חולים בסוכרת? הכירו את 4 הזכויות ששוות לכם הרבה כסף
פטור ממס הכנסה, קצבת נכות ואפילו גמלה במקרה של ילד החולה בסוכרת. רבים מחולי הסוכרת אינם מודעים לזכויות המגיעות להם ממוסדות המדינה - ועלולים להפסיד כסף. 4 זכויות שאתם חייבים להכיר
1. זכויות במס הכנסה
חולי סוכרת רבים מממשיכים לעבוד או מקבלים פנסיית זקנה/נכות. רבים טועים לחשוב כי אם הם ממשיכים לעבוד אין להם זכויות הנובעות ממצבם הרפואי - ולא כך הדבר. אחרים אינם מודעים לכך שגם על התשלומים שהם מקבלים מקרן הפנסיה או מחברות הביטוח הם משלמים לא מעט מס הכנסה. כיוון שמחלת הסוכרת מתאפיינת בסיבוכים שמגיעים עם השנים - הרי שחולי סוכרת רבים עשויים להגיע לזכאות לפטור ממס הכנסה.
הזכאות לפטור נבחנת בוועדות הרפואיות של הביטוח הלאומי על ידי רופאים שבוחנים את הנכות הרפואית. שימו לב: הפטור מתשלום מס יכול להיות פטור עתידי, אך עשוי להיקבע גם רטרואקטיבית למספר שנים.
2. זכויות בביטוח לאומי
הדבר אולי יפתיע אתכם, אך סוכרת עשויה להיות מוכרת כפגיעה מהעבודה, בין אם כמחלת מקצוע או כתאונת עבודה. מחקרים שהתפרסמו בשנים האחרונות מצביעים על קשר בין סביבת עבודה למחלת הסוכרת.
להלן מספר דוגמאות :
מחלת מקצוע: מסתבר כי עבודה במשמרות וחוסר בשעות שינה משבשת את יכולת האיזון של הגוף ומשום כך עלולה להתפתח, לאחר מספר שנים של עבודה במשמרות או עבודה בשעות הלילה, מחלת הסוכרת. אחת ההשערות היא שבשעות הלילה יורדת הרגישות לאינסולין, בהשוואה לשעות היום, ולכן רופאים רבים קושרים בין חוסר הקפדה על שעות שינה מסודרות להתפתחות המחלה.
תאונת עבודה: אירוע פתאומי בעבודה בכלל, וטראומטי בפרט (בהלה גדולה, תאונה, אלימות וכו'), שלאחריו התפרצה באופן חד מחלת הסוכרת (ובעיקר סוכרת מסוג 1) יכול בתנאים מסוימים להיות מוכר כפגיעה בעבודה.
חולי סוכרת? אל תוותרו על הזכויות שלכם
מתי מחלת הסוכרת מאפשרת זכאות לקצבת נכות כללית?
חולי סוכרת עלולים למצוא את עצמם חווים ירידה משמעותית בכושר התפקוד ו/או ירידה בכושר ההשתכרות כתוצאה מהמחלה (כמו גם מסיבוכי המחלה הפוגעים בכושר התפקוד). ספר הליקויים של הביטוח הלאומי קובע לבעיות הסוכרת מספר דרגות בהתאם לחומרה ולאופן הטיפול.
בוועדות הרפואיות של ביטוח לאומי יבדקו את מצבו הרפואי של החולה ואת הכושר התפקודי לעסוק בעבודתו או בעבודות אחרות, ועל פיהם יקבעו אחוזי הנכות המגיעים לו, הן מבחינה רפואית והן מבחינה תפקודית, וכפועל יוצא תיקבע הקצבה המגיעה לו. על מנת לקבל קצבת נכות כללית נדרשת הוכחה של פגיעה בכושר ההשתכרות בשיעור מינימום של 60%.
חולים רבים טועים לחשוב שאם הם ממשיכים לעבוד הרי שלא יהיו זכאים לקצבת נכות כללית - ואין הדבר כך. על פי החוק כיום (חוק לרון) אנשים שממשיכים לעבוד יכולים לקבל קצבה, ולעתים קצבתם תהיה אפילו גבוהה יותר מאשר הייתה לולא עבדו.
3. זכויות בחברות הביטוח וקרנות הפנסיה
כל העובדים בישראל מבוטחים בחברת ביטוח ("ביטוח מנהלים") או בקרן פנסיה למצב בו יאבדו באופן חלקי או מלא את כושר עבודתם. מרבית קרנות הפנסיה מנוהלות כיום בידי חברות הביטוח, וועדות רפואיות של הקרנות יבדקו את החולה ויכריעו בשאלה עד כמה נפגע כושר עבודתו של החולה. אלו המבוטחים בביטוחי מנהלים יופנו בדרך כלל לבדיקה של רופא חיצוני שיעביר את חוות דעתו לחברת הביטוח לגבי שאלת אובדן כושר העבודה. במרבית תכניות הביטוח וקרנות הפנסיה קיימת אפשרות לעבוד באופן חלקי ולקבל קצבת אובדן כושר עבודה חלקית.
4. זכויות נוספות
הורים לילדים הסובלים מסוכרת נעורים זכאים במקרים מסוימים לקבל גמלת ילד נכה, בעיקר בסמוך לגילוי המחלה והתחלת הטיפול בה ובהתחשב בגילו של הילד החולה. במצבים שבהם סיבוכי המחלה מוגדרים כקשים (טיפל בדיאליזה עקב אי ספיקת כליות, טיפול בכיבים עקב רגל סוכרתית, אי ספיקת לב ועוד), יהיו לעתים זכאויות נוספות כגון גמלה לשירותים מיוחדים, גמלת סיעוד, קצבת ניידות ותו נכה.
מי שנקבעו לו אחוזי נכות, יכול להיות זכאי לזכויות נוספות כגון: הנחה בארנונה, הנחה בתשלום החשמל, משרד התחבורה ועוד.
כאמור, רבים מחולי הסוכרת לא מודעים לזכויותיהם, אחרים מרגישים מבוכה לתבוע את המגיע להם. זכויותינו הרפואיות הן לא "טובה" שהמוסדות מעניקים לנו - הן מגיעות לנו על פי חוק והרווחנו אותן ביושר. אל תוותרו על הזכויות שלכם. אל תוותרו על הכסף המגיע לכם.
לפרטים נוספים על זכויות רפואיות המגיעות לכם צוות לבנת פורן עומד לרשותכם