מה באמת גורם לנו לכאבי גב?
חוסר בפעילות גופנית, מתח ואפילו עישון - כולם מעלים את הסיכון לכך שתסבלו מכאבי גב. כל הדרכים שיסייעו לכם למנוע אותם
כאבי גב גורמים לנו לעוגמת נפש רבה, למגבלות בתנועה, וגם לנזקים כלכליים בעקבות עלות הטיפולים וימי המחלה. הם נוצרים בשל נזק מכאני לעמוד השדרה ו/או הרקמות הסובבות אותו. הנזק עשוי להיגרם בשל מספר גורמים:
קראו עוד: זהירות, משככי כאבים: כל האזהרות החדשות שאתם חייבים להכיר
1. עומס יתר חוזרני
עומס חוזר ונשנה המופעל על עמוד השדרה. לדוגמה, ישיבה ממושכת מול מחשב בעבודה עשויה ליצור עומס יתר על עמוד השדרה. גם נשיאה של תיק כבד בתדירות יומיומית, עמידה ממושכת, התכופפויות חוזרות ונשנות במסגרת העבודה וכדומה עשויים לגרום לעומס יתר חוזרני.
2. פציעה טראומטית של עמוד השדרה
פציעה טראומטית של עמוד השדרה עלולה לקרות בשל מאמץ חד פעמי גדול מדי, כמו הרמת חפץ כבד או ביצוע תנועה פתאומית לא נכונה או בעקבות נפילה וחבלה (למשל: ספונדילוליסטזיס טראומטי).
3. מחלות שונות
גורמים נוספים, פחות שכיחים, כוללים דלקות פרקים אוטואימוניות, דלקות זיהומיות, גידולים סרטניים, פיברומיאלגיה ועוד.
כאבי גב. גורמים לעוגמת נפש רבהמהם גורמי הסיכון לכאבי גב?
ישנם גורמי סיכון שונים להתפתחות כאבי גב. חלק מגורמי הסיכון הם מעבר לשליטתנו:
עלייה בגיל שעשויה להתבטא בתהליכי ניוון ובלייה; נטייה גנטית; ניתוח או פציעת גב קודמת; ליקויים מבניים מולדים, כגון עקמת (Scoliosis) או רגל אחת קצרה יותר; מחלות רקע, כמו מחלת דלדול העצם המתאפיינת באובדן הדרגתי של צפיפות וחוזק העצם, וחושפת את הסובלים ממנה להתפתחות שברים בעמוד השדרה ולהתפתחות כאבי גב. מחלות אחרות כוללות דלקות פרקים או דלקות זיהומיות. גם חולי במערכות גוף אחרות עלול לגרום לכאבי גב, למשל אבנים בכליות, אנדומטריוזיס (Endometriosis), פיברומיאלגיה ועוד.
קראו עוד: לא רק בגלל המזגן: 10 סיבות לכך שקר לך כל הזמן
לעומת זאת, ישנם גורמי סיכון הנתונים לשליטתנו:
חוסר בפעילות גופנית: פעילות גופנית משמרת ואף מחזקת את רקמות הגוף השונות ובכלל זה חוליות עמוד השדרה, סחוסים, דיסקים בין חולייתיים, גידים ושרירים. כשלא עוסקים בפעילות שכזו, המצב נסוג.
פעילות יתר או פעילות לא נכונה: יש להקפיד על הדרגתיות וזמני התאוששות כדי למנוע פציעות.
השמנה ועודף משקל: אלה עשויים ליצור עומסי יתר על עמוד השדרה ועל הרקמות התומכות בו, ובכך הם מעלים את הסיכון להתפתחות כאבי גב. משקל עודף והשמנה הם אחד הגורמים להתפתחות דלקת פרקים ניוונית, בעיקר במפרקים נושאי המשקל כולל ברכיים, ירכיים ומפרקי עמוד השדרה.
עייפות קיצונית וחוסר שינה: גורמים לפגיעה ביכולת להגיב ולהתנהל נכון. בזמן שאנו מותשים, נתקשה להקפיד על ישיבה נכונה, התכופפות נכונה או הרמה נכונה של משאות ועוד. התוצאה עלולה להיות פציעה וכאבי גב.
עישון: יש הטוענים כי ניקוטין מצמצם את אספקת הדם לחוליות עמוד השדרה, לדיסקים הבין חולייתיים וליתר הרקמות, ובכך פוגע ביכולות התפקודיות של רקמות אלו. הסבר אפשרי אחר מתייחס לעובדה שאצל מעשנים אובדן צפיפות העצם הוא מהיר יותר, ובכך הם חושפים עצמם לשברים בחוליות.
יציבה לקויה: האופן שבו עומדים, הולכים, ישנים ויושבים משנה באופן דרסטי את רמת העומסים המוטלת על עמוד השדרה. יציבה נכונה חשובה לשמירת היציבות של עמוד השדרה.
אורח חיים יושבני: אורח חיים שכולל ישיבה מרובה בעבודה ובבית, למשל מול הטלוויזיה, מעלה את הסיכון להתפתחות נזקים וכאבי בגב.
מתחים: מתחים נפשיים אקוטיים או כרוניים הנגרמים מסיבות מגוונות, כמו בעיות במערכת היחסים עם בני הזוג, בעיות בעבודה וכד', מהווים גורם רב עוצמה להתפתחות כאבי גב. מחקרים מראים שאנשים הסובלים ממתחים מחלימים בצורה איטית יותר מפציעות וכאבים.
כיצד ניתן למנוע כאבי גב?
אם כאב הגב נובע מאורח החיים שלכם, ולא ממחלה כזו או אחרת, שינויים קטנים יכולים לעזור לכם למנוע אותם:
1. כאשר אתם עובדים במשך שעות ארוכות מול המחשב הקפידו מדי פעם למתוח את הרגליים.
2. מומלץ לעשות בכל 30 דקות הפסקה קצרה למתיחות והרפיה. במהלך ההפסקה יש לקום מהכיסא וללכת לחדר אחר, לעמוד, לשלב את אצבעות הידיים, למתוח את הידיים כלפי מעלה - ואיתן את כל הגוף.
3.בצעו תרגילים שיחזקו את שרירי זוקפי הגב ושרירי הבטן. יש לבצע פעם ביומיים שני תרגילים בסיסיים שיחזקו את השרירים המייצבים, במשך חמש דקות.