חשוב שתדעו: האם כל כאב בחזה הוא התקף לב?
כ-10% מהפונים לחדר המיון עושים זאת בשל כאבים בחזה. כיצד יודעים אם מדובר בהתקף לב, אילו מחלות נוספות עלולות לגרום לכך ומתי יופנו החולים לצנתור וירטואלי? מומחה מסביר
כ-10% מהפניות לחדר המיון נעשות בשל כאבים בחזה. מדובר גם באחת מהסיבות השכיחות ביותר לפנייה לרופא המשפחה. אך בעוד שרובינו מקשרים כאבים בחזה באופן מיידי להתקף לב, ישנן סיבות רבות שעלולות לגרום לכך. כיצד ניתן להבדיל ביניהן ומה חשוב לעשות במקרה שאתם או קרוביכם חשים בכאבים בחזה?
את החולים שמגיעים עם כאבים בחזה לחדר המיון מחלק הצוות הרפואי לשלוש קבוצות:
חולים שאינם סובלים מאירוע לב
אלו חולים שכבר על בסיס השיחה והבדיקות הראשוניות ניתן לשלול בסבירות גבוהה, כי הם לא סובלים מאירוע לב או מסיבה אחרת שמסכנת חיים או מחייבת התייחסות מיידית.
חולים שנמצאים במצב מסכן חיים
מדובר על כשליש ממקרי הכאבים בחזה שמגיעים לחדר המיון. אצל חולים אלו ניתן לזהות כבר לפי סיפור המחלה או הבדיקות הראשוניות כי מדובר באירוע לב המחייב אשפוז או אפילו התערבות מיידית.
חולים החשודים לאירוע לב
אלו חולים שאצלם לא ניתן לקבוע בוודאות האם מדובר באירוע לב או בבעיה אחרת. זוהי קבוצת החולים הגדולה ביותר והם מחייבים בירור נוסף מעבר להערכה ראשונית. חולים אלו נשארים בבית החולים למשך מספר שעות עד יממה, שבמהלכן הצוות הרפואי עוקב אחרי בדיקות הדם, תרשימי אק"ג ובדיקות נוספות ומחליט האם מדובר באירוע לב.
אם הבדיקות הללו אינן מאשרות או שוללות אירוע לב לרוב יופנו החולים הללו לבדיקות לא פולשניות להמשך בירור לא פולשני העשויי לכלול בדיקת CT של עורקי הלב ("צינתור וירטואלי"), או בדיקות מאמץ שונות דוגמת מפויי לב או אקו לב במאמץ.כיום במקרים רבים הבדיקה המובילה היא הצנתור הווירטואלי. צנתור וירטואלי היא בדיקת CT מתוחכמת שבאמצעותה ניתן להדגים את עורקי הלב ולראות אם יש הצירויות או חסימות. אם אין – ניתן לשלול כי מדובר בבעיית לב.
ההמלצה היא לעבור את הבדיקה רק לאחר שקרדיולוג בדק את החולה והמליץ עליה.
בדיקות נוספות שניתן לבצע על מנת לברר את המקור לכאבי החזה, ולאשר או לשלול התקף לב, אלו בדיקות מאמץ שונות (אקו במאמץ, מיפוי במאמץ או בדיקת מאמץ עם אק"ג). באמצעות בדיקות אלו ניתן לברר מקרים של היצרות בעורקי הלב, כאשר התאמת הבדיקה המיטבית תעשה על ידי הקרדיולוג ועל פי גיל החולה, ההיסטוריה הרפואית שלו וההתרשמות מאופי תלונותיו.
כאבים בחזה: לא בכל מקרה מדובר בהתקף לבאירוע לב: 4 סימנים שחשוב להכיר
למרות שההחלטה אם מדובר באירוע שמעורר חשד לאירוע לב זו החלטה שחייבים להשאיר לצוות הרפואי, בכל זאת ישנם מספר מאפיינים שמעלים בצורה משמעותית את החשד לכך:
1.כאבים מפושטים בחזה, לעומת כאבים נקודתיים במחלות אחרות
2.כאב לוחץ, צורב ומעיק. כאב דוקר הוא פחות טיפוסי
3.כאב שמקרין ללסת התחתונה, לרום הבטן או לידיים
4.הזעה, קוצר נשימה, בחילה והקאה
גם בהעדר סימנים אלה, במקרה שיש כאבים בחזה חשוב לפנות באופן מיידי לרופא המשפחה או לחדר המיון. רק הם יכולים לאשר או לשלול התקף לב או מחלות מסכנות חיים אחרות.
כאבים בחזה: לא רק התקף לב
כפי שכבר ציינו, למרות שכשיש כאבים בחזה הדבר הראשון עליו חושבים הוא אירוע לב, ישנה שורה ארוכה של מחלות נוספות שיכולות לגרום לכאבים בחזה, כאשר גם הן מצריכות לעתים טיפול מיידי וגם בהן יש סכנות.
בין המחלות הללו נמצא תסחיף ריאתי וקרע של אבי העורקים, שתי מחלות מסכנות חיים, וכן מחלות שכיחות יותר, כגון בעיות במערכת העיכול, בעיות כיביות, בעיות בכיס המרה, דלקות בוושט ובעיות בדופן החזה. גם מחלות ויראליות, כמו התקררות, שמערבות את קרום הריאה וקרום הלב, עשויות לגרום לכאבים בחזה, אך כמובן שמדובר במחלות שאינן מסכנות חיים.כיוון שכל כאב בחזה עלול לייצג מחלה משמעותית, תמיד כדאי לפעול בזהירות המתבקשת ולהיוועץ ברופא או להגיע לבדיקה.
לסיכום חשוב להדגיש כי כאבים בחזה הינם תלונה שכיחה, אך למרות זאת אין להקל בה ראש ויש לזכור שהם יכולים להוות פעמון אזהרה למחלות רבות שמחייבות התייחסות מיידית או מהוות סכנה אמיתית לחיינו. בנוסף, למרות שבדרך כלל אנחנו קושרים מחלות לב והתקפי לב באופן טיפוסי לגברים מבוגרים, כיום ידוע שגם חולים צעירים וגם נשים לחלוטין אינם מוגנים מפני מחלות בכלי הדם של הלב והתקפי לב, ולכן גם להם אסור להקל ראש או להתעלם מכאבים בחזה.