דלג לתוכן
ד"ר אורנה לוין ד"ר אורנה לוין

יתר לחץ דם: מהו הטיפול התרופתי - והטבעי?

סובלים מלחץ דם גבוה? כיום עומדות בפניכם אפשרויות טיפול רבות - תרופתיות וטבעיות. למי מתאים כל אחד מהטיפולים ומה ההבדלים ביניהם? המדריך המלא

מאת: ד"ר אורנה לוין
תאריך פרסום: 20/10/2015 תאריך עדכון: 10/10/2018
6 דקות קריאה

כמיליון ישראלים סובלים מיתר לחץ דם. לפי ארגון הבריאות העולמי, טיפול במחלה זו מציל חיים ומפחית חולי והוא יעיל יותר מההתמודדות (שאין להפחית בחשיבותה) עם עישון, השמנה ומחלות זיהומיות.  יתר לחץ דם, על פי רוב,  מתפתח במשך שנים, אך למרבה המזל ניתן לעקוב אחריו בקלות יחסית, לשלוט בו ולטפל בתופעה. 

קראו עוד: זהירות: משקאות אנרגיה גורמים ללחץ דם גבוה

מהו לחץ דם? 

לחץ דם הוא הלחץ המופעל על דפנות כלי הדם. הלחץ משתנה בהתאם למחזור התכווצות הלב: לחץ דם סיסטולי - לחץ על הדפנות הנובע מהתכווצות הלב, הינו גבוה יותר; לחץ דם דיאסטולי - לחץ נמוך יותר כתוצאה מהרפיית שרירי הלב. לחץ הדם נקבע על ידי כמות הדם הנדחפת מהלב מחד ועל ידי כמות התנגודת לזרימת הדם בעורקים מאידך. ככל שכמות הדם הנדחפת על ידי הלב בכל פעימה גדולה יותר וככל שכלי הדם צרים ופחות גמישים - כך לחץ הדם גבוה יותר.

מהו לחץ דם גבוה? 

לחץ דם גבוה הוא מצב  שבו הלחץ  של הדם כנגד דופן כלי הדם לאורך זמן הוא גבוה מדי וגורם לפגיעה באברים שונים, למחלות לב ולאירועים מוחיים. ליתר לחץ דם דרגות שונות:

ערכים תקינים: עד 120 ממ"כ (מילימטר כספית) סיסטולי ועד 80 ממ"כ דיאסטולי.

מצב טרום יתר לחץ דם: בין 120-139 ממ"כ סיסטולי ובין 80-89 ממ"כ דיאסטולי. ללא טיפול מצב זה מחריף עם הזמן.

יתר לחץ דם בדרגה ראשונה (קל): בין 140-159 ממ"כ סיסטולי ו/או 90-99 ממ"כ דיאסטולי. 

יתר לחץ דם בדרגה שנייה (בינוני): בין 160-179 ממ"כ סיסטולי ו/או 100-109 ממ"כ דיאסטולי.

יתר לחץ דם בדרגה שלישית (חמור): מעל 180 ממ"כ סיסטולי או/ו מעל 110 ממ"כ דיאסטולי. 

יתר לחץ דם סיסטולי: מעל 140 ממ"כ סיסטולי ומעל 90 ממ"כ דיאסטולי.

ניטור של לחץ דם במשך 24 שעות מצמצם את הסיכון לאבחון שגוי ומספק תוצאות מהימנות יותר בהשוואה למדידות במרפאה ולמדידות ביתיות. 

לחץ דם גבוה. כמיליון ישראלים סובלים מהתופעה

סוגי יתר לחץ דם

יתר לחץ דם ראשוני: לכ-90% מהמבוגרים הסובלים מיתר לחץ דם אין סיבה מזוהה הגורמת לעלייתו. מצב זה מכונה יתר לחץ דם ראשוני, והוא נוצר בהדרגה במשך השנים.

יתר לחץ דם שניוני: בקרב כ-10% מהאנשים הסובלים מכך, יתר לחץ דם הוא תוצאה של מצב רפואי אחר. מצב זה מכונה יתר לחץ דם שניוני. יתר לחץ דם שניוני מופיע בפתאומיות ובדרך כלל הינו גבוה יותר מאשר יתר לחץ הדם הראשוני.  מצבים רפואיים שונים עלולים לגרום ליתר לחץ דם שניוני, ביניהם: דום נשימה חסימתי בשינה, מחלות כליה, גידולים ביותרת הכליה, בעיות בבלוטת התריס ומחלות כלי דם מוּלדות. גם שימוש בתרופות שונות עלול לגרום ליתר לחץ דם שניוני, ביניהן: גלולות למניעת הריון, תרופות להצטננות, משככי כאבים, סטרואידים, תרופות פסיכיאטריות ועוד. שימוש בסמים כמו קוקאין ואמפטמינים ושתייה כרונית של אלכוהול עלולים אף הם לגרום ליתר לחץ דם.

מהם התסמינים?

לרוב האנשים הסובלים מלחץ דם גבוה אין תסמינים בולטים לעין, גם אם לחץ הדם שלהם מגיע לרמות מסוכנות. לעתים אנשים עם יתר לחץ דם סובלים מכאבי ראש, מקוצר נשימה או מדימום מהאף. סימנים אלה אינם ייחודיים ולרוב מופיעים רק כאשר לחץ הדם מגיע לערכים מאוד גבוהים. על כן, מדידת לחץ הדם צריכה להיעשות באופן שגרתי, בעת הביקורים אצל רופא המשפחה. ההמלצה היא למדוד את לחץ הדם לפחות פעם בשנתיים החל מגיל 18. 

החברה ליתר לחץ דם בישראל מעודדת בדיקת לחץ דם עצמית אחת לשנה גם בקרב אנשים בריאים. ההנחיה היא למדוד לחץ דם בשתי הידיים ולראות אם יש הבדל ביניהן. בקרב מי שלחץ הדם שלו גבוה או מי שנמצא בסיכון למחלות כלי דם - מומלץ לבדוק לעתים קרובות יותר. בכל מקרה, יש להקפיד על מדידה נכונה של לחץ הדם.

מהם גורמי הסיכון ליתר לחץ דם?

גיל: ככל שעולה הגיל - עולה גם הסיכוי ללחץ דם גבוה. בגיל 45 לערך יתר לחץ דם שכיח אצל גברים, לעומת נשים המפתחות יתר לחץ דם בגילאים מבוגרים יותר.

תזונה: עודף משקל או השמנה גורמים לעלייה בנפח הדם, עודף מלח, חוסר אשלגן וחוסר ויטמין D.

אורח חיים: חוסר פעילות גופנית, עישון, שתייה מרובה של אלכוהול ומתח.

מצבים כרוניים שונים: סוכרת, מחלות כליה, דום נשימה בשינה. 

הריון: יש נשים הסובלות מיתר לחץ דם בהריון.

ילדים: בשנים האחרונות יתר לחץ הדם שכיח יותר בקרב צעירים וילדים בגלל אורח החיים הלא מאוזן - תזונה לא בריאה, עודף משקל וחוסר פעילות גופנית - בעיקר אצל מי החולים במחלות כליה או לב.

מהן הסכנות ביתר לחץ דם לא מבוקר? 

מחלת לב כלילית (התקפי לב) או אירועים מוחיים (myocardial infarct, CVA): יתר לחץ דם גורם להתקשות העורקים ולהתעבות הדפנות שלהם (טרשת עורקים). מצבים אלה עלולים להביא גם לפגיעה בכלי הדם הכליליים ובלב, לאירועים מוחיים (לשבץ) ולסיבוכים אחרים.

מפרצת בכלי דם (anurysm): יתר לחץ דם עלול לגרום לדפנות כלי הדם להיחלש ולהתרחב, ליצירת מפרצת, שעלולה להיקרע, ולהוות סכנת חיים.

אי ספיקת לב (heart failure): מכיוון שהלב נאלץ לדחוף דם כנגד לחץ גדול יותר, שריר הלב מתעבה עם הזמן. כשהמאמץ רב מדי עלולה להתפתח אי ספיקת לב. 

קושי בזיכרון ובהבנה (memory problems and cognitive problems): יתר לחץ דם לא מבוקר עלול להשפיע לאורך זמן על יכולת החשיבה, יכולת הלמידה ועל הזיכרון.

בעיות נוספות: פגיעה בכלי הדם בכליות, בכלי הדם ההיקפיים והתהוות טרשת העורקים (atherosclerosis). 

מדוע חשוב לטפל ביתר לחץ דם?

איזון לחץ דם מוריד את שיעור הפגיעה באיברי המטרה - מוח, לב, כליות וכלי דם גדולים כמו אבי העורקים. בנוסף, איזון לחץ דם מקטין את הסיכוי ללקות באירוע מוחי, מפחית את הסיכוי לפתח אי ספיקת לב, הפרעה בתפקודי כליה והרחבה של אבי העורקים. איזון זה חשוב במיוחד בקרב חולי סוכרת, שהסיכוי שלהם לחלות במחלות הללו הוא גבוה יותר.

הטיפול התרופתי

ישנן כמה קבוצות שכיחות של תרופות לטיפול ביתר לחץ דם. הרופא מתאים אותן למטופל בהתחשב בדרגת לחץ הדם, בממצאי הבדיקות ובנוכחות גורמי סיכון נוספים. יש להביא בחשבון גם את תופעות הלוואי של התרופות השונות.

משתנים מסוג תיאזידים: המשתנים מפחיתים את נפח הדם ואת לחץ הדם. תופעות לוואי שכיחות: תת-נתרן בדם, ירידה ברמת האשלגן בדם, עודף סידן בדם.

חסמי תעלות הסידן: עוזרים בהרפיית השריר של כלי הדם. חלקם גורמים להאטה בקצב הלב. מתאימים למבוגרים. תופעת לוואי שכיחה: בצקת בגפיים.

מעכבי האנזים המהפך: עוזרים להרפיית כלי הדם על ידי חסימת היצירה של  האנגיוטנסין, חלבון בעל השפעות רבות על מערכת כלי הדם, הלב הכליות והמח. אחת מתכונותיו הבולטות של האנגיוטנסין היא כיווץ כלי הדם, הפחתה ברמתו גורמת לירידת לחץ דם. תופעות לוואי שכיחות: שיעול, בצקות, עודף אשלגן בדם, החמרה בפגיעה בתפקודי הכליות.

חסמי הרצפטור לאנגיוטנסין: מרפים את כלי הדם על ידי חסימת הפעילות של האנגיוטנסין. תופעות לוואי שכיחות: החמרה בליקוי בתפקודי כליות, עודף אשלגן בדם.

חסמי בטא: מפחיתים את עומס העבודה על הלב ומרחיבים את כלי הדם, גורמים ללב להתכווץ בקצב איטי יותר ובעוצמה פחותה. בדרך כלל יש לשלבם עם תרופות אחרות. תופעות לוואי שכיחות: דופק איטי, עייפות.

חסמי אלפא: מפחיתים גירוי עצבי של כלי הדם, גורם להפחתת ההשפעה של חומרים הגורמים להיצרות כלי הדם.

הטיפול הטבעי  

ארגינולין - מולקולת הפלא: ארגינולין (Arginoline) הוא תוסף מזון נוזלי המבוסס על אל-ארגינין, שמדענים באוניברסיטת קולומביה מתייחסים אליו כאל "תרופת הפלא לטיפול במערכת כלי הדם". חומצת האמינו אל-ארגינין מגבירה ומחזקת תהליכים טבעיים בגוף ומספקת לו את חומר המוצא ליצירת חנקן חד חמצני. במחקרים שנערכו בנושא, וזיכו את חוקריהם בפרס נובל, מצאו החוקרים כי חנקן חד חמצני חיוני לבריאות כלי הדם. הוא מיוצר על ידי החלק הפנימי של כלי הדם, מביא להרחבתם, חודר לדפנות כלי הדם ובמשך הזמן מגמיש אותם. 

חלק מהגורמים ליתר לחץ דם ולפגיעה בגמישות כלי הדם נובע מכך שלגוף אין די חומרי מוצא ליצור חנקן חד חמצני. אל-ארגינין הינו חומר המוצא העיקרי בגוף לייצור חנקן חד חמצני ואספקתו מאפשרת לגוף להשתמש במנגנונים, הקיימים בו,  לשמירה על בריאות כלי הדם ולהפחתת לחץ הדם. 

מחקרים אין ספור הראו את תועלת האל-ארגינין בהפחתת לחץ הדם ובשיפור תפקוד כלי הדם. אנשים הנוטלים אל ארגינין בתוסף מצליחים להפחית את נטילת התרופות בהדרגה, תוך שמירה על לחץ דם מאוזן ופער קטן יותר בין לחצי הדם הסיסטולי והדיאסטולי - מה שמעיד על שיפור בגמישות כלי הדם. הארגינולין, בנוסף לשיפור תפקוד האנדוטל ולהפחתת לחץ הדם, מטפל גם בגורמי סיכון אחרים למחלות לב ולאירועים מוחיים.

צמחי מרפא לטיפול ביתר לחץ דם

שום (Alium sativum): שום משמש ברפואה המסורתית לטיפול בתחלואה של מערכת כלי הדם, כולל עודף כולסטרול ויתר לחץ דם. במחקרים שנעשו עלו ממצאים סותרים על השפעת השום על יתר לחץ דם. במחקרים שהראו השפעה, היא הייתה תלויה במינון ובמשך זמן הנטילה. בנוסף נמצא כי יש שוני בהשפעה בין התכשירים השונים העשויים משום, חלקם לא יעילים כלל. בניסיון לאתר את המנגנון נראה כי מולקולות הגופרית שבשום מגרות את יצור H2S בכלי הדם וגורמים לגוף להגביר את יצור החנקן החד חמצני, מה שמצביע על סיכוי להגברת היעילות בשילוב עם ארגינולין. השוני בתגובת אנשים שונים תלוי גם בגנטיקה ובתזונה.

עלי זית (Olea Europea): עלי הזית מכילים חומרים הנחשבים כמפחיתים יתר לחץ דם. במחקר נמצא כי מתן 500 מ"ג של תמצית עלי זית לחולים הסובלים מיתר לחץ דם בדרגה ראשונה פעמיים ביום היה שווה למתן התרופה קפטופריל במינון 12.5 מ"ג פעמיים ביום. במחקר אחר נמצא שהפחתת לחץ הדם תלויה במינון. 

עוזרר (Crataegus): לצמח זה השפעה על המערכת הקרדיו-וסקולרית ושימוש בו מפחית את לחץ הדם הדיאסטולי. למיצוי הפירות השפעה גדולה יותר מאשר למיצוי העלים. קיימת השערה שמנגנון הפעילות קשור בדרך כלשהי להרפיית השריר החלק על יד חנקן חד פחמני. יש סיכוי גדול ששילוב שלו ושל ארגינולין יגביר את היעילות בצורה משמעותית. יש השערה גם לגבי מנגנון חוסם בטא.

בוכו (Agathosma Betulina): צמח מרפא שמוצאו בדרום אפריקה. צמח יעיל כמשתן. הפחתת לחץ הדם בעקבות השימוש בו הינה באמצעות הפחתת נפח הדם.

סלרי (Apium Graveolens): צמח המשמש להפחתת לחץ הדם לפי הרפואה הסינית. מחקרים שונים תומכים בשתיית מיץ הצמח להפחתת לחץ הדם. המינון: כ-20 מ"ל מיץ, שלוש פעמים ביום. נעשו מחקרים על מיצוי הזרעים כמפחיתי לחץ דם, עם הפחתה קטנה, אך משמעותית סטטיסטית. לדעת החוקרים הסיבה להפחתה היא חסימת תעלות הסידן, הגורמת להרפיית השריר החלק של כלי הדם.

לסיכום אנו רואים שככל שמתרבים המחקרים בצמחי המרפא ניתן למצוא בין הצמחים מנגנונים המקבילים למנגנונים הקיימים בתרופות הכימיות. ניתן לשלב בין צמחים ותוספים שונים על מנת לקבל  את ההשפעה המשמעותית, כאשר הדבר החשוב ביותר הוא לספק לגוף את חומרי המוצא לחנקן החד חמצני.

ד"ר אורנה לוין, רופאת משפחה. ד"ר לוין נטלה חלק בפיתוח הארגינולין

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר נטע לניאדו שריג - מומחית למשפחה, עוסקת ברפואת גיל המעבר
ד"ר נטע לניאדו שריג - מומחית למשפחה, עוסקת ברפואת גיל המעבר משפחה
5.0
( 4 חוות דעת )
"ד"ר לניאדו פתרה לי בעיה שרופאים אחרים לא התייחסו אליה כמו שצריך אחרי הרבה זמן ללא פתרון"
ד"ר יעל מליניאק
ד"ר יעל מליניאק משפחה
4.9
( 56 חוות דעת )
"הרופאה צלצלה בחלון הזמן הנתון, בקשיבה בסבלנות , הציע דרכי אבחון אפשריים ושלחה זימונים לכך, ברק זמן קצר ולעיניין ובאדיבות"
ד"ר טטיאנה פצ'יוני
ד"ר טטיאנה פצ'יוני משפחה
מומחית ברפואת המשפחה פנימית וכללית
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום הפרעות קצב לב

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו