דלג לתוכן

9 דברים שלא ידעתם שגופכם עושה כשאתם ישנים

טיהור רעלים, שכחה של מידע לא שימושי ומלחמה בווירוסים וחיידקים: בזמן שאנחנו ישנים הגוף שלנו לא מפסיק לרגע לעבוד. 9 דברים מדהימים שהוא עושה

מאת: מירי קליין, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 02/03/2016 תאריך עדכון: 04/04/2016
2 דקות קריאה

כולם יודעים שצריך לישון שמונה שעות בכל לילה, אך האם אנחנו באמת יודעים מה מתרחש בתוך גופנו מתחת לשמיכות? מתברר שדי הרבה דברים קורים בזמן שכולנו מבלים בארץ החלומות. כאן תוכלו לקבל הצצה לתוך מעבדת השינה של גופכם:

קראו עוד: מחקר מצא: למה נשים סובלות יותר מנדודי שינה?

1. בכל פעם שאתם נרדמים, גופכם עובר טלטלה

לדברי המומחים לשינה, עוצמת הטלטלה משקפת את מידת הרצון שלכם לישון: ככל שאתם עייפים יותר, גופכם ייטלטל בעוצמה רבה יותר.

2. חום הגוף יורד בצורה משמעותית בשינה בלילה

כשאנחנו פעילים במשך היום, אנחנו שורפים יותר קלוריות. לכן, הורדת חום הגוף היא דרך להפחית את קצב שריפת הקלוריות ו"לחסוך באנרגיה" שהגוף מבזבז. זה בדיוק מה שקורה אצל בעלי החיים בשנת החורף: השינה מאפשרת להם לשרוד כשאין אוכל בסביבה הטבעית שלהם.

3. הגוף מטהר את עצמו מרעלים

תהליך הניקוי מרעלים מאפשר למוח ולשאר האיברים בגוף להתחדש. אצל אנשים שלא ישנים היטב, סינון הרעלים אינו פועל בצורה יעילה. ייתכן גם שזו הסיבה שלפעמים חוסר השינה עלול לגרום לרגזנות.

4. המוח שוכח מידע לא שימושי

מומחי השינה מסבירים שהמוח שלנו קולט את כל המידע, כל היום. אם היינו זוכרים את הכול, המוח היה מתמלא לגמרי. למזלנו, המוח בורר את המידע לפי מה שחשוב ומה לא ו"מוחק" את המידע שאינו שימושי עבורנו במהלך השינה.

5. הגוף הופך למשותק, אך המוח ממשיך לפעול במלוא העוצמה

למעשה, בזמן שאנו חולמים, המוח פעיל אף יותר וצורך יותר חמצן מאשר בזמן הערות. המדענים מאמינים שבשלב השינה שבו אנו חולמים (שלב התנועות המהירות של העיניים – REM) המוח מארגן את המחשבות, לומד ומאחסן את המידע שהוא אגר קודם, במהלך היום. לדבריהם, המוח עובד כל כך במרץ כשאנחנו ישנים, שהוא מסוגל לגלות תגליות ולבצע הקשרים חשובים. עם זאת, הסיבה לפעילות המוגברת של המוח בזמן שינה עדיין אינה ברורה.

6. כל התאים בגוף עוברים תיקון ושיקום

תהליכי התאוששות והשיקום המופעלים בזמן שינה מטפלים בכל הנזקים שהתרחשו בתאי הגוף במשך היום. לכן, כשאינכם ישנים מספיק אתם לא רק פוגעים בתפקוד המוח, אלא בכל הגוף. זו כנראה הסיבה לכך שאנשים מרגישים חבוטים אחרי ליל שימורים.

7. פעילות המערכת החיסונית מגיעה לשיאה

מחקר שבדק אם המערכת החיסונית מושפעת משינה, גילה שאנשים שקיבלו זריקות חיסון נגד וירוס השפעת ולא ישנו באותו הלילה, לא הצליחו ליצור את הנוגדנים הנחוצים להגנה מפני המחלה. ישנם רופאים הממליצים לישון במשך 10 שעות מהרגע בו מתחילים להרגיש תסמינים ראשונים של הצטננות או זיהום בדרכי הנשימה העליונות. זו גם  הסיבה לכך שאנשים שמחסירים שעות שינה באופן קבוע עלולים לסבול יותר מזיהומים חוזרים.

8. אנשים מתעוררים בין חמש ל-15 פעמים בשעה

בדרך כלל אנשים מתעוררים כשהם עוברים משלב שינה אחד למשנהו, כמו מעבר בין שנת חלום לשינה עמוקה. אך ההתעוררויות עצמן כל כך קצרות, שאנחנו לא זוכרים כלל שהתעוררנו כשאנחנו קמים בבוקר.

9. עד 30% מהאנשים חווים הפסקות נשימה בשינה

רובנו סבורים שאנחנו ממשיכים לנשום רגיל גם בלילה, כשישנים. אך מתברר שתשעה מתוך עשרה אנשים שסובלים מהפסקות נשימה בשינה (שמכונה גם תסמונת דום נשימה) כלל אינם מאובחנים, כולל נשים צעירות. תוחלת החיים של אדם עם הפסקות נשימה בשינה שאינן מטופלות קצרה בכמה שנים. לכן אם אתם או בן/בת הזוג נוחרים בלילה, כדאי שתיבדקו.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר סעד אבו סלאח
ד"ר סעד אבו סלאח נוירולוגיה
נוירולוג, בעל 'התמחות-על' במחלות נוירומוסקולריות
ד"ר יהודה ספקוטי
ד"ר יהודה ספקוטי נוירולוגיה
5.0
( 5 חוות דעת )
"דר ספקוטי מעבר למיקצועיות מרשימה. הינו אדם אנושי קשוב ואיכפתי. נסך בי בטחון ואמון. הלואי וכל הרופאים יהיו כמוהו."
ד"ר מיקי הר-גיל
ד"ר מיקי הר-גיל נוירולוגיה
5.0
( 4 חוות דעת )
"רופא זה רק המלאך רפאל אך מיקי אכן עשה מלאכתו נאמנה רגיש ומדהים."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום הפרעות שינה ודום נשימה בשינה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו