארוכי שרוולים, כובעים וגרביים. יתושים נמשכים לבגדים בגוונים כהים ובולטים.
תכשירים למריחה: ניתן למרוח תכשירים כימיים על העור. תכשירים אלה מפיצים ריח שדוחה יתושים. החומר היעיל ביותר נגד יתושים הינו DEET' המהווה מרכיב בהרבה תכשירים דוחי חרקים. ל- DEET חסרון: הוא נספג דרך העור ועשוי לגרום לתופעות לוואי (בעיקר אצל ילדים).
תכשירים חשמליים: ניתן להשתמש בתכשירים חשמליים כנגד היתושים. ישנם תכשירים הכוללים טבליות עם חומר המושך את היתושים ואחר כך קוטל אותם. כמו כן, ישנם תכשירים בעלי מנורה המפעילה אור אולטרה סגול העושה פעולה דומה.
מוצרים טבעיים: ניתן להיעזר במוצרים טבעיים, כגון שמנים אתרים, הידועים ככאלה שדוחים את היתושים. אחד המוצרים המרכזיים שיכולים לסייע הוא שמן ציטרונלה, אותו ניתן לשים במבער שמנים או לטפטף על המיטה. חשוב להדגיש כי השמן לא מתאים לנשים הרות, מניקות ותינוקות.
רשתות: ניתן, כמובן, להיעזר בפתרונות הוותיקים, כמו רשתות על החלונות, שמסייעות למנוע מהיתושים להיכנס לבית, או כילות מעל המיטות, בעיקר של ילדים ותינוקות. בכל מקרה, מומלץ לא להשאיר אורות דולקים בשעות הלילה כשהחלונות פתוחים, היתושים נמשכים לאור.
צמחים דוחי יתושים: ניתן לגדל בעציץ צמחים הידועים כדוחים יתושים ומזיקים למיניהם, כמו גרניום רפואי או עשב לימון.
ויטמין B1: מחקרים הראו שנטילת ויטמין B1 גורמת לגוף לשחרר ריח שדוחה יתושים. יש הממליצים ליטול טבליה של 100 מ"ג B1ביום.
לימון: ניתן למרוח על העור לימון לפני השינה. נראה כי מרכיביו דוחים את היתושים.
מה ניתן לעשות במקרה ונעקצתם
אם בכל זאת נעקצתם, מומלץ להתייעץ עם הרוקח לגבי קרמים או משחות המיועדים להקלה על העור המגורה. בנוסף, ישנם צמחי מרפא שעשויים להקל על העור, כגון ג'ל אלוורה, המכיל רכיבים אקטיביים וחומצות אמינו היעילים לעור; ג'ל קלנדולה, שהוא צמח מרפא המלחח ומחדש את העור; וכן קמומיל, העשיר בביופלבנואידים, כאשר ניתן להניח רטיות הטבולות בתה קמומיל על המקום המגורה.
אם אין ברשותכם את כל אלה בבית, ניתן לשים קוביית קרח על המקום המגרד. זה יסייע לכיווץ כלי הדם ולהפחתת הגירוי. גם חומץ תפוחים ומיץ לימון יכולים לעזור בהרגעת הגירוד. ניתן למרוח אותם על המקום בעזרת צמר גפן.
במקרים חמורים, ניתן לרכוש קרם סטרואידי, הכולל קורטיזון ללא מרשם. הוא לא מומלץ לשימוש ארוך טווח ומיועד למקרים קשים יותר.