דלג לתוכן

כיצד נדבקים ומטפלים בהפטיטיס C?

היא עלולה לגרום לשחמת הכבד ואפילו לסרטן - אך 80% מהסובלים מהפטיטיס C כלל אינם יודעים שהם לקו בה. לרגל יום המודעות למחלה - הכנו עבורכם מדריך מיוחד

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 28/07/2015
2 דקות קריאה

כ-100 אלף נשאים של נגיף ההפטיטיס C, כ-2% מכלל האוכלוסייה, חיים בישראל - ורובם (כ-80% מהם) אינם מודעים כלל למחלתם, כיוון שהם לא חשים בתסמינים כלשהם. אך העובדה שהם אינם חשים בתסמינים אינה אומרת שהמחלה לא מקננת בגופם - וגורמת לנזקים. כיצד תדעו אם גם אתם לוקים בהפטיטיס C והאם יש דרך לטפל? לכבוד יום המודעות למחלה הכנו עבורכם מדריך מיוחד.

מהי הפטיטיס C?

הפטיטיס, או "צהבת" בלשון העממית, פירושה דלקת של הכבד. דלקת כבד נגיפית מסוג  C (הפטיטיס C) מועברת במגע של דם עם דם נגוע בנגיף (הנגיף מחולל המחלה).

קראו עוד: חשוב שתדעו: הקשר בין חומרי הדברה ופגיעה מוחית בילדים

נגיף הפטיטיס C גורם לדלקת כרונית בכבד שעלולה לפגוע בתפקודו ולהוביל לשחמת. הפטיטיס C הוא גם הגורם העיקרי לסרטן כבד ולצורך בהשתלת כבד.

לפי הערכה, ישנם כ-180 מיליון אנשים בעולם הסובלים מהמחלה ובכל שנה נדבקים ממנה כארבעה מיליון בני אדם נוספים.מחקרים עדכניים מראים כי ישנה עליה בתחלואה, שיעורי אשפוז גבוהים יותר, ושיעורי תמותה גבוהים פי שלושה מאלו של האוכלוסייה הכללית. בין 20% ל-30% מהחולים הכרוניים בהפטיטיס C מפתחים שחמת כבד, ו-1%-4% מפתחים גם סרטן ראשוני בכבד. כשמדובר על סרטן הכבד, אחוז התמותה גבוה מאוד, מכיוון שתקופת ההישרדות עם סרטן כבד מוגבלת. כשמדובר על שחמת הכבד, 33% מהחולים עם הפטיטיס כרונית נפטרים תוך 10 שנים.

מהן אוכלוסיות הסיכון?

קיימות מספר אוכלוסיות עיקריות הנמצאות בסיכון להידבק במחלה: מי שקיבל עירוי דם נגוע לפני 1992 (כשהתחילו לבדוק כל מנת דם לקיומו של הנגיף); עולים ממדינות חבר העמים לשעבר; המזריקים סמים, אפילו באופן חד פעמי; חולי כליות המטופלים בדיאליזה; נשאי/חולי איידס; המבצעים קעקועי פירסינג באמצעות מחטים ומכשור לא סטרילי; עובדי מערכת הבריאות שנדקרו ונחשפו לדם נגוע בנגיף; מי שנולד לאם חולה במחלה.

הפטיטיס C. כ-180 מיליון אנשים בעולם סובלים מהמחלה

האם ישנו חיסון למחלה?

לא. מדובר במחלה כרונית שאין לה חיסון.

כיצד מאבחנים את המחלה?

על ידי בדיקת דם פשוטה. ישנם שישה זנים של הנגיף, ורוב החולים בארץ (כ-70%) חולים בסוג  הנקרא גנוטיפ 1.

קראו עוד: זהירות, משככי כאבים: כל האזהרות החדשות שאתם חייבים להכיר

אילו טיפולים מוצעים לחולים?

כיום ישנן תרופות חדשות רבות לטיפול בהפטיטיס C, חלקן כלולות בסל התרופות וזמינות לחולים בישראל. תרופות פורצות דרך אלה מביאות לריפוי מלא בקרב מרבית החולים, ניתנות לתקופה קצרה וכרוכות בתופעות לוואי מעטות.

כמה זמן ניתן לחיות עם הנגיף?

מי שנדבק בנגיף יכול להיות נשא במשך שנים רבות מבלי שהוא יחוש בתסמינים ומבלי שייתקל בבעיות תפקוד. אצל 20% מהנשאים עלולה להתפתח שחמת כבד, מחלה בה רקמת הכבד מוחלפת ברקמה צלקתית שאינה מתפקדת. אצל חלק מאותם חולים הצלקות עשויות להתרבות עם הזמן וליצור כשל של הכבד, מה שמעלה את הצורך בהשתלת כבד ואף עשוי לגרום לסרטן ראשוני של הכבד. 


היום מצוין יום המודעות להפטיטיס בהובלת עמותת חץ, ארגון ישראלי לבריאות הכבד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר מחמוד אבו צעלוק
ד"ר מחמוד אבו צעלוק אנדוקרינולוגיה
אנדוקרינולוג בכיר, אנדוקרינולוגיה מבוגרים
ד"ר איריס יעיש
ד"ר איריס יעיש אנדוקרינולוגיה
5.0
( 53 חוות דעת )
"5"
פרופ' אילן שמעון
פרופ' אילן שמעון אנדוקרינולוגיה
מנהל המכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת מרכז רפואי רבין-בלינסון, משנה לדיקן הפקולטה לרפואה אוניברסיטת תל-אביב
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום מחלות כבד מבוגרים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו