לא רק לחץ באוזניים: בעיות רפואיות שקורות בטיסה
התייבשות, גזים בבטן ואפילו פקקת ורידים, כולן תופעות רפואיות שעלולות להתרחש במהלך הטיסה. כל מה שאתם צריכים לדעת כדי להיערך בהתאם. וגם: איך מטפלים בג'ט לג
תקופת הקיץ היא בדרך כלל הזמן המועדף יותר לחופשות בחו"ל. טיסות יכולות להיות חוויה נעימה ומרגשת, אך אתם עלולים גם להיתקל במהלכן בבעיות רפואיות שונות. לכן חשוב לדעת מהן - ולהיערך בהתאם.
קראו עוד: המדריך המלא: כך תמנעו ג'ט לג
1. התייבשות
רמת הלחות הרצויה לתפקוד אופטימלי של האדם היא 50%. במטוס האוויר יבש והלחות יורדת. מצב זה עלול לגרום להתייבשות. הדבר מתבטא בצמא, כאבי ראש, יובש בפה, יובש בעור, דפיקות לב מואצות, לחץ דם נמוך, עצירות, שתן מופחת וכדומה. כדי להימנע מהמצב, מומלץ להביא אתכם בקבוק מים.
2. לחץ או כאב באוזניים
במהלך ההמראה או הנחיתה, עקב שינוי מהיר בגובה, משתנה גם הלחץ האטמוספרי שמסביב לגופנו במהירות. בין האוזן התיכונה לגרון ישנו צינור דק הקרוי חצוצרת השמע (תעלת אוסטאכיוס), והוא האחראי על ויסות לחץ האוויר באוזן. למעשה, כאשר צינור זה נחסם או נעשה צר יותר, בעקבות אלרגיה, הצטננות או זיהומים של דרכי הנשימה העליונות, נוצר חוסר איזון בלחץ האוויר בין האוזן לסביבה. הדבר גורם לעור התוף להתכווץ ובסופו של דבר מביא לתחושת הלחץ והכאב באוזניים.
כדי להימנע מהמצב ישנן כמה פעולות שמומלץ לעשות לפני ההמראה והנחיתה: לעיסת מסטיק, מציצת סוכריה, בליעת מזון או שתיה ואף פיהוק. פעולות אלו מסייעות לפתוח את מעברי האוזניים. כמו כן, ניתן לבצע נשיפה תוך כדי סתימת הנחיריים, בזמן שהפה סגור (בדומה לקינוח אף). פעולה זו מסייעת בשחרור הלחץ באוזניים. כדאי לחזור על פעולה זו מספר פעמים בזמן ההמראה והנחיתה.
טיסה. עלולה לגרום לבעיות רפואיותבנוסף, ניתן להשתמש באטמי אוזניים מיוחדים המיועדים לטיסות. אטמים אלו פועלים לוויסות הלחץ על עור התוף בהמראות, נחיתות ובמהלך הטיסה. במקרה של צינון וגודש באף, כדאי להשתמש במפחיתי גודש כשעה לפני ההמראה ושעה לפני הנחיתה.
3. גזים בבטן
בעקבות לחץ האוויר בתוך המטוס נפח האוויר החופשי בחללי הגוף נוטה להתרחב בשיעור של כ-25%. דבר זה מגדיל את הצורך לשחרר גזים ממערכת העיכול. כדי להימנע מכך מומלץ שלא לאכול מזונות המייצרים גזים לפני הטיסה ובמהלכה (למשל, שעועית, חלב, משקאות מוגזים). כמו כן, כדאי לאכול בקצב איטי ולהימנע מבליעת האוויר. כאשר כמות הגזים בבטן מועטה, נפח האוויר המתרחב לא יורגש במידה רבה.
קראו עוד: המדריך המלא: איך למנוע עקיצות יתושים
4. ג'ט לג (יעפת)
ג'ט לג הוא שיבוש בפעילות השעון הביולוגי שנגרם כתוצאה משינוי אזור זמן. התופעה מורגשת בטיסות ארוכות יותר, אם כי הג'ט לג לא נובע ישירות ממספר שעות הטיסה, אלא משינוי אזורי הזמן. הג'ט לג גורם לשיבושים בשעות השינה, ועשוי לגרום לתופעות כמו כאבי ראש, עייפות, עצבנות, בעיות עיכול, בחילות וחוסר תיאבון. בדרך כלל השעון הביולוגי זקוק בממוצע ליום אחד של התאוששות עבור כל אזור זמן שנחצה.
כדי להתגבר על הבעיה, ההמלצה היא להסתגל לשגרה של אזור הזמן החדש. כלומר, לאכול ולישון בזמנים התואמים את אזור הזמן החדש, ולא בזמנים של ארץ המוצא, וכן להיחשף לאור השמש לאחר הנחיתה בארץ היעד. הרעיון הוא לעודד את הפרשת ההורמון מלטונין, שמעודד שינה, בזמן החושך. כמו כן, ניתן לקחת כדורי שינה ביום-יומיים הראשונים לטיול, לאחר התייעצות עם רופא.
5. פקקת ורידים
מוכרת גם כ"תסמונת מחלקת התיירים" (בלועזית: טרומבוזה). זהו מצב בו הדם עומד בכלי הדם ולא זורם בצורה חופשית, כתוצאה מחוסר פעילות לאורך פרק זמן ארוך, למשל, בעת ישיבה ממושכת. מצב זה עלול לגרום לנפיחות בכפות הרגליים ובקרסוליים, ואף להיווצרות קרישי דם ברגליים. במקרים נדירים עלולים קרישי הדם להיסחף אל הריאות ולגרום לתסחיף ריאתי, שעלול להביא לקוצר נשימה, ובמקרים קיצוניים אף למוות.
תסמונת זו עשויה להתרחש בטיסות שאורכן עולה על ארבע שעות. גורמי הסיכון לה הם גיל מבוגר, עישון, צריכה גבוהה של אלכוהול, עודף משקל, הריון, נטילת גלולות למניעת הריון או הורמונים, טיסה לאחר ניתוח, היסטוריה של פקקת ורידים או נטייה גנטית לקרשיות יתר.
כדי למנוע את המצב מומלץ להקפיד על פעולות המאפשרות תנועה בגפיים במשך הישיבה במטוס, כגון ביצוע תרגילי מתיחה או הליכה קצרה. מומלץ לשתות מים וללבוש בגדים לא צמודים, שאינם פוגעים בזרימת הדם. כדאי גם להתייעץ עם הרופא בנוגע לתרופות שכדאי או לא כדאי ליטול בסמוך לטיסה.
התסמונת עשויה להופיע גם תקופה מסוימת לאחר הטיסה, לעתים אפילו מספר שבועות אחרי. לכן, אם מתעורר חשד להופעת קריש דם, המתבטא בנפיחות, כאבים, רגישות ושינוי צבע של הגפה, או בקוצר נשימה ולחץ בחזה, יש לפנות מיד לקבלת עזרה רפואית.