האם אתם באמת ישנים טוב? כך תדעו
שינה לא איכותית פוגעת באיכות החיים. אילו שאלות אתם צריכים לשאול את עצמכם כדי לוודא שאתם אכן סובלים מבעיות שינה? ואילו טיפים יעזרו לכם לישון טוב יותר? המדריך למנמנם המתמיד
בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים מתלוננים על הפרעות שינה, הכוללות קושי להירדם, או ערות למשך שעות ארוכות, כאשר בעיות אלה אינן רק מנת חלקם של אנשים מבוגרים, אלא גם של בני נוער ואפילו ילדים. בהתאם לעלייה במגמה זו, כך גם המכירות של תרופות שונות לשינה גדלות בהתמדה מדאיגה.
קראו עוד: כל ההרגלים שיעזרו לכם לישון טוב יותר - ואלו שיפריעו
בניגוד לדעה הרווחת ששינה היא "בזבוז זמן", קשיי שינה וחוסר שינה הפכו לאחת הבעיות הבריאותיות החשובות שהחברה שלנו מתמודדת עימן. זאת משום שחוסר קבוע בשעות שינה עלול להוביל לירידה בתפקוד המוח, במהירות התגובה וביכולת המיקוד.
ההשפעה של שינה טובה או חוסר שלה על בריאות הנפש אף היא ניכרת. גם אם מדובר בחוסר שינה זמני וקצר טווח, הוא עלול לפגום במצב הרוח, בגישה הכללית ובמערכות יחסים. אנשים שלא ישנים מספיק, או שהשינה שלהם אינה רציפה ואיכותית, נוטים להיות עצבניים יותר, להתרגז במהירות ולחוש קושי בהתמודדות עם הלחצים של חיי היומיום. מאידך, אנשים הסובלים מדיכאון וחרדה נוטים לדווח יותר על בעיות שינה.
במידה ואתם מרגישים חסרי אנרגיה, מתעייפים בקלות ואפילו חשים חסרי תקווה, התלהבות או הנאה, יתכן כי אתם פשוט לא ישנים טוב או לא ישנים מספיק. גם עלייה במשקל עלולה להיות קשורה לכך שאתם סובלים מבעיות או ממחסור מתמשך בשינה איכותית.
בחנו את עצמכם - האם אתם ישנים מספיק?
מעטים האנשים שמבינים את חומרת ההשלכות שגורמות בעיות השינה. הרוב סבורים שקשיי השינה הם מצב תקין ולא טורחים כלל לספר עליהם לרופא. אם גם אתם סובלים מבעיות שינה, כדאי שתדעו שיש לכך פתרונות יעילים, אך קודם חשוב להבין את מהות הבעיה.
ענו בכנות על שאלות הבאות:
1. האם אתם מתעוררים בבוקר עייפים וחסרי אנרגיה?
2. האם אתם מתעוררים עם תחושה שיכולתם לישון עוד כמה שעות?
3. האם אתם זקוקים לקפה, מתוקים או חומרים מעוררים אחרים כדי שיהיה לכם מספיק אנרגיה לעבור את היום?
4. האם אתם מוכרחים לשתות קפה או משקאות אחרים שמכילים קפאין כדי להתעורר בבוקר?
5. האם אתם זקוקים למקורות קפאין כדי להישאר ערניים במהלך היום?
6. האם אתם מרגישים צורך בנמנום ממושך במהלך היום?
7. האם אתם מרגישים טעונים במקום שתחושו עייפות טבעית בלילה, כשהגיע הזמן ללכת לישון?
8. האם אתם זקוקים לכדורי שינה כדי להירדם?
9. האם אתם מתקשים להירדם לעתים קרובות?
10. האם אתם מתעוררים מספר פעמים בלילה?
אפילו אם עניתם "כן" רק על שאלה אחת בלבד מתוך העשר, שיפור השינה יעזור לכם. אך אם עניתם בחיוב על יותר מחמש שאלות, שיפור איכות השינה שלכם יתרום רבות לבריאותכם.
חשוב להבין את המקור לבעיות השינהכיצד ניתן לשפר את השינה שלכם?
1. טמפרטורה קרירה עוזרת לשינה טובה. שמרו על טמפרטורה נמוכה של 20 מעלות ואף פחות בחדר. אם קר לכם – לבשו פיג'מה חמימה או התכסו בשמיכה.
2. אמבטיה חמה אף היא עוזרת לשינה שינה. יציאה מאמבטיה חמה גורמת לירידה בחום הגוף, דבר שיסייע לכם להירדם מהר יותר.
3. חוסר גירויים עוזר להירדם. כבו את האורות ושמרו על שקט בחדר השינה שלכם. אם אתם רגישים, כבו גם את כל המכשירים שמאירים כמו מחשבים או ממירי כבלים למשל. במידת הצורך, הצטיידו באטמי אוזניים או במכשיר שמפיק "רעש לבן" או צלילים אחרים שמסווים רעשים מהסביבה.
4. שגרה מרגיעה לפני השינה מסייעת לשינה שלווה. הקפידו על שעה קבועה בה אתם פורשים לישון והקדישו זמן להוריד את ההילוך ולהרגיע את הגוף.
5. מזרן טוב עוזר לשינה מרעננת. במידה והמזרן שלכם רך או ישן מדי ואינו מעניק תמיכה מספקת לגופכם בזמן השינה - כדאי להחליפו.
6. שדות אלקטרומגנטיים עלולים להפריע לייצור סרוטונין ומלטונין שמשפיעים על השינה. אם אתם רגישים לקרינה אלקטרומגנטית שנפלטת ממכשירי הטלפונים סלולריים, מחשבים, אינטרנט אלחוטי – כדאי שתכבו אותם או שתוציאו אותם מחדר השינה.
7. אל תישארו במיטה אם אינכם מצליחים להירדם. קחו לכם שלושת רבעי שעה כדי להירדם, אך אם אתם לא מצליחים - צאו מהמיטה, קראו ספר או הקשיבו למוזיקה (אל תדליקו שום מכשיר שיש לו מסך) במשך כשעה ונסו להירדם שוב.
לילה טוב!