דלג לתוכן

זהירות, תרופות: כך תמנעו נזק מנטילת מספר תרופות במקביל

מטרת התרופות היא לשפר את הרגשתנו, אך לעתים הנזק רב על התועלת. מה הסיכונים הכרוכים בריבוי תרופות, כיצד תדעו אם אלו שאתם נוטלים גורמות לכם נזק ומדוע רצוי לגשת לייעוץ תרופתי אישי? המדריך המלא

מאת: ד"ר חמדה חן
תאריך פרסום: 25/01/2016
3 דקות קריאה

תרופות יכולות להאריך חיים, לשפר את איכות החיים, לרפא מחלות ולהקל על כאבים. עם זאת, יש לזכור כי לא מדובר בחומרים "תמימים" אלא בכאלו שעלולים להיות מלווים בתופעות מסוכנות. רגע לפני שאתם רצים לבית המרקחת לרכוש תרופה, אפילו כזו שנמכרת ללא מרשם, יש כמה דברים שחשוב שתדעו.

ממה צריך לחשוש אדם הצורך מספר תרופות במקביל?

במקרים מסוימים שילוב בין תרופות עלול להיות מסוכן ולגרום נזק משמעותי ואף בלתי הפיך. ככלל, אדם הנוטל תרופות מרובות חשוף לשתי בעיות: 

בעיות הנובעות מיחסי הגומלין בין תרופות: לעתים יחסי הגומלין בין תרופות שונות עשויים להסב נזק, בין היתר בשל טעויות במינונים, משטר מינון שגוי ואף נטילה לא נכונה ביחס למזון או ביחס לתרופות אחרות. 

נזק הנובע מתופעות לוואי: לעתים אדם אשר סובל מתופעה מסוימת ומקבל טיפול עבורה עלול לפתח תופעות לוואי. פעמים רבות יינתן לו בשל כך טיפול נוסף, שנועד להתמודד עמן. אולם במקרים רבים הפעולה הנכונה עשויה להיות דווקא הפסקה או החלפה של התרופה הראשונית, שהובילה לכך. תופעה זו מכונה "prescribing cascade". 

באותה נשימה יש להזכיר כי בני האדם שונים זה ומזה ולכל מטופל יש מאפיינים אישיים ייחודיים כגון גיל, מוצא אתני, רקע רפואי ועוד, אשר משפיעים על האופן בו הוא מגיב לתרופה או לשילוב בין תרופות שונות. לכן, במקרים מורכבים תרופתית יש לנקוט בזהירות, להתייעץ עם הרופא, הרוקח הקליני או הפרמקולוג וליטול את התרופות בהתאם להנחיותיהם. 

כל אחד מגיב לתרופה או לשילוב בין תרופות באופן שונה

האם ייתכן שתרופות יפגעו בפעילות המיטיבה האחת של השנייה?

תרופות בהחלט יכולות להשפיע לרעה אחת על השנייה, הן בשל הפגיעה ביעילותן והן בשל הסכנה הגוברת לתופעות "טוקסיות" (רעילות) שהן גורמות זו לזו. תרופות אשר עוברות במסלולי פינוי זהים בכבד (דבר שהוא שכיח למדי) עלולות להוביל ל"הצטברות" פסולת בדם, אחת על חשבון השנייה, ומכאן לנזקים כגון הרעלה או לחילופין איבוד יעילות בשל אינטראקציה בניהן. 

עם זאת, גם במקרים אלו יש לבחון כל מקרה לגופו, שכן עבור מטופלים מסוימים התועלת עולה על הנזק ויש מקום לשקול את המשך נטילת התרופות במקביל. כמו כן, יש לציין שלא כל אינטראקציה בין תרופות היא ברת משמעות ולעתים החשש הוא תאורטי בלבד.

כיצד נוצר מצב בו אדם נוטל תרופות "מתנגשות"?

אנשים ה"סובלים" מריבוי בתרופות לרוב סובלים גם מריבוי במחלות, ובמקרים מסוימים רופא המטפל במצב אחד אינו מודע לטיפול התרופתי במישורים האחרים. כך נוצר מצב בו ישנה חשיפה מקבילה למספר טיפולים, שיחסי הגומלין בניהם לא תמיד "מצדיקים" את השילוב הספציפי הנבחר. לעתים באמצעות החלפה בתרופה דומה ניתן להתגבר על כך. במקרים אחרים ביצוע מעקב אחר החולה הוא מספק, זאת תוך הבנה כי כל חולה הוא ייחודי ודורש טיפול תרופתי בהתאמה אישית. 

כיצד ניתן להימנע מהנזק הנגרם עקב ריבוי תרופות?

כיום, בעידן של רפואה מותאמת אישית, קיים ידע רב אודות סוגי תרופות, תהליכים שונים שעשויים להיות מושפעים כתוצאה מהטיפול וכן על ההתאמה הספציפית של תרופות למטופלים. מסיבה זו ניתן ורצוי "לתפור" את הטיפול באופן אישי לכל חולה, בהתאם לרקע הרפואי שלו ולמצבו הנוכחי. 

שני מטופלים שסובלים מיתר לחץ דם לא בהכרח יקבלו טיפול תרופתי זהה. אם לאחד מהם יש רקע של סוכרת, למשל, הדבר ישפיע על מערך הטיפול שלו. כמו כן, השפעת התרופות על הגוף משתנה עם הגיל: שינויים במטבוליזם, ירידה ביכולת הפינוי, ירידה בקוגניציה ועוד, מצריכים התאמה מחדש של הטיפול התרופתי או המינונים של התרופות השונות. 

מכאן ניתן להבין כי הדבר הנכון לעשות הוא לבחון כל מקרה לגופו ולהתאים את הטיפול על פי פרמטרים שונים: גיל המטופל, מידת התפקוד הכלייתי שלו, הרקע הרפואי הנוסף ואפילו מוצאו האתני - מפני שכל פרמטר עשוי להשליך על הטיפול הנבחר וכל מטופל זכאי שיתאימו עבורו את הטיפול הנכון לו.

מדוע חשוב, כאשר לוקחים מספר גדול של תרופות, לקבל ייעוץ תרופתי אישי?

על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי ישנו מספר בלתי מבוטל של מקרי אשפוז הנובעים כתוצאה מנטילת תרופות, והדבר אף עלול להוביל למוות. עם זאת, פוטנציאל הריפוי של תרופות אינו מוטל בספק ובמידה ונדרש טיפול אין צורך להימנע מכך, אך בהחלט מומלץ להתייעץ עם גורם מוסמך ומקצועי בנושא. 

כפי שיש מצבים הדורשים מומחה לסוכרת או מומחה בקרדיולוגיה, ישנם גם מקרים בהם נדרש מומחה בתרופות, שמבין היטב את ההשלכות שיש לנטילת מספר תרופות ביחד. כבודו של הרופא המטפל במקומו מונח, אך במקרים מורכבים תרופתית יש מקום למבט של גורם מקצועי מומחה, כגון פרמקולוג קליני, אשר מבין היטב את תורת התרופות. 


האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר סעד אבו סלאח
ד"ר סעד אבו סלאח נוירולוגיה
נוירולוג, בעל 'התמחות-על' במחלות נוירומוסקולריות
ד"ר מאשה קרני
ד"ר מאשה קרני פסיכיאטריה
5.0
( 3 חוות דעת )
"ד"ר מאשה קרני מתייחסת למטופל בצורה רגישה, עם אמבפטיות, תמיד מחפשת דרכים לעזור, מקצועית ומקשיבה. תודה."
ד"ר ראניה אלח'טיב פאהום
ד"ר ראניה אלח'טיב פאהום כירורגיה פלסטית
מנהלת המחלקה לכירורגיה פלסטית ומשחזרת בבית החולים בני ציון, חיפה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום ייעוץ תרופתי

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו