דלג לתוכן

הנחיות חדשות: מה לאכול אחרי ניתוח קיצור קיבה

למה אסור לשתות מים עם הארוחה? איזה תוספי תזונה חובה לקחת? וכמה ארוחות מומלץ לאכול מדי יום? הכירו את הנחיות התזונה החדשות לאחר ניתוח קיצור קיבה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 20/01/2016
4 דקות קריאה

מעל 8,000 איש עוברים מדי שנה בישראל ניתוחים בריאטריים, או בשמם המוכר יותר "ניתוח קיצור קיבה". שני הניתוחים הנפוצים ביותר הם ניתוח שרוול קיבה וניתוח מעקף קיבה, ושניהם דורשים התאמה תזונתית לאחר מכן.

קראו עוד: ניתוח קיצור קיבה: למי הוא מתאים וכיצד הוא מתבצע?

כדי לסייע למנותחים להבין כיצד עליהם לנהל את התפריט התזונתי שלהם לאחר הניתוח הכינה עמותת עתי"ד, עמותת הדיאטנים בישראל, נייר עמדה ראשון מסוגו בנוגע לניתוחים לקיצור קיבה, ובו ההמלצות העדכניות ביותר. בכל מקרה, ההמלצה היא לאחר ניתוח קיצור קיבה לקבל ליווי תזונתי אישי, על מנת לבצע בצורה הנכונה ביותר את ההתאמות.

1. הערכה תזונתית טרום הניתוח 

המועמדים לניתוח צריכים לעבור הערכה תזונתית על ידי דיאטנית מומחית בתחום הבריאטריה. ההערכה כוללת בדיקת התאמה לניתוח, אפיון דפוסי אכילה ואיתור הפרעות אכילה, הערכת מוכנות לשינוי, תיאום ציפיות והכנת המטופל להתמודדות עם הניתוח והשלכותיו על שינוי אורח החיים.

2. דיאטה לפני הניתוח

שלושה שבועות לפני הניתוח יש להתחיל בדיאטה דלת קלוריות ודלת פחמימות. במקביל לדיאטה יש ליטול מולטי ויטמין ומינרל. במידה ונמצאים חסרים תזונתיים על פי בדיקות הדם, יש להמליץ על תוספים נוספים. ירידה של 5-10% מהמשקל ההתחלתי טרום הניתוח עשויה להוביל לירידה משמעותית יותר במשקל בטווח הקצר לאחר הניתוח ולהפחית סיבוכים ניתוחיים.

3. השלב הראשוני לאחר הניתוח: דיאטה רב שלבית 

שלב זה נמשך חודש עד חודשיים לאחר הניתוח ובו ישנה התקדמות הדרגתית במרקמים, החל מתזונה נוזלית צלולה, המתחילה לרוב תוך 24 שעות לאחר הניתוח, מעבר לנוזלים מלאים, מרקם דייסתי, מרקם רך ועד לכלכלה מאוזנת ומגוונת במרקם רגיל המכילה גם סיבים תזונתיים.

4. תדירות בדיקות הדם המומלצת לאחר הניתוח 

אחת לשלושה חודשים לפחות בשנה הראשונה, אחת לחצי שנה בשנה השנייה ואחת לשנה החל מהשנה השלישית - ולכל החיים.

5. מספר הארוחות היומיות 

מומלץ לצרוך ארבע עד שש ארוחות קטנות במשך היום, ללעוס היטב את המזון ולהפריד שתיה מאוכל: רצוי לשתות כ-15 דקות לפני האוכל ו/או 30 דקות לאחריו.

קראו עוד: חושבים לעבור ניתוח קיצור קיבה? כל מה שאתם חייבים לדעת לפני

6. מעקב אצל דיאטנית בריאטרית 

התדירות המומלצת לפגישות היא לפחות שש פגישות בשנה הראשונה ופגישה עד שלוש החל מהשנה השנייה והלאה.

7. פעילות גופנית

מומלץ לבצע פעילות גופנית לאחר הניתוח, אך רק לאחר קבלת אישור רפואי. סך הפעילות הגופנית האירובית המומלצת לאחר הניתוח הינה בהיקף של לפחות 150 דקות שבועיות עם יעד מטרה של 300 דקות שבועיות. במהלך הפעילות מומלץ לשלב פעמיים עד שלוש בשבוע אימוני כוח.

8. יש להקפיד על שתיית מים רציפה 

בשל יכולת צריכת המזון המוגבלת, הצורך להפריד שתיה מאוכל, קושי בשתיית מים במקרים רבים ואיסור על שתיית משקאות מוגזים, ישנה סכנת התייבשות לאחר הניתוח. במקרה של אי סבילות למים ניתן לעבור למשקאות שונים ללא תוספת סוכר, כגון חליטות צמחים, הוספת חתיכות פרי או ירק למים לשינוי קל בטעם, להתנסות בטמפרטורות שונות ולהקפיד לאורך כל היממה על זמינות נוזלים.

9. משקאות מוגזים ואלכוהול

מומלץ להימנע מצריכת משקאות מוגזים ולהפחית בשתיית אלכוהול. שתיית אלכוהול מופרזת מהווה סיבה למנוע מהמטופל אישור לביצוע ניתוח בריאטרי. מומלץ להימנע או להפחית במידת האפשר צריכת אלכוהול לאחר ניתוח בריאטרי, בשל הגברת הנזק הפוטנציאלי הכללי שבאלכוהול, פגיעה בתהליך הירידה במשקל והחרפת הסיכון לחסרים תזונתיים. 

10. צום 

צום מהווה חלק משגרת מנהגם הדתי של אנשים רבים. היעדר מוחלט של אכילה ושתייה לאחר ניתוח בריאטרי מעמיד את המנותח בסיכון להתייבשות, להקאות ולחוסר יכולת לווסת את האכילה לאחר סיום הצום. על המטופלים להימנע מביצוע צום מלא במהלך 12-18 החודשים הראשונים לאחר הניתוח הבריאטרי.

11. להימנע מכל שימוש במוצרי טבק 

עישון מסוכן במיוחד למנותחים בריאטריים, בשל סיכון מוגבר לעיכוב בריפוי פצעי הניתוח, היווצרות כיב בקיבה ופגיעה בבריאות הכללית. מי שכבר מעשן, מומלץ להפסיק את העישון לפחות שישה שבועות טרום הניתוח.

12. נטילת ויטמינים ומינרלים  

נטילת ויטמינים ומינרלים, וביניהם מולטי-ויטמין, סידן וויטמין D, מומלצת לכל החיים לאחר הניתוח. כאשר ישנה התאמה של סוגי ומינוני התוספים לפי סוג הניתוח המבוצע ומידת החסרים התזונתיים המופיעים אצל המטופל לאחר ניתוח. 

13. מזונות עשירים בחלבון 

חשוב להקפיד על שילוב מזונות עשירים בחלבון, על מנת לשמור על מסת השריר, ולהקפיד על צריכת חלבון של לפחות 60 גרם ביום או 1.1 גרם לכל ק"ג משקל גוף אידיאלי. בניתוח מעקף תריסריון, בו מרכיב התת ספיגה הוא המשמעותי ביותר, יש לצרוך 30% יותר חלבון, כלומר לפחות 90 גרם/יום.

14. הפחתה בצריכת סוכרים 

סיבת ההפחתה היא הפחתה של צריכת קלוריות ריקות ומניעת אירועי תסמונת הצפה, שהיא תופעה שעלולה לקרות בשל השינוי האנטומי במעי. לאחר ארוחה עשירה בסוכרים מופיעים חולשה, הזעה, דפיקות לב וחיוורון כתוצאה ממעבר מהיר של מזון למעי הדק וירידה ברמת הסוכר בדם.

15. בני נוער 

אצל בני הנוער התנאים לניתוחים בריאטריים מחמירים יותר, ונדרשת הכנה תזונתית ארוכת טווח לניתוח. בטיפול בבני נוער יושם דגש גם על הערכת סביבת הבית של הנער/ה, כאשר החינוך התזונתי טרום הניתוח ולאחריו יכללו את המטופל ואת הוריו, או מטפל עיקרי אחר בהיעדר משפחה. ההמלצות התזונתיות לאחר הניתוח דומות ברובן לאלו של מבוגרים. 

16. ניתוחים בריאטריים והריון 

נמצא כי ניתוחים בריאטריים תורמים לשיפור הפוריות, מפחיתים עליה עודפת במשקל במהלך ההריון ומונעים סיבוכי הריון באם ובעובר. עם זאת, הריון לאחר ניתוח בריאטרי מוגדר כהריון בסיכון ונדרש מעקב על ידי צוות רב מקצועי הכולל רופא מומחה לרפואת אם ועובר, מנתח בריאטרי ודיאטנית טרום ההריון ובמהלכו.  כמו כן, קיים קונצנזוס על ההמלצה להמתין  12-18 חודשים לאחר הניתוח עד לכניסה להריון. 

בהריון קיימת חשיבות רבה לנטילת תוספי התזונה המומלצים לאחר הניתוח הבריאטרי עם התוספות הדרושות בהריון וכן ניטור אחר העלייה במשקל במהלך ההיריון.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' אביגדור זליקובסקי
פרופ' אביגדור זליקובסקי כירורגיה
4.9
( 18 חוות דעת )
"הגענו לפרופ' זליקובסקי בהמלצה מרופא אחר. מהמילים הראשונות שלו, ישנה הרגשה של ביטחון, שלווה ורוגע. הניסיון והמקצועיות מורגשים מאוד. הקשיב, הבין מיד דאגותינו, ענה על כל השאלות. נדירים לצערי רופאים כמוהו. תודה רבה לפרופ' זליקובסקי ולצוות המרפאה!"
פרופ' משה פפא
פרופ' משה פפא כירורגיה
מנהל (בדימוס) המחלקה לכירורגיה אונקולוגית ומרכז "מירב" לבריאות השד, כירורג בכיר באסותא בתחום השד וכירורגיה של מחלות ממאירות
ד"ר מוחמד כליפה
ד"ר מוחמד כליפה כירורגיה
4.7
( 10 חוות דעת )
"ד״ר מוחמד כליפה הוא איש טוב לפני הכל בנאדם אחר כך נותן יחס טוב אפילו מעולה למטופלים שלו, סובלני מאוד, מקצועי ברמה גבוהה . ממליצה עליו בחום"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום קיצור קיבה - כרורגיה בריאטרית

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו