שיקום מרחוק: טיפול חדשני בחולים אחרי שבץ מוחי
חולים רבים שלקו בשבץ מוחי נאלצים להתמודד עם שיקום ארוך, שמצריך הגעה על בסיס כמעט יומי לבית החולים. פיתוח ישראלי חדשני בשם "שיקום מרחוק" מאפשר להם לעבור את ההליך בנוחות בבית - ואפילו בהנאה
שבץ מוחי, אחד מגורמי התמותה המובילים וגורם נכות משמעותי בעולם המערבי, הוא מחלה וסקולרית בכלי הדם של המוח, שגורמת לכך שחלקים במוח לא יקבלו את הדם לו הם זקוקים. זה יכול לקרות בעקבות חסימה של כלי דם (אירוע מוחי חסימתי) או בעקבות התפוצצות של כלי דם (אירוע מוחי דימומי). החולים סובלים במקרים רבים משיתוק של שרירי הפנים והגפיים, מה שגורם לנכות ולפגיעה משמעותית באיכות החיים.
קראו עוד: שבץ מוחי: הפעולות שיכולות להציל את חייכם
פרוייקט חדשני בשם "שיקום מרחוק", במקום הראשון בקטגוריית "בריאות בר-קיימא וטיפול בחולים כרוניים" בכנס TED-MED, עוסק בשיקום חולים בביתם לאחר שבץ או פגיעה מוחית תוך שימוש במצלמה תלת מימדית. המערכות שפותחו במסגרת הפרויקט, עושות שימוש בטכנולוגיית מציאות מדומה ובינה מלאכותית, ומאפשרות לצוות הרפואי לטפל בחולה בעודו נמצא בבית. "המערכות שפותחו יוצרות מציאות חדשה עבור המטופלים ועבור הצוות המטפל במקצועות השיקום, ומאפשרות טיפול אינטנסיבי לאורך זמן", מסביר יורם פלדמן, מפתח ומנהל הפרויקט ממכון גרטנט בבית החולים שיבא. "המטופלים שלנו מראים שיפור משמעותי בתנועה ובשפה בעקבות העבודה עם המערכות, גם במקרים בהם הטיפול נעשה שנים לאחר הפגיעה".
הטיפול: באמצעות קונסולת משחקים
אז איך זה עובד בפועל? מערכת שיקום התנועה נעזרת במצלמת קינקט (בדומה לזו המותקנת בקונסולת המשחקים Xbox) המותקנת על גבי המחשב הביתי של המטופל. המצלמה מזהה את תנועת המפרקים שלו במרחב בצורה תלת מימדית ומספקת לו משוב על הדיוק בתנועותיו. המערכת פותחה בשיתוף מרפאות בעיסוק ופיזיותרפיסטיות (שמדריכות את המטופל מחדר בקרה ממוחשב בבית החולים שיבא), וכוללת הוראות להפעלות מוטוריות המותאמות אישית ליכולותיו ולמצבו הרפואי של המטופל, כשמטרתן להביא לשיפור תפקודי בפעולות היומיומיות.
הטיפולים בנויים בצורת משחקים מהנים אך מאתגרים, מה שגורם למטופל לגלות אקטיביות תנועתית ומגביר מוטיבציה: דוגמה אחת היא משחק בו מתפעלים השחקנים דוכן ברביקיו וירטואלי שכולל השחלת מרכיבים שונים על גבי מספר שיפודים על פי רצף מוגדר, הנחה וסיבוב השיפודים ברגע הנכון על הגריל והסרתם מהאש בזמן. לאורך המשחק המערכת מספקת למטפל משוב על תנועותיו של המטופל והוראות לשיפור הדיוק שלהן.
המערכת מבוססת על מחקרים מהעשור האחרון, שמראים שהמוח מסוגל להתאושש מפגיעה איסכמית או טראומתית וללמוד תבניות תנועה חדשות גם בגיל מבוגר. אינטנסיביות הטיפולים משמעותית להליך השיקום, אך ברוב המקרים חוסר במשאבים מונע שיקום אינטנסיבי ממושך, מה שגורם לחוסר מיצוי של יכולות המטופל. טכנולוגית המחשוב, ובעיקר הבינה המלאכותית (AI) שהתפתחה בשנים האחרונות, מאפשרת להפעיל את המטופל בביתו ולהדריך אותו לעבודה עצמאית תוך כדי בקרה וצפייה מרחוק בתרגול.
יתרון נוסף של המערכת החדשה הוא היכולת לסייע בשיקום של נפגעים עם פגיעה ביכולת הדיבור: מערכת השפה פותחה בשיתוף מומחי AI וקלינאיות תקשורת, ומאפשרת אף היא טיפול מותאם אישית למטופל. בדומה לסיוע המוטורי גם כאן המומחים יושבים במוקד בבית החולים שיבא, ומסייעים למטופל בתיקון ליקוי שפתי נרכש: שטף דיבור, שליפת מילים, קריאה וכתיבה.
שתי המערכות, שכבר נמצאת בשימוש, לא רק חוסכות כסף למטופלים ולביטוחי הבריאות, אלא בעיקר מאפשרת למטופלים לקבל טיפולים בסביבה נוחה ומוכרת, בלי הצורך להסתמך על בני משפחה על מנת להתנייד למכונים מרוחקים. המערכות כבר מיושמות הלכה למעשה ואף שולבו בתוכנית השיקום של כמה מפצועי "צוק איתן" המאושפזים עדיין בבית החולים שיבא. בנוסף, המערכות משמשות לטיפול בנפגעי שבץ מוחי, נפגעי תאונות דרכים, חולי טרשת נפוצה ונפגעי מוח עקב הסרת גידול או מחלות זיהומיות. הן עשויות אף להגביר את הנגישות לשיקום של חולים שעד היום היו מנועים מלקבל אותה: חולים שסיימו את טיפוליהם במסגרת סל הבריאות וחולים המרותקים לביתם. עד כה בוצעו במערכות למעלה מעשרת אלפים טיפולים מרחוק ולאחרונה אף החלו בניסוי קליני בשיתוף בית חולים גדול בארצות הברית.