דלג לתוכן

דלקת בדרכי השתן? מה צבע השתן אומר על הבריאות שלך

מהו הצבע שמצביע על דלקת בדרכי השתן? מדוע חשוב לפנות לרופא כשהשתן חום? והאם צריך להיבהל כשהשתן אדום? כך תדעו מה צבע השתן שלכם אומר על הבריאות

מאת: מירי קליין, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 11/10/2015 תאריך עדכון: 17/07/2016
4 דקות קריאה

בטח שמתם לב לכך שצבע השתן משתנה בכל פעם שאתם מבקרים בשירותים במהלך היום. לפעמים הוא כמעט שקוף, לפעמים צהוב ולפעמים הוא אפילו בגוון ענבר כהה. השתן משקף את מצב הבריאות הכללי של הגוף, רמת הנוזלים שבו ותפקוד של כמה מהאיברים החיוניים. רובנו מתעלמים מהמידע הזה, אך כדאי שתשימו לב אליו בביקור הבא שלכם בשירותים כיוון שהוא יכול לומר לכם הרבה על מצב בריאותכם.

קראו עוד: המדריך המלא: הדרכים היעילות ביותר למנוע כאבי מחזור

ממה נוצר צבע השתן?

לרוב צבע השתן משתנה בהתאם לכמות הנוזלים הקיימת בגוף ברגע הנתון, כשהשינויים בו משקפים את המאזן בין הנוזלים המתקבלים משתייה ואכילה לבין כמות השתן שמופרשת במהלך היממה. אך השתן אינו רק מדד לרמות הנוזלים בגוף וכדאי שתשקלו בדיקות מעמיקות יותר אם גוון השתן חורג מגווני הצהבהב הרגילים.  

גוון השתן נקבע על ידי הריכוז שלו וכמות היורוכרום (urochrome) - תרכובת בעלת גוון צהוב. לכן, ככל ששותים יותר נוזלים, ובמיוחד מים, השתן יהיה מדולל יותר ובהיר יותר. בנוסף, גוון השתן יכול להשתנות בעקבות אכילת מרכיבים מסוימים במזון או נטילת תוספי תזונה ותרופות מסוימות. 

שתי התופעות שמחייבות התייחסות הן שתן בגוון אדום או חום, שמצביעות על בעיות בכליות ובכבד, בהתאמה.

אז מה אומר צבע השתן על הבריאות?

 


1. שקוף או בהיר מאוד

בדרך כלל שתן שקוף מסמל ששתיתם יותר מדי ואפשר למתן את כמות השתייה. במצבים הרגילים שתייה מוגזמת אינה אמורה להוות בעיה ואינה מסוכנת.

צבע השתן. עשוי להעיד על דלקת בדרכי השתן

2. צהוב בהיר

הצבע התקין והרצוי, שמצביע על תפקוד תקין של הגוף ועל שתייה מספקת.

3. צהוב 

גם הגוון הצהוב נחשב לתקין. הוא מצביע על פעילות נאותה של הגוף, אך מרמז על סיכון קטן להתייבשות. אם לשתן שלכם יש גוון צהוב חזק, שתו עוד מים.

בנוסף, נטילת תוספים שמכילים ויטמין B2 (כגון B קומפלקס או מולטי-ויטמינים) או אכילת כמות גדולה של דגני בוקר שמועשרים בוויטמין זה עלולות לצבוע את השתן בצהוב או צהוב-ירקרק זוהר.

4. צבע דבש או ענבר

גם הגוון הכהה יותר נחשב לתקין, אך הוא מרמז על שתייה בלתי מספקת. לכן, שתו עוד מים, עד שהשתן שלכם יהיה צהבהב בהיר. הדבר חשוב במיוחד במזג אוויר יבש או כשיושבים כל היום במיזוג.

קראו עוד: 12 מזונות שגורמים לגזים - ואיך ניתן למנוע

5. כתום

אם צבע השתן שלכם נוטה לכתום סימן שאתם בסכנת התייבשות וחייבים לשתות עוד מים. גם תרופות ומזונות מסוימים, כמו שתיית כמות גדולה של מיץ גזר או אכילת גזר ובטטה, עלולים לגרום לשינוי בצבע השתן. למשל, תרופות כימותרפיות או משלשלים מסוימים עלולים לגרום לשתן להפוך לכתום.

עם זאת, צבע השתן עלול להשתנות לכתום גם עקב בעיות בכבד או דרכי המרה. במקרים הללו גם צבע הצואה נעשה בהיר יותר. אם השתן הכתום אינו חוזר לגוון התקין שלו, מומלץ לפנות לרופא.

6. כחול או ירוק

רוב האנשים וודאי ישימו לב לכך שצבע השתן שלהם נעשה ירוק או כחול. מצבים כאלו נדירים ביותר, אך הם מצביעים על בעיה בריאותית רצינית. מחלת תורשתית נדירה שמובילה לעודף סידן בדם עלולה לגרום לשתן כחול ואילו זיהומים מסוימים בדרכי השתן עלולים לגרום לשתן להפוך ירקרק. בנוסף, יתכן שצבעי מאכל מסוימים יגרמו לשינוי בצבע השתן, אך לרוב הם אינם משפיעים על בני אדם. גם אכילת כמות גדולה של אספרגוס תגרום לגוון ירקרק בשתן בליווי ריח אופייני.

7. עמום או עכור

עכירות בשתן שאינה עוברת עלולה להצביע על בעיות בכליות, הופעת חלבון בשתן או דלקת בדרכי השתן ומחייבת פניה לרופא. אך אם השתן שלכם הופך לעמום לעתים רחוקות בלבד, אין צורך לדאוג. זה יכול לקרות כשאוכלים יותר מדי חלבונים או מפעילים לחץ רב בזמן מתן השתן. 

8. חום

שתן בגווני חום-צהוב או חום עלול להצביע על התייבשות חמורה או על מחלת כבד. גם מזונות או תרופות מסוימות יכולות לשנות את צבע השתן לצבע חום. כמויות גדולות של פול (קטנית), ריבס (צמח מאכל חמצמץ, שמשמש בדרך כלל להכנת לפתנים או ריבות) או אלוה עלולים לגרום לשתן כהה מאוד. בכל מקרה, מומלץ להגדיל את מספר כוסות המים ששותים. אך אם לא חל שינוי בצבע יש לפנות לייעוץ רפואי בהקדם.

9. שתן אדום או ורוד 

לא תמיד צריך להיבהל אם רואים שתן אדום או ורוד, כיוון שרק לעתים רחוקות מדובר בבעיה בריאותית חמורה. לרוב השינוי בצבע נובע מאכילת כמות גדולה של סלק, פירות יער בגווני סגול-שחור או ריבס או שימוש בתרופות מסוימות. במקרים נדירים הרעלה חריפה של עופרת או כספית עלולה לגרום לשתן להפוך לאדמדם. 

בנוסף, שתן אדום מעיד על נוכחות דם בשתן עקב זיהום ודלקת בדרכי השתן, בעיות בערמונית, נפילה או חבלה באזור הכליות, מחלות כליה או כאלה שגורמות לפגיעה בכליות וכן אבנים בדרכי השתן או גידול (שפיר או ממאיר).

ישנם מספר גורמי סיכון למחלות שעלולות להוביל לדימום בשתן:

גיל: גידולים בשלפוחית השתן והכליות שכיחים יותר אצל אנשים מבוגרים. גברים בני חמישים ומעלה עלולים לסבול יותר מהגדלת הערמונית. הגדלה כזו עלולה להוביל לפציעות מיקרוסקופיות ולהופעת דם בשתן.

מין: גברים נוטים לפתח יותר אבנים בכליות או בדרכי השתן, בעוד שנשים נוטות יותר לדלקות בדרכי השתן. שתי התופעות עלולות להוביל להופעת דימום בשתן. 

רקע משפחתי: מחלות כליה או נטייה לאבנים בכליות שעוברת בתורשה גורמות לעלייה בסיכון לדמם בשתן. 

פעילות גופנית מאומצת: כל מי שמתאמן במלוא המרץ ולאורך זמן עלול לפתח דימום בדרכי השתן בשל התנועה החזקה של אברי האגן. הרצים למרחקים ארוכים נמצאים בסיכון הגבוה ביותר.

מתי יש לפנות לרופא?

חשוב לפנות לרופא אם מבחינים בשינויים הבאים:

-דם בשתן או שתן בגוון אדמדם שיכול לרמוז על נוכחות של דם בשתן.

-השינויים אינם קשורים למזון, שימוש בתוספי תזונה או נטילת תרופות.

-בנוסף לשינוי בגוון השתן חלה עלייה בתדירות ודחיפות במתן השתן, שמלווה בכאב או צריבה.

-קיימים סימפטומים אחרים שיכולים להעיד על זיהום כמו חום, צמרמורת, הזעה או תופעות נוספות כגון כאב בטן או גב (במיוחד באזור המותניים); הקאות; עייפות; ריח חריף של שתן; הגברת תיאבון או צמא; ירידה פתאומית במשקל.

-שתן כהה, שמלווה בהצהבת העור ולחמית העין ובצואה בהירה עלול להצביע על בעיות כבד.

-ירידה משמעותית בכמות השתן, במיוחד אם היא מלווה בסחרחורת או דופק מהיר.

-שינויים משמעותיים בגוון השתן במהלך הריון.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' אדריאן אלנבוגן
פרופ' אדריאן אלנבוגן יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל אקדמי ויועץ פריון
ד"ר אלי דריזין
ד"ר אלי דריזין יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 24 חוות דעת )
"חויית טיפול מצויינת"
ד"ר גיל לוי
ד"ר גיל לוי יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 33 חוות דעת )
"דוקטור גיל לוי ומזכירה שלו ורדהם היו מאוד קשובים לבעיה שלי."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום גניקולוגיה

בניהול ד"ר נסיה לנג פרנקו
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו