דלג לתוכן
 מרכז מדיקידס MEDIKIDS מרכז מדיקידס MEDIKIDS

חשוב שתכירו: כיצד לזהות דיכאון אצל ילדים ובני נוער

2%-5% מהילדים והמתבגרים יסבלו מדיכאון קליני, אך רבים מהם לא יאובחנו בזמן. הסיבה: קושי של ההורים להודות בכך שילדם סובל מבעיה פסיכולוגית בגיל כה צעיר. מהם הסימנים שמעידים על בעיה וכיצד מטפלים? כל מה שחשוב להכיר

מאת: ד"ר נטלה בן דניאל
תאריך פרסום: 20/01/2016
2 דקות קריאה
 מרכז מדיקידס MEDIKIDS בשיתוף עם מרכז מדיקידס MEDIKIDS i מרכז מומחים לרפואת ילדים

במשך שנים דיכאון קליני אצל ילדים היה בעיה שהוכחשה, או לכל היותר הועמדה בספק, על ידי אנשי מקצוע, חוקרים ומדענים. אכן, קשה לקבל את המחשבה שדיכאון קליני עלול להופיע אצל ילדים, אפילו בתקופה של הילדות המוקדמת, כגון גיל טרום בית הספר, תקופה שהציפייה שלנו ממנה היא שתהיה מאופיינת בצמיחה, בהנאה ובלימוד העולם. 


הלם מוחלט ובלבול היא בדרך כלל תגובתם של זוג הורים המגלים כי בנם בין השלוש סובל מהפרעת דיכאון. הם מתקשים לעכל את העובדה שבנם סובל מבעיה פסיכולוגית בגיל כל כך צעיר. רוב ההורים אינם מודעים כלל לקשר שבין גיל הילד לשכיחות התופעה.

עד גיל שש התופעה שכיחה אצל 0.3% מאוכלוסיית הילדים בגיל הזה. בגיל בית ספר יסבלו ממנה כבר 2% מהילדים ומבין המתבגרים יסבלו ממנה כ-5%. ישנם תסמינים שמשתנים עם הגיל והשלב ההתפתחותי של הילד וישנם תסמינים האופיינים לכל קבוצות הגיל, ביניהם ירידה בריכוז, נדודי שינה, מצב רוח דיכאוני או מחשבות אובדניות.

כיצד בא לידי ביטוי דיכאון קליני אצל ילדים?

כאמור, ישנם תסמינים דומים לדיכאון קליני של ילדים בקבוצות הגיל השונות, אך ישנם גם תסמינים המשתנים בכל גיל:

קבוצת הגיל הרך (גילאי 0-3) 

ההפרעה באה לידי ביטוי בעיקר בשפת הגוף של הילד. ילד שלאורך תקופה של שבועיים נראה עצוב, בכייני ולעתים אפאתי ופחות מתעסק בהרגלים נורמטיביים כגון משחק, טיול או ציור. הוא עשוי להראות עייף מאוד או להיפך, אנרגטי בצורה מוגזמת. 

טרום בית הספר (גילאי 4-5)

בקבוצת הגילאים הטרום בית ספרית הביטוי להפרעה מגיע בצורה של חוסר ערך עצמי, אם בצורה מילולית בזמן משחק או תוכחה עצמית.

ילדי בית הספר (גילאי 6 עד 11)

אצל ילדים הנמצאים בגיל בית הספר הסימנים להפרעה זהים לשתי הקבוצות הראשונות, אך כאן ישנה גם יכולת מפותחת יותר של הילד עצמו להביע את רגשותיו באופן מילולי, כגון דיבורים על חוסר בטחון עצמי, חוסר אונים ודיכאון. ישנה נסיגה לעולם פנימי סגור וויתור על פעילות שגרתיות, כגון חוגים, ספורט ומפגשי חברה. תתכן ירידה דרמטית בציונים והמורים יתלוננו על חוסר ריכוז מצד הילד. סימני אלימות, התנהגות עצבנית בבית ולעתים גם הזיה של קולות שמשפילים ומקללים את הילד בראשו הם חלק מההפרעה.

גיל ההתבגרות (גילאי 11 עד 18) 

התסמינים יהיו חוסר הנאה וחוסר שביעות רצון כללי (אנהדוניה), חוסר תקווה, האטה של פעילות חשיבתית ויכולת מוטורית, יתכן מצב רוח רגזני ונטייה לנגטיביות. במישור המשפחתי יתכן נתק בין ההורים לילד, כלומר שהוא לא ישתף אותם בעולמו, ימנע מאירועים משפחתיים ואף יברח מהבית. בקבוצת הגיל הזו נפוצה גם הזנחת המראה החיצוני וההיגיינה האישית ואף יתכן שימוש מסמים וחומרים ממכרים אחרים. ישנה תחושת אשמה כבדה ומוגזמת של הנערים והנערות הסובלים מדיכאון קליני, כאילו הם המקור לכל חטאי העולם, אך הפרט המדאיג ביותר הוא העיסוק במוות ומחשבות אובדניות.

כיצד ניתן לאבחן ולטפל בדיכאון קליני בילדים?

פעמים רבות יהיה צורך לערב יותר מדמות טיפולית אחת, על מנת לאבחן את הילד ולתת לו ולהוריו פתרון כולל. אפשרויות הטיפול דומות לאלו של מבוגרים, וכוללות פסיכותרפיה וטיפול תרופתי. 

במרכז MEDIKIDS עומד לרשותכם צוות מקצועי לטיפול בדיכאון בילדים, תחת קורת גג אחת, תוך שיתוף פעולה מלא ודיסקרטי ובזמינות מיידית


ד"ר נטלה בן דניאל, פסיכיאטרית ילדים במרכז MEDIKIDS

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר שאול סטיר
ד"ר שאול סטיר נוירולוגיה
פסיכיאטר מומחה, נותן חוות דעת משפטית ונוירולוג מומחה.
ד"ר מיכאל בנימין
ד"ר מיכאל בנימין פסיכיאטריה
פסיכיאטר און ליין לשעת חירום
ד"ר יעל קולסקי
ד"ר יעל קולסקי פסיכיאטריה
רופאה פסיכיאטרית
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם מרכז מדיקידס MEDIKIDS

שאלות מתוך פורום פסיכיאטריה ילדים

בניהול ד"ר מיכאל ינקו
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו