דלג לתוכן

כך תתמודדו עם עקיצות נחש או עקרב: מדריך המזיקים לקיץ

נמלים, דבורים, עכבישים וקרציות – מתי עקיצה שלהם עלולה להיות מסוכנת? איך כדאי לטפל, וגם: דרך קלה ומפתיעה במיוחד להקל על עקיצת יתוש. לגזור ולשמור

מאת: מיכל הלפרין, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 01/05/2016
4 דקות קריאה

הקיץ שבפתח מביא עמו הנאה וכיף, בייחוד עבור הילדים שיוצאים לחופש הגדול ומבלים בים, בבריכה ובטיולים. עם זאת, תקופת החמסין היא גם שעתם של המזיקים השונים שעלולים לעקוץ ולעתים אף לסכן חיים. בדקנו עם המומחים מהי הדרך הטובה ביותר להתמודד עם העקיצות השונות ומתי חשוב לקבל עזרה מידית.

קראו עוד: איך למנוע עקיצות יתושים? המדריך המלא

"יתושים, נמלים, עקרבים ושאר מזיקים מופיעים לרוב בתקופת הקיץ וניזונים מסביבה לחה", מסביר פרופ' יונה אמיתי, מומחה לרפואת ילדים, טוקסיקולוגיה ובריאות הציבור מאוניברסיטת בר אילן וקופת חולים "מאוחדת".

"במרבית המקרים מדובר בגירוי מקומי בעור, אך לעתים תיתכן תגובת יתר עם נפיחות, אודם, כאב עז, או זיהום חיידקי משני. במקרה של עקיצה או הכשה של בעלי חיים ארסיים, כגון עקרבים, עכבישים ונחשים - מדובר בסכנה של ממש, ויש להיערך ולטפל בהתאם לאבחון נכון", הוא מסביר.

לפניכם המדריך השלם להתמודדות עם עקיצות:

נמלה: תופעות אלרגיות נדירות אך קיימות

הסכנה: במרבית המקרים לא קיימת סכנה אמתית במקרה של עקיצת נמלה. לעתים נדירות יתכנו תופעות אלרגיות כגון אדמומיות יתר או פריחה מקומית.


הטיפול: ניתן להשתמש במשחה אנטי היסטמינית כגון "פניסטיל". בנוסף, חשוב לפעול באופן מניעתי ולהרחיק שאריות מזון מתוך שטחי המטבח והבית. במקרה של שימוש בחומרי הדברה ביתיים יש להקפיד על שימוש בחומרים מורשים ולפעול לפי הנחיות הבטיחות. 

כמו כן, בשנים האחרונות זוהו בישראל נמלים מזיקות מסוג נמלי אש, שצבען אדום-כתום. עקיצתה של הנמלה המלכה המגיעה לגודל של 5 מ"מ, גורמת לכאב עז ולצריבה הכוללת נפיחות מקומית. 


דבורה: במקרה של אלרגיה קיימת סכנת חיים 

הסכנה: עוקץ הדבורה מכיל רעל שעלול להשפיע על כל הגוף. מי שרגיש לרעל הזה עלול להגיע למצב של קוצר נשימה המסכן חיים. מצב זה יתכן בקרב 2-4% מהאוכלוסייה הכללית.


הטיפול: לעתים רחוקות מופיעה תגובה אלרגית קשה ומיידית שעלולה להיות מסוכנת, כגון מקרים של הופעת בצקת ונפיחות בפנים, או קוצר נשימה בשל חסימת דרכי האוויר. גם כאשר העקיצה מתרחשת באזור הצוואר, קיימת סכנה של נפיחות באזור וחסימת קנה הנשימה. לכן, גם במצב זה יש להזעיק עזרה או לגשת באופן מידי לבית החולים על מנת לקבל טיפול מציל חיים בשילוב של תרופות ובמקרים קיצוניים גם סיוע נשימתי. 

כאשר מדובר בילדים, חשוב לזכור שככל שהילד קטן יותר, גדל הסיכוי שהחומר יתפשט באופן מרוכז יותר. לכן, מומלץ להשתמש במשחה אנטי היסטמינית על מנת לצמצם את הנפיחות המקומית. לפני שאתם עושים זאת, מומלץ לרחוץ את המקום היטב במים ובסבון על מנת לנקות את שאריות הרעל העלולות להימצא על גבי העור. אגב, תכשירים לדחיית יתושים יעילים לרוב גם במקרה של דבורים, ולכן מומלץ להשתמש בהם כשאתם יוצאים מהבית ביום חם או מטיילים בטבע.

עקרב: מסוכן בעיקר כאשר מדובר בילדים

הסכנה: עקרבים פעילים בעונה החמה ומצויים בין היתר באזור ירושלים. העקרב הצהוב הוא הארסי ביותר, עקרבים בעלי צבתות דקות – ארסיים יותר. התופעות העיקריות בעקבות עקיצה כוללות: כאב מקומי עז, אי שקט, חרדה, הזעה והקאות. במקרים קשים יותר, בייחוד כשמדובר בילדים, ייתכן גם סומק כללי, רעד, ריור, זקפה ולעתים אף איבוד הכרה ושינויים בדופק ובלחץ הדם. כשמדובר במבוגרים, לרוב התופעות הן קלות יותר ומקומיות.


הטיפול: יש לפנות את הנפגע להשגחה רפואית ללא דיחוי.

קרצייה: עלולה להיות מסוכנת

הסכנה: חיה קטנה זו, שמקורה בכלבים, נדבקת למקום מסוים בגוף ומוצצת את הדם. לרוב הנעקץ לא יחוש בכאב אלא בגרד מקומי. במקרים מסוימים קיים חשש למחלת "קדחת הבהרות", המאופיינת בחום וכאב ראש. בנוסף, צפויים להופיע כתמי עור אדומים באזור הגפיים תוך מספר ימים. המחלה מחייבת טיפול אנטיביוטי וסיוע רפואי מיידי. בארץ קיימים כמה מאות מקרים בשנה, לרוב באזור שפלת החוף בעונת הקיץ ובסתיו. 

הטיפול: מומלץ להוציא את הקרצייה בעזרת פינצטה סטרילית ולשטוף היטב עם מים קרים וסבון. 

יתוש: אין סכנה ממשית בארץ

הסכנה: לא מזמן התעוררה בהלה גדולה בקרב הציבור בדרום אמריקה אודות נגיף "הזיקה" המועבר על ידי עקיצת יתוש ועלול לגרום לנזק מוחי בעוברים שאמם נעקצה. בארץ, אחת למספר שנים פורצת מחלת "קדחת הנילוס המערבי", שתופעותיה ברוב המקרים דומות לשפעת. מלבד זאת, לא ידוע על סכנה הכרוכה בעקיצת יתוש ואף לא בתגובה אלרגית שעלולה להיות מסוכנת, עם זאת תיתכן תגובה אלרגית לעקיצת היתוש המאופיינת בפריחה מקומית.

הטיפול: בעיקר מניעתי וכולל מריחת תכשירים דוחי יתושים, ייבוש מקורות מים, לבישת בגדים מכסים, התקנת רשתות, שימוש במשחה אנטיהיסטמינית להקלה וגם במקרה של פריחה אלרגית. והנה טיפ: למרות הנטייה לקרר את מקום העקיצה, ממליץ פרופ' אמיתי דווקא לחמם אותו מעט על ידי הנחת מטלית חמה או שטיפה במים חמים. החום יסייע בנטרול החומר הפעיל ויקל על האזור המגורה.

עקיצת יתוש: לא ידוע על סכנה ממשית הנגרמת מכך

קראו עוד: אטופיק דרמטיטיס: כל מה שצריך לדעת על אסתמה של העור

נחש: יש לדאוג לפינוי ללא דיחוי

הסכנה: הנחשים פעילים יותר בעונה החמה. הנחש הארסי ביותר בישראל הוא הצפע, והוא מצוי באזור ההררי ובשפלה ברוב אזורי הארץ, צפונית לבאר שבע. הכשת צפע גורמת לכאב עז ולנפיחות ניכרת, בצקות, שטפי דם, כאבי בטן, הקאות ושלשול. 

נחש האפעה, המצוי בעיקר בבקעת הירדן ובערבה, עלול להכיש ולגרום לבצקות ולשטפי דם קשים.

נחש מסוכן נוסף הוא צפעון עין גדי, המצוי באזור ים המלח ומדבר יהודה, והכשה שלו עלולה לגרום לנמק מקומי, לפגיעה בלב הדומה לאוטם שריר הלב ולשלשול.


הטיפול: חשוב להאט את פיזור הארס באופן מידי על ידי קיבוע מקום ההכשה. כמו כן, יש להימנע מטלטול הנפגע ולדאוג לעירוי נוזלים, לפינוי ולהשגחה רפואית ללא דיחוי. אין לבצע חיתוך ומציצה של אזור ההכשה. בחדרי המיון בישראל מצוי אנטי-ונום כנגד צפע וכנגד אפעה המיועד לטיפול בנפגעים מנחשים אלה.

ניתן להקטין את הסיכון להכשות נחש (וגם עקרב) באמצעות הליכה בנעלים סגורות בעת טיולים בחורשות, והימנעות מתחיבת ידיים מתחת לאבנים וסלעים.


עכביש: רוב העכבישים אינם מסוכנים

הסכנה: עקיצת עכביש אינה מסוכנת לרוב. עם זאת, במקרה של עקיצה על ידי עכביש המכונה "האלמנה השחורה", ייתכנו השפעות כגון: הקאות, נוקשות שרירים, רעד, זיעה, לחץ דם מוגבר ותחושות נימול המחייבות התייחסות רפואית. גם עכביש המכונה "ששן חום" עשוי לסכן את הנעקץ, אשר עלול לסבול משלפוחית ההופכת לנמק שעלול התפתח לזיהום.

הטיפול: ניתן להשתמש במשכך כאבים ובמשחה אנטיהיסטמינית. במידה והתופעות אינן חולפות לאחר 24 שעות יש לגשת לייעוץ רפואי.

במקרה של עקיצה על ידי אלמנה שחורה או עקיצת ששן חום עם הופעת פצע נמקי יש לגשת באופן מידי למיון.

ייעוץ מקצועי לכתבה:

•פרופ' יונה אמיתי, מומחה לרפואת ילדים, טוקסיקולוגיה ובריאות הציבור מאוניברסיטת בר אילן וקופת חולים "מאוחדת".

•ד"ר יהושע מאור, מרצה לטוקסיקולוגיה באוניברסיטה העברית.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר הלנה מרטינז
ד"ר הלנה מרטינז עור ומין
4.8
( 99 חוות דעת )
"רופאה מקצועית, יסודית, מקדישה את כל הזמן הנדרש לבחון כל דבר ולענות על כל שאלה, נעימה מאוד. מומלצת בחום"
ד"ר שרון פינצי
ד"ר שרון פינצי עור ומין
5.0
( 32 חוות דעת )
"אמינה , מקצוענית עם תוצאות נפלאות . והרגשתי שאני בידיים נכונות וטובות.♥️🌷"
ד"ר טליה מאיר
ד"ר טליה מאיר עור ומין
5.0
( 48 חוות דעת )
"ממש הופתעתי לטובה מהשירותיות והמקצועיות של ד״ר טליה מאיר. הגעתי אליה לראשונה לבדוק נקודת חן ספציפית והיא עשתה בדיקה מקיפה ממש מכף רגל ועד ראש, מה שמעולם לא הוצע לי ע״י רופאים אחרים שהייתי אצלם באותו עניין. הכל נעשה בצורה מהירה, רגישה ותוך מתן הסבר לכל השאלות שלי."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום מרפאת מטיילים רמב"ם

בניהול ד"ר עמי נויברגר
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו