דלג לתוכן

קור גורם למחלות? 10 מיתוסים על החורף - והאמת

למה אנחנו עולים במשקל בחורף? האם ויטמין C באמת מונע מחלות? ומדוע אסור לוותר על האימונים גם בקור? 10 מיתוסים על מחלות וחורף שאתם חייבים להכיר

מאת: נדב בנדל, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 06/12/2015 תאריך עדכון: 18/11/2020
4 דקות קריאה

כולנו בטוחים שאנחנו יודעים הכל על מחלות חורף, מה גורם להן ואיך להתגונן בפניהן. אבל האמת היא שרובנו עדיין "שבויים" באמונות שבמקרה הטוב הן חצי-אמיתות ובמקרה הרע הן שגויות לגמרי. אל תפלו בפח של עשרת המיתוסים הללו:


קראו עוד: זהירות, שפעת: 10 דרכים שיעזרו לכם בחיזוק המערכת החיסונית


1. חיטוי הידיים מונע מחלות

בבתי המרקחת וחנויות הקוסמטיקה מדווחים על עליה חדה במכירות של מוצרי "ג'ל היגיינה" לחיטוי הידיים בתקופת החורף. לכאורה יש בכך הגיון: ההבנה שמחלות מדבקות רבות מועברות דרך מגע בין אדם חולה לאדם בריא או במגע בחפצים משותפים (מקלדת מחשב, ידית דלת, כלי אוכל) הביאה רבים להאמין שחיטוי ידיים תכוף ימנע את העברת המחלות. האמת היא שזה כלל לא בטוח: בעוד שרוב המוצרים מבטיחים לחסל 99.99% מהחיידקים - האמת היא שג'ל אלכוהול מחסל רק 60 מהחיידקים, וגם בתנאים מסוימים: יש לשטוף את הידיים במים וסבון בטרם השימוש בג'ל ולתת לו להתאדות למשך כ-30 שניות.

הטיפ שלנו: לשטוף ידיים בתכיפות בסבון ומים ולוותר על האלכוהול.

2. מזג אוויר קר גורם למחלות

זוהי ללא ספק אחת מהאמונות הנפוצות ביותר בקרב האוכלוסיה. המקור שלה לא ממש ידוע, אך ניתן לשער ששילוב של מזג אוויר קר בתקופת החורף יחד עם שיעורי הדבקה גדולים הביא לחשש הגובר מטמפרטורות נמוכות. האמת היא שבעוד שיש קשר סטטיסטי בין טמפרטורות נמוכות לשיעורי הדבקה גבוהים - זהו לא קשר ישיר, וחסרה כאן הבנה בסיסית: כשקר בחוץ יותר אנשים מתקבצים ו"נדחסים" לתוך מקומות קטנים, סגורים ולרוב לא מאווררים. בעקבות כך יותר אנשים נמצאים בסכנה להידבק בוירוס או חיידק מאדם חולה אחד שנמצא בחדר, שבמצב אחר לא ידביק כל כך הרבה אנשים.

הטיפ שלנו: להשתדל להימצא במקומות מאווררים ככל שניתן ולהימנע מקרבה לאנשים חולים.

 

3. אסור להתאמן בחוץ כשקר

על בסיס ההנחה הקודמת - רבים מאמינים שלא בריא להתאמן בחוץ כשקר, ומתרצים זאת בנימוקים שונים: "לגוף קשה להגביר דופק", "המפרקים קרים ויכולים להפצע בקלות" ו"איבוד חום יכול לגרום להיפותרמיה". האמת היא שהמצב הוא הפוך: לא רק שחייבים להמשיך בשגרת האימונים גם בחורף (רוב המירוצים בארץ נערכים בתקופת האביב-תחילת הקיץ), אלא שכיום ידוע שאימונים בחוץ בטמפרטורות נמוכות יכולים להועיל לגוף בדרכים שונות: הדופק נמוך יותר (מה שמאפשר עבודה אינטסיבית יותר), לגוף קל יותר להילחם בזיהומים, שריפת הקלוריות מוגברת ותחושת ההישג גדולה יותר.

הטיפ שלנו: חשוב לזכור ללבוש בגדים מתאימים, לבצע חימום ארוך יותר מהרגיל בתוך הבית, להשתמש בנעליים מתאימות ולהיזהר מהחלקה.

קראו עוד: רגע לפני החורף: מה חובה שיהיה בארון התרופות שלכם

4. המעבר בין חום לקור גורם למחלות

אחד התירוצים הרווחים ביותר במשרדים שבהם עובדים גברים ונשים יחד: בעוד שלגברים חם והם רוצים להשאיר את המזגן דולק - הנשים יוצאות למלחמה במזגנים בטענה ש"המעבר התכוף בין חום לקור יכול להוביל למחלות". אז לצערן של הנשים - הפעם הצדק לא עימן: אין קשר בין מזגן, בכל טמפרטורה, לבין מחלות.

הטיפ שלנו: להגיע לעבודה עם מוטיבציה, חיוך ולבוש ארוך.

5. חיסון שפעת גורם למחלת השפעת

למרות שאינספור מחקרים והמלצות (כולל של ארגון הבריאות האמריקאי ומשרד הבריאות הישראלי) המליצו על מתן חיסון נגד שפעת לרוב האוכלוסיה - עדיין חלק מאמינים למיתוס שחיסון יכול לגרום למחלה. זהו המקום להבהיר שחיסון שפעת הוא חיסון מוחלש או מומת, וככזה - הוא אינו גורם למחלה. המקרים הבודדים של אנשים שחלו למרות שהתחסנו הם מקרים שבהם המחלה נגרמה מוירוס שלא היה כלול בחיסון.

הטיפ שלנו: קראו את הכתבה הזו ורוצו להתחסן - עוד לא מאוחר!

6. יש להתעטש לכף היד או למרפק

המיתוס הזה נכון חלקית. בהמשך לסעיף 1 - רובנו מנסים להקטין את הסיכוי להדבקה של הקרובים לנו וכשאנו מתעטשים אנו עושים זאת לכף היד או למרפק (במקום לאוויר הפתוח). זה אומנם מקטין את מספר הווירוסים באוויר, אבל זה לא מוריד את הסיכון באופן משמעותי, שכן בכל מקום (בית, משרד, ואפילו בקניות בסופר) אנו נוגעים אינספור פעמים במוצרים או בחפצים משותפים לנו ולאחרים.

הטיפ שלנו: להתעטש לתוך נייר טואלט ולזרוק אותו לפח בגמר השימוש.

ויטמין C. אל תקנו תוספים, אלא אם כן הומלץ על ידי רופא או דיאטנית

7. אין צורך להשתמש במקדם הגנה בחורף

אחת האמונות המסוכנות ביותר. גם בחורף, ובמיוחד במדינה שמשית כמו שלנו - חובה להשתמש בקרם הגנה, כמו בכל ימות השנה, למעט ימים סגריריים או גשומים במיוחד. לגוף יש הגנה טבעית מפני קרני השמש המזיקות: תאים מיוחדים בעור, שנקראים מלנוציטים, מייצרים את החומר מלנין, שמצטבר מסביב לגרעין התא ומונע חדירה של קרני שמש ושינוי בגנום שיכול להוביל לסרטן. אנשים כהי עור הם בעלי יותר מלנין, ואנשים בהירי עור, להם יש פחות מלנין, נמצאים בסיכון מוגבר למחלות עור בעקבות חשיפה לשמש.

הטיפ שלנו: לא לוותר על השימוש בקרם הגנה גם בחורף, בעיקר באזורים חשופים כמו הפנים.

8. בחורף כולם עולים במשקל

זהו סימפטום של חורף: שילוב בגדים רחבים, נוחים אך מסתירים, אוכל מחמם עתיר קלוריות והאמונה שבחורף "שורפים יותר" כדי לשמור על חום גוף תקין - כל אלו יכולים להוביל לעליה במשקל. בשילוב עם פחות פעילות גופנית (ראו סעיף 3) - זוהי סכנה משמעותית. 

הטיפ שלנו: לא לשנות את התזונה בתקופת החורף ולא לוותר על האימונים. להיפך: בסוף החורף יגיע הקיץ ואיתו בגד הים.

9. ויטמין C מונע מחלות

חצי אמת. ויטמין C (חומצה אסקורבית) משתתף בתגובות אנזימטיות רבות בגוף, במערכות החיסון, הקרישה והתחלקות התאים. משרד הבריאות ממליץ על צריכה יומית של 60 מ"ג (בארצות הברית ההמלצה עומדת על 75 מ"ג ליום) כדי לשמור על בריאות תקינה. למרות זאת, לא הוכח שצריכה עודפת של ויטמין C מקצרת את זמני המחלה.

הטיפ שלנו: תחסכו כסף ואל תקנו תוספים של ויטמין C, אלא אם כן הומלץ על ידי רופא או דיאטנית.

10. ניתן לטפל בצינון ושפעת באנטיביוטיקה

זוהי אחת הסכנות הגדולות ביותר שיכולה להוביל ליצירת חיידקים עמידים. אנטיביוטיקה היא חומר טבעי או סינטטי שמטרתו פגיעה בחיידק ו"חשיפה" שלו למערכת החיסון. מכיוון שרוב מחלות החורף, ביניהן צינון ושפעת, הן מחלות ויראליות (נגיפיות) - לאנטיביוטיקה אין שום השפעה עליהן. ההיפך הוא הנכון: לא רק שבאופן כזה אנו יוצרים מושבות של תאים עמידים - אנו גם מחסלים את הפלורה הטבעית של הגוף, אותם חיידקים "טובים" שעוזרים לנו בתהליכים שונים בגוף.

הטיפ שלנו: להימנע מנטילת אנטיביוטיקה לפני התייעצות עם רופא וקבלת תוצאות מבדיקת תרבית דם או גרון שיצביעו על זיהום חיידקי.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
ד"ר דן קרת
ד"ר דן קרת נטורופתיה
מטפל בנטורופתיה ותזונה
ד"ר רז הגואל
ד"ר רז הגואל
המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום שפעת והצטננות

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו