דלג לתוכן

שר הבריאות יוזם: מזרק לטיפול באלרגיה - חובה במקומות ציבוריים

יותר מ-30 אלף איש בישראל אלרגיים למזון מסויים, ו-7 אנשים נפטרו בעקבות תגובה אלרגית. בעקבות זאת מקדם שר הבריאות יעקב ליצמן הצעת חוק שתחייב כל מוסד ציבורי להחזיק מזרק אפיפן

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 31/12/2015
2 דקות קריאה

האם בקרוב יוחזק מזרק אדרנלין נגד תגובות אלרגיות בכל מקום ציבורי? בשבוע שבו נפטר החייל שלו חזן ז"ל בעקבות תגובה אלרגית לאגוזים, הודיע שר הבריאות ח"כ יעקב ליצמן על גיבוש הצעת חוק בנושא. "חתמתי על צו שיחייב כל מסעדה וכל מוסד ציבורי להחזיק מזרק אפיפן נגד אלרגיה. הכנו הצעת חוק בנושא. בעזרת השם, זה יציל חיים בעתיד", אמר השר ליצמן.

קראו עוד: לא רק בזריקות: כל מה שצריך לדעת על חיסון נגד אלרגיה

בשנים האחרונות אירעו כשבעה מקרי מוות בשל תגובות אלרגיות. שתי הצעות חוק בנושא עלו ונפלו בעבר. רופאים המומחים לאלרגיה, אסתמה ואימונולוגיה, מבהירים כי מי שאלרגי מודע לכך וצריך לשאת עליו את המזרק כל העת, אך חלק מהמתמודדים עם התופעה מתקשים בכך. במשרד הבריאות סבורים כי מקרי המוות בשל אלרגיה קורים לרוב במסעדות, ולכן הדרך הפשוטה ביותר להתמודד עם הבעיה היא על ידי כך שבכל מסעדה יהיה מזרק אפיפן, מזרק אוטומטי המכיל אדרנלין (אפינפרין), שניתן לאנשים במהלך התקף אלרגיה ומונע את תופעת החנק המסוכנת.

ההערכה היא שבארץ חיים יותר מ־30 אלף אנשים שרגישים למזון כלשהו, ובהם כ־5,000 רגישים לחלב פרה וכ־4,500 לבוטנים. באיגוד רופאי האלרגיה בישראל ציינו כי "על כל אדם אלרגי לעבור בירור מדויק במרפאת אלרגיה, ובהתאם להנחיות הרופא לשאת איתו את המזרק כל הזמן".

בשנים האחרונות אירעו בישראל שבעה מקרי מוות בשל אלרגיה

אלרגיה: עלולה לגרום למוות

מקרים של אלרגיה מתרחשים כתגובה של המערכת החיסונית בגוף לחומר זר, בין אם מדובר במזון, אבקת פרחים או עקיצת דבורה. כאשר הדבר מתרחש המערכת החיסונית, שמייצרת חלבון המכונה נוגדני IgE המגנים על הגוף מפני פולשים בלתי רצויים, מזהה את האלרגנים כגורם מזיק, על אף שהם אינם כאלה. בתגובה היא משחררת היסטמינים וחומרים נוספים, הגורמים להופעתם של תסמיני האלרגיה.

תסמיני האלרגיה משתנים מאדם אחד לאחר. הם יכולים לבוא לידי ביטוי בדרכי הנשימה, בסינוסים ובמעברי האף, בעור ובמערכת העיכול. אצל רוב האנשים התגובה האלרגית תהיה רק מטרד מרגיז שתסמיניו קלים, אך ייתכנו גם תגובות אלרגיות חריפות, שעלולות להיות מסוכנות יותר, כיוון שהן משפיעות על מספר מערכות איברים בגוף. במקרים חמורים במיוחד אלרגיה עלולה לעורר תגובה שתגרום למוות, תופעה המוכרת בשם אנפילקסיס.

במקרה של אנפילקסיס, תופעה המתבטאת באיבוד ההכרה, סחרחורת, קוצר נשימה חמור, דופק מהיר וחלש, פריחה בעור, בחילות והקאות והתנפחות של דרכי הנשימה, שעלולה לגרום לחסימה שלהם - יש ליצור קשר באופן מיידי עם מגן דוד אדום הקרוב ביותר, או לפנות לקבלת טיפול רפואי דחוף. במידה ונושאים מזרק אפיפן להזרקה עצמית, יש להשתמש בו באופן מיידי. גם אם התסמינים משתפרים לאחר הזרקת חירום של אדרנלין, עדיין יש צורך לפנות לחדר מיון, על מנת לוודא שהתסמינים לא יופיעו שוב, כאשר תפוג השפעת הזריקה.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר בן ורנר
ד"ר בן ורנר אלרגיה ואימונולוגיה
4.8
( 24 חוות דעת )
"חוויה מעולה מרגע קביעת התור עד סיום הטיפול"
ד"ר יהודה שוורץ
ד"ר יהודה שוורץ ריאות
מומחה ריאות ילדים ומבוגרים
פרופ' צבי בנטואיץ
פרופ' צבי בנטואיץ אלרגיה ואימונולוגיה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום אלרגיה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו