דלג לתוכן

המדריך השלם לשמירה על הבריאות בחג

פסח הוא חג של ארוחות משפחתיות וטיולים בטבע. אך גם שם עלולות להיות סכנות, החל מחנק ועד התייבשות והכשות. כיצד תמנעו אותן? המלצות מד"א לחג

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 20/04/2016
3 דקות קריאה
כתבת וידאו

מדי שנה מטפלים צוותי מד"א בפגיעות המתרחשות במהלך ארוחת ליל הסדר ובמטיילים שנפגעו במהלך ימי חול המועד. כדי לנסות ולהימנע עד כמה שניתן מאותם מצבים מסכני חיים הכינו במד"א מדריך מיוחד המפרט את הסכנות הנפוצות במהלך ימי הפסח - ואת הדרכים היעילות ביותר להתמודדות עימן ולטיפול ראשוני:

ארוחת החג: סכנת חנק

במהלך ארוחת ליל הסדר ובימי חג הפסח, קיימת סכנת חנק ממזונות שונים. 

איך נימנע?

הרחיקו חפצים ומזון העלול לגרום לחנק מהישג ידם של ילדים. הקפידו לחתוך את האוכל לחתיכות קטנות. יש "לסנן" את האוכל לפני ההגשה. גידים ועצמות - מהווים סכנה לחנק. יש להקפיד על אכילה איטית ולעיסה מלאה (במיוחד מצות).



כיצד נטפל?

במידה והחולה מסוגל לדבר או להשתעל, יש לעודד אותו להשתעל בלבד ובמקביל לחייג 101 למוקד החירום של מד"א ולהזמין אמבולנס.

במידה והחולה אינו מסוגל לדבר / אינו משתעל / לא נושם אך הוא בהכרה: חייגו 101 למוקד החירום של מד"א והזמינו אמבולנס. בדקו את חלל הפה, ובצעו לחיצות ברום הבטן.

במידה והחולה אינו מסוגל לדבר / אינו משתעל / לא נושם ואינו בהכרה: חייגו 101 למוקד החירום של מד"א והזמינו אמבולנס. החלו בפעולות החייאה, בצעו לחיצות (עיסויים) במרכז החזה. 


דגש: בילדים ובתינוקות - במידה ניתן להפוך את הילד ולטפוח על השכמות עשו זאת, בנוסף לדברים המפורטים לעיל.

יוצאים לטייל בחג? כך תשמרו על עצמכם

חג הפסח בא עלינו לטובה, ומלבד ביעור החמץ, המצות והטמנת האפיקומן, יוצאים בני ישראל בהמוניהם לטיולים ברחבי הארץ. פסח מסמל את תחילת עונת הטיולים ובמד"א נרשמת עלייה במספר המטיילים הנפגעים. 

כדי לעבור את הטיול בשלום חשוב, קודם כל, להתכונן מראש ולהצטייד בכמויות גדולות של שתייה - רצוי מים קרים, לא פחות משלושה ליטר לאדם. מומלץ ללבוש מכנסיים ארוכים, כובע עם שוליים רחבים, חולצות עם שרוול ארוך, נעליים סגורות (רצוי גבוהות) - ובשום פנים ואופן לא סנדלים. כדי להימנע משיזוף יתר שמסוכן לעור, חשוב מאוד להצטייד בקרם הגנה בעל מקדם הגנה גבוה. 

בימים חמים ובשהייה בחוץ מאבדים נוזלים ומלחים בזיעה ואפשר להגיע למצב של התייבשות. לכן, מומלץ שלא לטייל ב"שעות החמות". הקפידו לטייל בשבילים מסומנים ולא לסטות מהם. מומלץ לטייל תמיד לכל הפחות בזוגות.

יש להקפיד להשגיח על ילדים ופעוטות - הן בתוך הרכב והן מחוצה לו. שימו לב שלא להשאיר אף ילד ברכב – אף לא לדקות ספורות. רכבים מתחממים במהירות גבוהה ביותר ועלולים לגרום לסכנת מוות גם בזמן קצר. אין להשאיר ילדים ברכב ללא השגחה, גם כאשר המזגן פועל והחלונות פתוחים, מחשש שמא ייפגעו. בנוסף, הקפידו להשאיר לצד הילדים בספסל האחורי בקבוק שתיה, על מנת שיוכלו לשתות ויימנעו מסכנת התייבשות גם ברכב. בנסיעות ארוכות, כדאי להקפיד ולהצל את החלון שבסמוך לילד בעזרת חיתול בד או כיסוי חלון. 

בשעת הטיול יש להקפיד שלא להרים סלעים ואבנים, להימנע מטיול בתוך צמחיה עבותה ולהקפיד לטייל אך ורק בלבוש ארוך ובנעליים גבוהות. יש לשמור על ילדים בסביבת מקורות מים, נחלים, אגמים וכו', ולאפשר כניסתם אך ורק בהשגחת מבוגר. גם בימים אלה, ממשיכות להתקבל במד"א במוקד 101 של מד"א קריאות על הכשות נחשים ברחבי הארץ - ועל כן יש לנקוט משנה זהירות.

הישמרו במיוחד בקרבת מקורות מים. חל איסור מוחלט לאפשר לפעוטות ולילדים להסתובב לבדם לצד מקורות מים ללא השגחת מבוגר. חל איסור מוחלט לרחוץ בחופי הים ללא השגחת מציל. 

שימו לב: תנועה רבה צפויה בכבישי ישראל במהלך כל ימי החג וחול המועד. יש להימנע מנהיגה בחוסר תשומת לב, עיסוק בסלולרי בעת הנהיגה, ואף התעסקות ברדיו, או בכל דבר אחר העלול להסיט את תשומת ליבו של הנהג ולו לרגע מן הכביש.

מומלץ להצטייד בערכת עזרה ראשונה תקנית של מד"א לכל מקרה.


האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר שי מטלון
ד"ר שי מטלון גסטרואנטרולוגיה
מנהל היחידה לאנדוסקופיה פולשנית, מכון גסטרו בית חולים שמיר, אסף הרופא
ד"ר יאיר דייקן
ד"ר יאיר דייקן אורוגינקולוגיה
מומחה לאורוגינקולוגיה, מנהל השירות לניתוחי רצפת אגן בבית החולים מאיר
ד"ר דן קרת
ד"ר דן קרת נטורופתיה
מטפל בנטורופתיה ותזונה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום אלרגיה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו