דלג לתוכן

8 סיבות לדיכאון בתקופת החגים - והפתרונות

הנוסטלגיה, הבדידות, שבירת השגרה ואפילו מזג האוויר - כולם עלולים לגרום לדיכאון בתקופת החגים, תופעה נפוצה, אך לא מאוד מדוברת. כיצד תמנעו אותו?

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 09/09/2015 תאריך עדכון: 07/06/2016
3 דקות קריאה

החגים נתפסים כרגעים המאושרים ביותר בשנה, רגעים בהם אנו מוקפים באנשים שאנחנו הכי אוהבים, מציינים אירועים בעלי חשיבות היסטורית ונהנים, כמובן, מאוכל משובח בכמויות. מי יכול להתלונן במקרה כזה? 

מתברר שלא מעט אנשים, אשר מפתחים דיכאון של ממש דווקא בתקופה זו. למצב זה אף קיימת הגדרה רפואית: דיכאון בתקופת החגים או holiday blues. אם גם אתם סובלים או סבלתם ממנו בעבר - דעו שאינכם לבד.

כשכולם חוגגים ומחייכים - אז הדיכאון מתפרץ

דיכאון חגים מאפיין לא מעט אנשים, אך כמו בעיות אחרות הקשורות בנפש - מעטים מדברים על כך ומשתפים את סביבתם במה שעובר עליהם. חלקם הגדול מתאמץ (ולרוב מצליח) להסתיר זאת כל עוד ישנם אנשים בסביבה, וכך ההתמודדות נותרת אישית.

מדוע דיכאון בתקופת החגים נחשב לבעיה גדולה כל כך? בעיקר משום שהוא נתפס כ'לא מתאים' או 'לא סביר'. הרי כולם מסביב חוגגים, צוחקים ונהנים - איזו סיבה יכולה לגרום לאדם להיות מדוכא דווקא ברגעים שמחים כאלו? מתברר שישנם אינספור גורמים שעשויים לפגום במצב רוחו של אדם, לערער את יציבותו ואף לדכא אותו בדיוק בתקופה זו:

1. נוסטלגיה וגעגועים

ההשוואה בין אז להיום - השוואה שתהיה תמיד נוכחת בחגים (הרי הם שם בכל שנה, לאורך כל חייו של האדם) - מעוררת לא פעם רגשות מורכבים. זיכרונות מילדות קסומה, פרצי נוסטלגיה המעלים באוב רגעים נפלאים, געגועים עזים לאדם שנפטר - כל אלו נחשבים שכיחים בחגים ועלולים לגרום לא פעם לתחושות קשות שמעיבות על אווירת החג.

דיכאון בתקופת החגים. מעטים משתפים את הסביבה

2. בדידות 

העובדה שאתה "ביחד", לא אומרת שאינך בודד. אדם בודד עלול להרגיש זאת ביתר שאת דווקא בחגים, כאשר הוא מוקף באנשים אחרים. אולי זה משום שהוא אינו מרגיש בנוח בסביבה זו, אולי משום שבעבר היה לצדו אדם אהוב - אך לבדידות השפעה חזקה על האדם בזמן החגים.

3. מוכרחים להיות שמח? 

אחד העקרונות החשובים ביהדות - עיקרון שחלחל לעומק החברה הישראלית עם השנים - קובע שיש לשמוח בחג כמה שיותר. לא פעם, העיקרון הזה פשוט לא מסתדר עם תחושותיו האישיות של האדם, מה שמגביר אצלו את תחושת התסכול.

4. חשבון נפש 'יהודי' 

חגי תשרי השמחים והמהנים ידועים גם כרגעים בהם מומלץ לערוך חשבון נפש. חשבון הנפש הזה עשוי לפתוח פצעים ישנים ולהעלות אל פני השטח רגשות שהוחבאו היטב במשך תקופה ארוכה. כך הופך משהו שבבסיסו הוא דבר טוב, ל'מצע' עליו מתפתחים רגשות שליליים.

5. שבירת שגרה 

השגרה היא דבר מבורך עבור אנשים רבים. היא שומרת על היציבות בחייהם, מונעת מהם לעסוק בדברים רגישים ומנתבת אותם בדרכים בטוחות, ללא פינות אפלות. ואז מגיעים החגים - ומשבשים את הסדר כולו. אובדן היציבות הזה עלול להוביל גם לדיכאון.

6. יציאה מהמסגרת 

אותה שבירת שגרה יכולה אף להוציא אנשים ממסלולם - כאלו שמנהלים חיי יומיום תחת משטר דיאטטי מוקפד, כאלו שנאלצים לקחת תרופות במועדים קבועים ואפילו כאלו המתמודדים עם שלפוחית רגיזה. בזמן החגים, כשהמסגרת נפרצת, פעולות אלו מקבלות משקל ומשמעות גדולים יותר - מה שעשוי להביך את אותו אדם, להקשות עליו ולתסכל אותו.

7. היום שאחרי 

'חגגתם' במהלך החג? הכול טוב ויפה. ביום שאחרי אתם עלולים להיזכר בכך, כמעין חמרמורת (הנגאובר) של תחושות ולפתח כעס עז כלפי עצמכם משום שלא שמרתם על משמעת עצמית. הכעס עשוי לגרום בסופו של דבר גם לדיכאון.

8. מזג האוויר 

מצב רוח קודר יכול להיגרם גם בשל מזג האוויר, כמובן. מדובר בתופעה ידועה בספרות הרפואית וגם לה יש שם: seasonal affective disorder. חגי תשרי, המסמלים גם את חילופי העונות ואת המעבר מהקיץ החם אל החורף הקר, עושים זאת היטב.

חשוב לזכור כי מידת השפעתם של גורמים אלו על האדם תלויה בו עצמו, במידת היציבות שלו בחיים, באירועים עמם התמודד ועוד. ישנם אנשים שאף אחד מהגורמים שהוזכרו כאן לא ישפיע עליו לרעה, ומולם כאלו שמצב רוחם ידרדר משמעותית ולו בשל גורם אחד בלבד.

קראו עוד: ציפרלקס תרופה לטיפול בחרדות ודיכאון

כיצד מתמודדים עם דיכאון בתקופת החגים?

1. היערכו מראש: החגים מגיעים בכל שנה באותה תקופה. חישבו מה גורם לכם לדיכאון ונסו להימנע ממנו מראש. זו כבר תהיה חצי הדרך להצלחה.


2. עשו את מה שטוב לכם: מעדיפים לבלות עם חברים ולא עם המשפחה במהלך החג? יודעים שחופשה בחו"ל היא הפתרון עבורכם? עשו זאת ללא נקיפות מצפון.


3. הורידו מעצמכם את העומס: אינכם חייבים לנקות ולהכין אוכל במשך ימים רק כדי לרצות אחרים. חלקו את העומס ועשו מה שאתם יכולים - ולא מעבר לכך.


4. הקפידו על שינה טובה: שינה טובה תפחית את המתח והלחץ בו אתם שרויים ותאפשר לכם לתפקד בצורה טובה יותר.


5. אל תזניחו את עצמכם: המשיכו לדאוג לעצמכם כבכל יום רגיל והכי חשוב - הקשיבו למה שהגוף אומר לכם.


6. זכרו שהכול עובר: החגים נמשכים רק כמה ימים. קחו אוויר, שמרו על אורך רוח ותגלו שבסוף הכול נגמר.


7. אל תוותרו על טיפול: אם אתם מרגישים שאתם זקוקים לסיוע מקצועי, אל תדחו זאת. קבעו פגישה עם איש מקצוע בהקדם, גם בזמן החגים.


הכתבה מוגשת מטעם כצט, המשווקת את ערכת הבדיקה הגנטית נוירופרמג'ן. הבדיקה מאפשרת התאמה תרופתית מדויקת לכל חולה על סמך בדיקת DNA פשוטה, ומקצרת משמעותית את תהליך התאמת הטיפול התרופתי על ידי הפסיכיאטר


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אולגה קובלצ׳וק
ד"ר אולגה קובלצ׳וק פסיכיאטריה
פסיכיאטרית של הילד והמתבגר
ד"ר אגאטו בריסו
ד"ר אגאטו בריסו פסיכיאטריה
סגנית מנהלת מחלקה במחלקת פסיכיאטריה בבית חולים תל השומר
ד"ר מיכאל בנימין
ד"ר מיכאל בנימין פסיכיאטריה
פסיכיאטר און ליין לשעת חירום
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו