מחקר מצא: דיאטת פליאו עלולה לגרום להשמנה
חוקרים אוסטרלים מצאו כי דיאטת הפליאו, המוכרת גם כדיאטת האדם הקדמון, הובילה דווקא לעלייה במשקל. לדברי החוקרים, הדבר מראה כי שיטה זו אינה מתאימה לכל אחד
מחקר חדש מגלה שדיאטת פליאו, שנחשבת לטרנד בעולם התזונה ומומלצת גם לחולי סוכרת, עלולה להוביל לעלייה מהירה במשקל. חוקרים אוסטרליים, שתכננו להוכיח את היתרונות של דיאטת פליאו, הופתעו לגלות שהדיאטה הובילה לעלייה משמעותית במשקל בתוך פרק זמן קצר.
מהי דיאטת פליאו?
דיאטת פליאו, המכונה גם דיאטת האדם הקדמון, מבוססת על הרעיון שהרכב התזונה שלנו צריך להיות כמו זה שאכלו בני האדם בתקופה הפרה-היסטורית, כשהיו לקטים-ציידים. המזונות שדיאטת פליאו כוללת הם בשר, ירקות, פירות, ביצים, דגים ופירות ים. אם אתם רוצים "לאכול פליאו", עליכם להימנע מצריכת כל סוגי הדגנים, חלק גדול מהקטניות, מוצרי חלב וכמובן כל המזונות המעובדים שמכילים מלח, סוכר וחומרים משמרים.
למרות שדיאטת פליאו הופיעה כבר בשנות ה-70 של המאה הקודמת, היא צברה פופולריות רבה דווקא בשנים האחרונות. תומכי פליאו מאמינים שהדיאטה עוזרת לרדת במשקל ומסייעת למנוע מחלות כמו סוכרת, כולסטרול גבוה, שבץ מוחי, אוסטיאופורוזיס ומחלות דלקתיות.
מאידך, דיאטנים רבים לא ממליצים על דיאטת פליאו כיוון שהיא מעודדת צריכת כמות גדולה של בשר, שנקשרה לעלייה בסיכון לסרטן המעי הגס. בנוסף, אנשים שאוכלים פליאו נמנעים מקבוצות מזון שלמות, כמו דגנים ומוצרי חלב, שמכילים ויטמינים ומינרלים חשובים. לכן, הימנעות מהם עלולה להוביל לחוסר במרכיבים חיוניים הללו.
דיאטת פליאו: האם היא באמת עובדת?
החוקרים מאוניברסיטת מלבורן ביקשו לבדוק אם דיאטת פלאו יכולה לסייע גם במצב של טרום סוכרת (המוגדרת כשרמות הגלוקוז בדם בצום גבוהות מ-100, הערך העליון התקין, אך נמוכות מ-126, הערך המינימלי לקביעת אבחנה של סוכרת). הם חילקו עכברי מעבדה עם עודף משקל ותסמיני טרום סוכרת לשתי קבוצות: קבוצה אחת קיבלה מזון דל פחמימות ועשיר בשומנים, בהתאם לדיאטת פליאו; קבוצה שנייה קיבלה את התזונה הרגילה. בניגוד לציפיות החוקרים, העכברים בקבוצת הפליאו הוסיפו כ-15% ממשקלם בשמונה שבועות בלבד.
המצדדים בדיאטת פליאו, שצברה לה תומכים נלהבים רבים, קידמו אותה כדרך טובה להורדת משקל, שמירה על איזון רמות הסוכר ואפילו להקלה על תסמונת המעי הרגיז - וזה בדיוק מה שהמדענים מאוניברסיטת מלבורן ניסו להוכיח. אך במקום הירידה הצפויה במשקל, העכברים השמנים הפכו לעוד יותר שמנים ורמות הגלוקוז (הסוכר) בדמם עלו עוד יותר. אם מתרגמים את השינוי הזה לבני אדם – המשמעות היא שכאילו שאדם ששוקל 80 ק"ג יעבור את ה-90 ק"ג בתוך חודשיים.
ממצאים אלו הציתו מחדש את הוויכוח אודות הדיאטה השנויה במחלוקת, כיוון שמחקר, שנערך שנתיים קודם באוניברסיטת קליפורניה הגיע למסקנה הפוכה. החוקרים האמריקאיים הגיעו למסקנה ש"צריכת תפריט הפליאו, אפילו בטווח הקצר, שיפרה את איזון רמות הגלוקוז והשומנים בדם אצל חולי סוכרת מסוג 2, בהשוואה לתזונה רגילה, שמגבילה את כמות המלח וכוללת מוצרי חלב דלי שומן, דגנים מלאים וקטניות".
תומכי הפליאו ביקרו גם את העובדה שהמחקר האחרון נעשה על עכברים, שזו אינה התזונה הרגילה שלהם. פרופ' אנדריקופולוס, שעמד בראש המחקר, מסביר שהשימוש בעכברים כמודל ביולוגי נפוץ בתחומי המחקר הרפואי בשל הדמיון הרב במאפיינים הביוכימיים, הפיזיולוגיים וההתנהגותיים בין העכברים לבני האדם. לאור הממצאים, מדגיש פרופ' אנדריקופולוס שתזונת פליאו אינה בהכרח מתאימה לכל אחד. לאנשים המוטרדים ממצב בריאותם וממשקלם הוא ממליץ לפנות לייעוץ תזונתי אצל איש מקצוע שיתאים את התפריט באופן אישי.