כאבים בכתף: המדריך המלא לטיפול ולמניעה
גם כאב קל בכתף עלול להוות מטרד ולפגוע באיכות חיינו. כל תנועה עם היד מכאיבה ופעולות יומיומיות פשוטות הופכות לפתע למסובכות. מהן הסיבות הגורמות כאבים בכתף וכיצד מטפלים בהם
הכתף שלנו מורכבת משלוש עצמות - עצם הזרוע העליונה, להב הכתף (עצם השכם) ועצם הבריח - ומכמה מפרקים שמאפשרים, יחד עם הגידים והשרירים, טווח תנועה רחב בזרוע, מזריקת כדור ועד גירוד הגב.
קראו עוד: רצים כל הזמן על אותו משטח? 8 טעויות שאתם עושים בריצה
הסיבות הגורמות כאבים בכתף הן רבות ומגוונות וכך גם אפשרויות הטיפול. אבל לפני שנוכל להסביר אותן, צריך להבין עוד קצת לעומק את מבנה הכתף. ראש עצם הזרוע העליון משתלב בשקע מעוגל בכתף שנקרא מכתש (Glenoid) ושילוב של שרירים וגידים שומר שהוא יישאר במרכז שקע הכתף. רקמות אלה, הנקראות השרוול המסובב, מכסות את ראש עצם הזרוע העליון ומחברות אותו לכתף. הבורסיטיס (Burse) הם שקים קטנים מלאי נוזלים המצויים במפרקים בכל הגוף, בין היתר גם בכתף - בין העצמות לרקמות הרכות שמעל, והם משמשים מעין כרית הגנה שמפחיתה את החיכוך בין הגידים המסובבים לעצם האקרומיון.
מהן הסיבות הגורמות כאבים בכתף?
עם הסיבות העיקריות לבעיות כתף נמנים דלקת בגיד או קרע בגיד, חוסר יציבות בכתף, דלקת פרקים ושבר מסביב לכתף. סיבות נוספות, פחות נפוצות, עלולות להיות גידול, זיהום ובעיות עצבים.
דלקת בגיד: הגיד הוא מעין כבל שמחבר את השריר לעצם ומאפשר לנו את תנועת היד והכתף, אך הוא נשחק באיטיות לאורך הזמן. הגידים הנפוצים ביותר בכתף הם ארבעה גידי השרוול המסובב, שיחד עם שרירים קטנים, מכסים את ראש עצם הזרוע העליון ומשמרים אותו בשקע הכתף. השרוול המסובב בעצם מאפשר לנו את תנועת הכתף ואת היציבות שלה.
כאבים בכתף. יכולים לנבוע מסיבות שונותיש שני סוגים של דלקת בגיד - חריפה או כרונית. פגיעה חריפה היא פגיעה הנובעת, למשל, מאימון ספורט מוגזם הכולל פעילויות שנעשות מעל הראש, כגון זריקות כדור. פגיעה כרונית נובעת ממחלות ניווניות כמו דלקת פרקים, מתנועות חוזרות או מתהליך ניווני המתרחש בגלל הגיל.
קרע בגיד: קרע בגיד נגרם לרוב מפציעה או משינויים ניווניים בגידים עקב גיל מתקדם. הקרע יכול להיות חלקי או שלם. קרע שלם הוא לרוב מצב שבו הגיד התרחק מהחיבור שלו לעצם והתפצל לשני חלקים.
חוסר יציבות בכתף: חוסר יציבות בכתף נגרם כשראש עצם הזרוע העליון נחלץ משקע הכתף - לרוב כתוצאה מפגיעה פתאומית או מפעילות מאומצת. חוסר יציבות זו, או כפי שהיא מכונה נקע בכתף או פריקת כתף, יכול להיות חלקי - כאשר הכדור של הזרוע העליונה יוצא רק באופן חלקי מתוך השקע (תת־פריקה), או מלא - כשכל הכדור יוצא מהשקע ולא חוזר באופן עצמוני. פריקת כתף עלולה לחזור על עצמה כל עוד הרצועות, הגידים והשרירים סביב הכתף גמישים מדי או קרועים. כשזה קורה המטופל יחוש כאבים וחוסר יציבות בעת ניסיון להרים את היד או להעביר אותה מסביב לגוף. פריקות חוזרות ונשנות - מלאות או חלקיות - עלולות להגדיל את הסיכויים לפתח דלקת מפרקים.
