מחקר מצא: תמרים מפחיתים הסיכון לסרטן המעי הגס
מחקר חדש בחן את הקשר בין תמרים לסרטן המעי הגס - והעלה ממצאים מפתיעים. כיצד הפך הסמל הכי ישראלי למזון בעל סגולות רפואיות נעלות ומדוע הוא עשוי להגן על הגוף מפני תהליכים סרטניים?
לכבוד חודש המודעות לסרטן המעי הגס, החל החודש, פורסמו תוצאותיו של מחקר חדש אשר בחן את השפעתם של תמרים על בריאותנו. הממצאים המפתיעים מייחסים לתמר, פרי עתיר סיבים תזונתיים, נוגדי חמצון (פוליפנולים), מגנזיום, סידן ואשלגן, סגולות רפואיות יוצאות דופן בשיפור תפקודה של מערכת העיכול ובמניעת תהליכים סרטניים במעי.
קרא עוד: המצעד: מהם הפירות היבשים הבריאים ביותר?
בשל היותו מקור לאנרגיה זמינה התמר משמש כתחליף לנשנוש מתוק עבור אנשים רבים. ה"ממתק" הטבעי ידוע בערך התזונתי הגבוה שלו ובכך שהוא בריא ללב ולמערכת העיכול וכן מסייע במניעת מחלות ודלקות בגוף. כעת, על סמך הממצאים החדשים, ניתן להוסיף לרשימת היתרונות שלו גם הגנה מפני תהליכים סרטניים במעי.
התמר: עתיר סיבים תזונתיים ונוגדי חמצוןלפי המחקר: 7 תמרים ביום מפחיתים את הסיכוי לחלות בסרטן המעי הגס
מרב מור-אופיר, תזונאית קלינית M.Sc. ויועצת מדעית למועצת הצמחים, מסבירה כי במסגרת המחקר בדקו חוקרים אנגלים כיצד הוספת תמרים לתפריט היומי למשך שלושה שבועות משפיעה על מערכת העיכול. "במחקר השתתפו 21 נבדקים בריאים בגילאי 55-18, אשר פוצלו לשתי קבוצות באופן רנדומלי. קבוצה אחת קיבלה תוספת של כ-50 גרם תמרים ליום (שבעה תמרים קטנים) ואילו הקבוצה השנייה קיבלה תערובת של סוכרים".
"בסיום המחקר, בו נמדדו פרמטרים שונים הקשורים לתפקוד מערכת העיכול ובריאותה, נמצא כי צריכת תוספת התמרים תרמה לעליה של כ-20% בכמות ה'יציאות' ביחס לקבוצה השנייה. יתר על כן, צריכת התמרים תרמה לירידה משמעותית ברמות האמוניה בצואה, בהשוואה לרמות שנמדדו לפני הניסוי, המהוות סמן ביולוגי הקשור לסיכון לסרטן. החוקרים הסבירו את הירידה ברמת האמוניה בכך שחיידקי המעי ניצלו את המרכיבים הפחמימתיים של התמר לטובת אספקת אנרגיה והפחתת יצירה של חומרים רעילים (כגון האמוניה, שמקורה בניצול של תוצרי חלבונים – ג"ש)".
מור אופיר מוסיפה כי לפי ממצאי המחקר צריכת התמרים למשך שלושה שבועות תרמה גם לירידה ביכולת של המים בצואה להזיק לחומר התורשתי (DNA). "נזק לחומר התורשתי של תאי אפיתל המעי אף הוא עשוי להיות קשור להתפתחות תהליכים סרטניים. כמו כן, מים שנאספו מהצואה לאחר צריכת התמרים הראו מגמה של עיכוב התרבות תאים סרטניים, בהשוואה למים שנאספו לאחר טיפול הביקורת".
"ממצאים אלה מצביעים על הפוטנציאל של פרי התמר, העשיר הן בסיבים תזונתיים והן בנוגדי חמצון, לתרום לתפקוד תקין של מערכת העיכול ולהפחתת הסיכון להתפתחות תהליכים סרטניים בה", מסכמת מור אופיר.