קראו עוד: להשיג תוצאות במינימום זמן: 6 תרגילי TRX לגוף חטוב
דלקת פרקים: ישנם סוגים רבים של דלקת פרקים, כשהנפוצה ביותר היא דלקת מפרקים ניוונית, המתוארת גם כמחלת התנוונות מפרקים ו/או "בלאי". בין התסמינים לדלקת: נפיחות, כאב ונוקשות, המתחילים להופיע בדרך כלל בגיל העמידה. דלקת מפרקים ניוונית מתפתחת באיטיות ועם הזמן תחושת הכאב מחמירה. דלקת מפרקים ניוונית היא לרוב תוצאה של פעילות גופנית מאומצת או פציעת עבודה. הימנעות מתנועות בכתף בשל הכאבים עלולה להוביל להידוק או להתקשות של חלקי הרקמות הרכים של המפרק - מצב המכונה "כתף קפואה" - המגביל מאוד את התנועה.
שברים בכתף: שברים בכתף נפוצים בעצם הבריח, בעצם הזרוע העליונה, ובעצם השכם. שברים בכתף נגרמים כתוצאה מנפילה, מתאונה או מפציעות ספורט כגון סקי או רכיבה על אופניים. שבר בכתף מאופיין לרוב בנפיחות ובשטפי דם באזור הכתף והוא מלווה בכאב חזק.
מה החשיבות של אבחון מוקדם?
כאבים בכתף מכל סיבה הופכים כל פעולה יומיומית, פשוטה לכאורה, כמו סירוק השיער או לבישת בגדים - למסובכת וכואבת. לכן, ההמלצה היא לגשת לאבחון רפואי בהקדם האפשרי. לעתים, במקרה של כאבים קלים, מנוחה של כמה ימים יכולה לעזור. אך אם הכאב נמשך לאורך זמן, יהיה צורך לבצע הערכה יסודית כדי לקבוע את הסיבה לכאבים ולפיכך גם את סוג הטיפול.
היסטוריה רפואית: הצעד הראשון באבחון הוא בחינה יסודית של ההיסטוריה הרפואית של המטופל, עם דגש על מתי התחיל הכאב ובעקבות מה - זאת על מנת לנסות לקבוע את מקור הכאב.
בדיקות מקיפות: כדי לנסות למצוא את הסיבות לכאבים בכתף תיערך בדיקה מקיפה לזהות פגמים פיזיים, נפיחות, חולשה או עיוות שרירים, אזורים רגישים וכמובן גם טווחים של תנועה וכוח.
בנוסף, כדי לקבל תמונה שלמה על מצב העצמות הרקמות והעצבים, יהיה צורך בין השאר גם בצילומי רנטגן, בדיקות MRI ואולטרסאונד, סי.טי, EMG (מחקרי חשמל להערכת התפקוד העצבי) וארתרוסקופיה - הליך כירורגי שעושה שימוש במצלמה ובסיבים אופטיים כדי לזהות פציעות ברקמות רכות שאינן נראות לעין ושקשה לגלות בעזרת הבדיקות האחרות, ושיכול להיות גם אבחנתי וגם טיפולי.
כיצד מטפלים בבעיות השונות בכתף?
כאבים בכתף ניתנים לטיפול לעתים רק בעזרת שינוי אופן תנועות הגוף, אך במקרים מורכבים יותר גם על ידי תרופות או באמצעות ניתוח.
שינוי בתנועות: לעתים שינוי בפעילויות היומיומיות של אדם עשוי לשפר את הכוח ואת הגמישות בכתף ולסייע בהפחתת הכאבים, כמו למשל, הימנעות מפעולה מסוימת או מפעילות יתר הגורמות לכאב.
תרופות: במקרים של כאבים בכתף כתוצאה מדלקת או כל פגיעה בכתף המלווה בכאבים עזים, יסתייע הרופא בתרופות כדי לטפל בדלקת וכך להפחית את הכאב. במקרים מסוימים יהיה שימוש גם בזריקות של תרופות משתקות ובסטרואידים.
ניתוח: כ-90% מהמטופלים ירגישו הקלה בכאב לאחר שינוי פעילות, מנוחה או שימוש בתרופות. כ-10% ייאלצו ככל הנראה לעבור ניתוח לתיקון נזקים ברקמות הרכות, במקרה של גיד מסובב קרוע או בשיטה הפתוחה. לשחזורים גדולים יותר רוב הניתוחים מתבצעים בשיטה סגורה ארתרוסקופית, למעט החלפת מפרק הכתף ותיקון שברים, אשר מתבצעים בשיטה הפתוחה.
ד"ר רם ירון הוא מומחה לכירורגיה אורתופדית ולפגיעות כתף ומומחה לרפואת ספורט, מרכז המומחים של אסותא